اعضای جامعه هتلداران ایران، روسای تشکلهای گردشگری، مدیران عامل گروههای هتلداری، سرمایهگذاران، مالکان و بهرهبرداران در دیدار با وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از مهمترین مشکلات و موانع در مسیر سرمایهگذاری و توسعه صنعت گردشگری گفتند و خواستار توجه به این چالشها و حل آنها شدند.
به گزارش خبرنگار «سفر امروز» موانع و چالشهایی از جمله در زمینه دریافت تسهیلات بانکی، کمبود پروازها به بعضی از مناطق از جمله جزیره کیش، چالشهای ناشی از قطعی برق و گاز برای تاسیسات گردشگری و به طور کلی مساله حاملهای انرژی، ناچیز بودن اختیارات بخش خصوصی گردشگری و محقق نشدن شعار کاهش تصدیگری دولت و تفویض اختیارات بیشتر به تشکلهای حرفهای بخش خصوصی در حوزه گردشگری و …از جمله موضوعاتی بودند که در این نشست مطرح شد. در ادامه، بخش دوم گزارش «سفر امروز» از نشست سرمایهگذاران، هتلداران و نمایندگان تشکلهای حرفهای بخش خصوصی در حوزه گردشگری در دیدار با وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را میخوانید.
صنعتِ دیربازده، سرمایهگذارانِ عاشق
سرمایهگذار و سهامدار شرکت مهراندیشان سپاهان کیش، رییس جامعه حرفهای هتلداران استان اصفهان و عضو هیات مدیره جامعه حرفهای هتلداران ایران ضمن تاکید بر اینکه ورود سرمایهگذاران به صنعت هتلداری از روی عشق و علاقه بوده و نه صرفا از روی منافع مالی، گفت: سرمایهگذاران صنعت گردشگری کشور آگاه هستند که امروز این صنعت جوابگوی سرمایهگذاری نیست و در نتیجه سرمایهگذاران عموما در کنار فعالیتهای دیگر آمده و در این صنعت مشارکت میکنند.
کریم بیگی در مورد چالشهای موجود در زمینه مشارکت بانکها و سرمایهگذاران برای ساخت تاسیسات گردشگری، عنوان کرد: ۲۰ درصد سرمایه از طریق بانک تامین شده و ۸۰ درصد مابقی را باید سرمایهگذار تامین کند و شرایط اقساط هم سخت است. در این خصوص به نظرم بحث بازگشت سرمایه از بانک باید از ۵ سال به ۱۰ سال افزایش یابد؛ این موضوع بسیار مهمی است. توجه داشته باشید که سرمایهگذاری در بخش گردشگری دیربازده است و شرایط مابقی صنایع یا بخش بازرگانی را ندارد و این تغییر زمان از ۵ سال به ۱۰ سال میتواند کمک بزرگی در بحث سرمایهگذاری و موفقیت در زمینه ایجاد مجموعههای گردشگری باشد.
عضو هیات مدیره جامعه حرفهای هتلداران ایران با اشاره به مشکلات موجود در زمینه جذب نیروی انسانی گردشگری در بعضی مناطق و تبعات آن، گفت: در بعضی مناطق مانند جزیره کیش، بحث جذب سرمایهگذار خارجی واقعا کار سختی است. علتش آن است که محدودیت نیرو در این جزیره وجود دارد؛ جذب نیرو از مناطق دیگر هم الزاماتی مانند تامین محل اقامت، پرداخت هزینه ایاب و ذهاب و… را میطلبد و البته که مشکلات عدیده دیگری نیز وجود دارد. از سوی دیگر شرایط و امکان جامعه برای سفر هم فعلا بسیار محدود است و امکان سفر برای بسیاری از اقشار فراهم نیست و البته که با کمبود پروازها به جزیره کیش هم مواجه هستیم.
تاکید بر تشکیل کمیته بررسی مشکلات
سرمایهگذار پروژه مجتمع آبی هلیا پارک تبریز از دیگر چهرههای حاضر در نشست سرمایهگذاران و هتلداران با وزیر گردشگری بود. سیروس علی اکبری در این نشست با اشاره به پیشرفت ۶۵ درصدی فاز سوم پروژهای که روی آن سرمایهگذاری کرده، گفت: فاز سوم پروژه شامل هتل ۵ ستاره به همراه تالار و رستوران و مجموعه تجاری به مساحت ۵۴هزار متر مربع است.
