نادر نینوایی- ترکیه حضور قدرتمندی در رویداد ATM سازمان جهانی گردشگری که اخیرا در دبی برگزار شد، داشت. آنطور که از صحبت های فعالان گردشگری ترکیه بر می آید، این کشور برای جذب بیشتر گردشگر از خاورمیانه دورخیز کرده است و در این مسیر موفقیت هایی نیز به دست آورده است.
باتوجه به این نکته که بیشتر گردشگران ورودی به ایران از کشورهای منطقه نظیر عراق، عربستان و لبنان هستند، ترکیه با تمرکز بر خاورمیانه تبدیل به یک رقیب منطقه ای قدرتمند و جدی برای بازار گردشگری ایران می شود. حال در نظر داشته باشید که ترکیه زیرساخت های گردشگری بسیار بهتری نسبت به ایران دارد و در این شرایط، دولت ایران و وزارت گردشگری برای نگه داشتن همین تعداد محدود گردشگر ورودی به کشور نیز با چالشی جدی مواجه خواهند بود.
دورخیز ترکیه برای تصاحب بازار خاورمیانه
در رویداد ATM سازمان جهانی گردشگری که اخیرا برگزار شد، مقامات آژانس توسعه و ترویج گردشگری ترکیه (TGA)، نمایندگان انجمن آژانس های مسافرتی ترکیه (تورساب) و خطوط هوایی این کشور شرکت کردند.
شرکت کنندگان ترکیه ای در جریان این رویداد جهانی اعلام کردند که علاقه به این کشور در نمایشگاه تجاری بسیار زیاد بوده و افزودند که هتلداران و آژانس های مسافرتی چندین قرارداد همکاری را در جریان رویداد امضا کرده اند.
موبرا اریسین، رئیس اتحادیه هتلهای ترکیه در خصوص پیش بینی اش از میزان سفرهای مردم خاورمیانه به این کشور گفت: در سال ۲۰۲۳ گردشگران کمی از کشورهای خاورمیانه به ترکیه سفر کردند، اما انتظار می رود در سال جاری میلادی بازدیدکنندگان بیشتری از این منطقه داشته باشند.
انفعال ایران در عرصه رقابت منطقهای
باتوجه به برنامه ریزی ترکیه برای افزایش سهم این کشور از بازار گردشگری خاورمیانه، لازم است که ایران نیز با حضور در رویدادهای بین المللی و برنامه ریزی دقیق، تلاش ها برای حفظ سهم خود در بازار گردشگری خاورمیانه را قوت بخشد. نگاهی به وضعیت کنونی اما گویای انفعال ایران در این رقابت است و در حالی که بسیاری از کشورهای جهان با هدف جذب گردشگران خاورمیانه در نمایشگاه گردشگری ATM دبی شرکت کردند، اما جای ایران در این رویداد خالی بود.
این در حالی است که بازار هدف رویداد ATM بازار گردشگری خاورمیانه است و حضور ایران در این رویداد می توانست در مسیر رقابت منطقه ای با ترکیه، برای کشورمان مفید و تعیین کننده باشد.
غفلت ایران از بازار گردشگری خاورمیانه در شرایطی رقم خورده که باتوجه به ریزش سفرها از کشورهای اروپایی به دلیل تنش های سیاسی با اسراییل در ماه های گذشته، بیشتر گردشگران ورودی به ایران مربوط به گردشگرانی از کشورهای همسایه شامل امارات، عمان، بحرین، عراق، قطر، کویت و عربستان صعودی است. در چنین شرایطی چنانچه این بازار نصفه و نیمه توریسم خاورمیانه را هم به ترکیه واگذار کنیم، در عمل دست صنعت گردشگری ایران خالی خواهد ماند و احتمالا روزهای تیره تر از این رقم خواهد خورد.