اگر از تخت جمشید بازدید کرده باشید، به ناچار از مسیر ورودی کنونی این مجموعه جهانی وارد آن شدهاید.
به گزارش «سفر امروز» این در حالی است که در ضلع جنوبی و چند صد متری پایینتر از مدخل ورودی کنونی مجموعه، آثار تاریخی جالب توجهی از جمله سنگنگاره ای کمتر دیده شده از داریوش سوم آخرین پادشاه هخامنشی و بخشیهایی از یک کاخ باقی ماندهاند؛ آثار شاخصی که در سالیان گذشته از نگاه گردشگران پنهان ماندهاند.
باتوجه به این که در ضلع جنوبی مجموعه تخت جمشید روستایی از توابع شهرستان مرودشت قرار گرفته است، چنانچه ورودی جدیدی در این ضلع مجموعه ایجاد شود، نه تنها گردشگران فرصت بازدید از آثار تاریخی فاخر و کمتر دیده شده را خواهند داشت، بلکه روستای همجوار نیز می تواند از مزایای ورود گردشگر بهره مند شده و به این ترتیب اقتصاد مبتنی بر توریسم در جامعه محلی بیش از پیش پا بگیرد.
راه افتادن اقتصاد گردشگری در روستاهای محروم منطقه مرودشت، به نوع خود میتواند موجب شود که مردم محلی، کشاورزی را که نفس آبهای زیرزمینی مرودشت را گرفته و موجب بروز پدیده خطرناک فرونشست شده است، رفته رفته کنار بگذارند. درواقع با این تدبیر اهالی روستاهای اطراف تخت جمشید قادر خواهند بود با ارایه خدمات گردشگری نظیر بومگردی و فروش صنایع دستی و سوغاتی، اقتصاد محلی خود را سامان داده و امرار معاش داشته باشند.
آنطور که مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس به خبرنگار «سفر امروز» گفته، برنامهریزیهایی برای تعبیه درب ورودی جدید برای تخت جمشید در حال انجام است و این تصمیم در آینده نه چندان دور عملیاتی خواهد شد.
آثار کمتر دیده شده برزن جنوبی
برزن جنوبی مجموعه تخت جمشید آثار تاریخی بسیار با اهمیتی را در خود جای داده است که این آثار در طول سالیان گذشته برای گردشگران و حتی دوستداران دو آتشه میراث فرهنگی، تا حدود زیادی ناشناخته باقی مانده اند.
رضا محمدی- راهنمای گردشگری تخت جمشید- در خصوص تاریخ و اهمیت بخش جنوبی تخت جمشید گفت: در گذشته و در زمان داریوش هخامنشی درِ اصلی در سمت جنوب مجموعه تخت جمشید قرار داشته است و دعای معروف داریوش شاه نیز در اینجا بوده است. او در این دعا از خداوند خواسته این کشور را از سه چیز محافظت بفرماید: دروغ، دشمن و خشکسالی.
وی ادامه داد: کمی پایینتر و در برزن جنوبی، تختگاه تخت جمشید قرار داشته است. بقایای کاخ های هخامنشی در این منطقه توسط باستانشناسان کشف شده است و هنوز هم تلاش کاوشگران برای شناسایی آثار دیگر در این بخش ادامه دارد.
این راهنمای گردشگری خاطرنشان ساخت: مجموعه کاخ های به دست آمده در برزن جنوبی باعث شده باستان شناسان این احتمال را بدهند که محل استقرار اصلی پادشاهان هخامنشی در این محل بوده است و خود مجموعه تخت جمشید بیشتر کارکرد یک مجموعه آیینی را داشته است. به بیان دیگر، مراسم تشریفاتی در کاخ های شناخته شده تخت جمشید برگزار می شده است اما محل اقامت پادشاهان در کاخ های برزن جنوبی بوده است.
وعده راه اندازی ورودی جنوبی
وعده راه اندازی ورودی جنوبی تخت جمشید از سوی مسوولان امر داده شده است و انتظار می رود این اتفاق با برنامه ریزی صحیح هرچه سریعتر اجرایی شود.
محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل اداره میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان فارس در خصوص برنامه ریزی انجام شده برای ایجاد درب ورودی جدید مجموعه تخت جمشید، گفت: «جاده و مسیر دسترسی جدید برای تخت جمشید احداث می شود و این جاده تبدیل به جاده اختصاصی مجموعه تخت جمشید خواهد شد. نتیجه این اقدام این خواهد بود که ماندگاری گردشگر در مجموعه افزایش مییابد و البته منافع این قضیه شامل حال جامعه محلی و میزبان میشود.»
وی افزود: «به نظرم روستای زراعی( شهرک ولیعصر) که معماری نفیسی نیز دارد از این موضوع(ایجاد درب جدید برای مجموعه تخت جمشید) منتفع خواهد شد. در نهایت هم اقتصاد شهرستان مرودشت به عنوان شهرستانی که میزبان این مجموعه جهانی است، از صنعت گردشگری و از مزایای تخت جمشید به عنوان اثری فاخر و تاریخی، بیشتر میشود.»
باید اذعان داشت باتوجه به اهمیت بالای مجموعه تخت جمشید به عنوان برند گردشگری ایران، ایجاد شدن ورودی جدید برای عبور گردشگران از مسیر روستا می تواند برگی جدید در گردشگری روستاهای مرودشت را رقم بزند و حداقل موجب توسعه اقتصاد و زیرساخت های توریسم در جوامع محلی این منطقه شود.