«سفر امروز» در نگاهی تطبیقی دلایل رشد گردشگری ترکیه را بررسی می‌کند
جاذبه‌های گردشگری ایران، تشنه سرمایه‌گذاری

بدیهی است که ایران با وجود برخورداری از جاذبه‌های متعدد و متکثر گردشگری، هنوز به لحاظ جذب گردشگر خارجی، در مقایسه با کشورهای همسایه‌ی خود، عقب‌تر است.  می‌توان گفت رقبایی چون ترکیه و امارات در مسیر رشد و توسعه گردشگری از ایران سبقت آشکاری گرفته اند. اگرچه جاذبه‌های کشور ما در اغلب حوزه‌ها بسیار چشم‌گیرتر، درخشان‌تر و برای توجه سلایق مختلف گردشگری در سراسر جهان، مستعدتر تاست.

جذابیت­های گردشگری در ایران وجوه متعددی دارد. از منظر قدمت و شهرت، ایران  با سابقه­ای ۷۰۰۰ ساله در عرصه تمدن و میراث فرهنگی یکی از قدیمیترین تمدن­های جهان به شمار می­رود. حدود ۲۰۰ هزار یادبود فرهنگی در ایران وجود دارد که در مقایسه با بسیاری از کشورها ظرفیت بسیار بزرگی محسوب می­شود. از سوی دیگر ایران از لحاظ جذابیت اقلیمی و اکوتوریسم کشور چهارفصل محسوب می­شود، از چشم­اندازهای طبیعی خارق­العاده­ای برخوردار است که طیف مختلفی از پدیده­های دریایی، جزایر، چشمه­های طبیعی آب گرم، پیست­های اسکی، جنگل­های محافظت­شده و موزه­های طبیعی را دربرمی­گیرد.

ایران از منظر قوم­شناختی هم کشور بسیار متنوعی است. پراکندگی مذهبی در ایران خیره­کننده است، از زرتشتی­گری رفته تا مسیحیت، یهودیت و اسلام که همگی ادیان توحیدی هستند و همگی در ایران دارای پرستشگاه­های مخصوص به خود هستند.

عامل مهم دیگر پایین بودن هزینه­های حمل­ونقل در ایران است که این هم یک مزیت نسبی بسیار مهم در مقایسه با سایر کشورها به حساب می­آید.

هنر و فرهنگ هر کشوری مهم­ترین عامل جذب گردشگران خارجی و شکوفایی صنعت گردگشگری در آن کشور است. تاریخ هنر ایرانی به هزاران سال پیش از میلاد مسیح برمی­گردد. زیبایی­شناسی خاص ایرانی در آثار بجا مانده از دوران هخامنشی پیداست. همچنین پراکندگی زبانی در این کشور فوق­العاده است. ادبیات ایرانی هم قدمتی هزاران ساله دارد و براساس گرانبهایی و غنای این زبان، بستر مناسبی برای شعر از آن ساخته است. ریشه­های موسیقی سنتی ایران به ۱۷۰۰ سال قبل برمی­گردد. همچنین موسیقی فولکلوریک و مقامی آن در بسیاری از مناطق کشور همچنان زنده است و سینه به سینه حفظ شده است. مجموعه این ویژگی­ها زمینه مناسبی را برای جذب گردشگر از طریق برگزاری کنسرت و فستیوال های موسیقی و هنری ایجاد می­کند.

اما از سوی دیگر کشور ترکیه یکی از جذابترین مقاصد توریستی در منطقه مدیترانه و دریای سیاه در سالهای اخیر بوده است. علت این شهرت، بیش از هر چیز، نتیجه قیمت­های ارزان و تنوع گزینه­های موجود برای گردشگران است. ترکیه از گردشگری فرهنگی بسیار قدرتمندی برخوردار است و طیف گسترده­ای از فستیوال­های بومی و سنتی دارد. ترکیه همچنین در جهت توسعه سایر انواع گردشگری نیز بسیار فعال عمل کرده است، منجمله گردشگری پزشکی و گلف. در سالهای اخیر سرمایه­گذاریهای کلان در دو شهر استانبول و ازمیر درجهت در هماهنگی کامل با هدف توسعه صنعت توریسم بوده است. تنها در سال ۲۰۱۸ تولید ناخالص داخلی از محل سفر و گردشگری حدود ۱۵ درصد بوده است که نرخ بسیار بالا و چشمگیری محسوب می­شود.

تنها با توجه به همین نکات می­توان تا حدی وضعیت ایران و ترکیه را مقایسه کرد. براساس آمار سازمان جهانی گردشگری در سال ۲۰۱۶ ترکیه از نظر حجم سرمایه­گذاری با رقمی بالغ بر ۱۷.۵ بیلیون دلار درمیان ده کشور برتر جهان قرار دارد که به نوبه خود حتی از کشورهای چون اسپانیا و ایتالیا  مصر هم رتبه بهتری است. میزان میانگین جهانی سرمایه­گذاری در صنعت توریسم در کل جهان، در سال ۲۰۱۶ مقدار ۴.۴ بیلیون دلار بوده است. این در حالی است که سرمایه­گذاری ایران در صنعت گردشگری خود با رقم ۳.۳ بیلیون دلار در دتبه­ی ۳۹ ام جهان قرار دارد که از میانگین خاورمیانه و حتی کشورهایی مثل عربستان صعودی (با رقم ۲۸.۶) و یا پاکستان (با ۳.۶ بیلیون) هم پایین­تر بوده است.

واضح است که عدم تناسب بسیار فاحشی میان استعدادها و ظرفیت­های گردشگری ایران با میزان سرمایه­گذاری سالانه در آن وجود دارد، رویه­ای که باید هرچه­زودتر ترمیم شود.

پیام بگذارید

آخرین اخبار

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00