او در صحبتهای خود از وزیر گردشگری خواست کمیتهای برای احصای مشکلات و چالشهای اعلام شده از سوی بخش خصوصی گردشگری تشکیل شود.
علیاکبری هدف از ورود سرمایهگذاران گردشگری به سرمایهگذاری در این بخش را نه رسیدن به سود و منفعت بلکه به سبب علاقه سرمایهگذاران به دیار و شهر خود دانست. او ضمن اشاره به مشکلات بخش خصوصی گردشگری در تبریز، گفت: در تبریز و در تابستان دو روز هفته با چالش قطع برق مواجه هستیم و برای ۶ الی ۸ ساعت برق قطع میشود. در نظر بگیرید در پارکهای آبی که حدود ۲۰۰ پمپ دارند، زمانی که برق ۶ ساعت قطع شود، چه اتفاقی میافتد. الان هم که در فصل سرما هستیم، اداره گاز نامه داده که با ۵۰ درصد ظرفیتتان گاز مصرف کنید! یعنی به سبب این وضعیت روزهای شنبه، یکشنبه و دوشنبه را عملا تعطیل کردهایم؛ در صورتی که حقوق کارکنان و بیمه را باید پرداخت کنیم.
او خواستار آن شد که با دستور وزیر گردشگری برای پیشگیری از قطع شدن برق و گاز تاسیسات گردشگری در طول سال برنامهریزی صورت بگیرد.
این سرمایهگذار حوزه گردشگری همچنین با اشاره به مشکلاتی که برای دریافت وام صندوق وجود دارد، گفت: دوران مشارکت و بازپرداخت این وام ۸ سال است، در صورتی که آنچه در عمل ارایه میشود، بازپرداخت ۵ ساله است چرا که بانک زمان ثبت درخواست را ملاک گرفته و زمان اعطای نهایی وام را ملاک نمیدانند. اگر هم سرمایهگذار این موضوع را نپذیرد، شرایط وام را به حالت عادی برمیگردانند و خواستار دریافت کارمزد ۲۳درصدی میشوند که امیدواریم این مساله از سوی وزیر محترم پیگیری شود.
اهمیت واگذاری مسوولیتها به بخش خصوصی
در ادامه نشست، شاهرخ محمدزاده، رئیس جامعه حرفهای مهمانپذیران نیز از وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، درخواست کرد که به واگذاری مسوولیتها به تشکلهای حرفهای بخش خصوصی گردشگری توجه شود. او همچنین خواستار جدیت وزارتخانه در ایجاد الزام برای «حرفهای» شدن تشکلهایی شد که هنوز به این موضوع تن نداده و یا مراحل حرفهاش شدن را طی نکردهاند. محمدزاده در بخش دیگری از سخنان خود به مشکلات مهمانپذیران استان تهران با شهرداری اشاره کرد و در این باره توضیحاتی داد.
ئیس جامعه حرفهای مهمانپذیران خواستار آن شد که در نظرخواهیهایی که وزارت گردشگری از بخش خصوصی انجام میدهد، فرصت بیشتری برای اعلام نظرات و دیدگاههای این بخش وجود داشته باشد.
در ادامه نشست، جمال رشیدیان سرمایهگذار هتل شادی۲ سنندج هم در این نشست خواستار همکاری با سرمایهگذاران هتلداری در استان کردستان شد تا بتوانند با ساخت هتلهای جدید زمینه ایجاد اشتغال را در این استان فراهم آورند.
فریبا عباسی، مدیرعامل گروه هتلهای ایرانگردی و جهانگردی هم در این نشست به بازسازی بیش از ۲۰ هتل در یک سال گذشته اشاره کرد. او تاکید کرد که تبدیل شدن صنعت گردشگری به رقیب صنعت نفت نباید در حد حرف باشد. او گفت: برای ایجاد تحول در صنعت گردشگری باید تغییر نگاه اتفاق بیفتد و گردشگری در اولویتهای دولت قرار بگیرد.