«سفر امروز» از رویداد اخیر هنری-تاریخی کشور گزارش می‌دهد
حاشیه و متن جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی

از پانزدهم تا هجدهم آبان ماه شهر شیراز میزبان جشنواره بین‌المللی چند رسانه‌ای میراث فرهنگی بود. از ماه‌ها قبل مستند‌سازان، تولیدکنندگان پادکست، عکاسان، تهیه‌کنندگان گزارش‌های خبری و تلویزیونی، فعالان عرصه نمایش، صاحبان ایده و…آثار خود را برای جشنواره ارسال کرده بودند و شهر شیراز در زمان اعلام نتایج، میزبان کاندیداهای منتخب در رشته‌های مختلف بود.

یه گزارش «سفر امروز» در مدت برگزاری جشنواره داورانی که در میان آنها نام‌های شناخته شده‌ای نظیر پوران درخشنده،بهزاد فراهانی، ایرج راد، جواد قارایی و… به چشم می‌خورد آثار را داوری کردند و در نهایت برندگان در رده سنی کودک تا بزرگسال لوح‌ها و تندیس‌های خود را بالای سر بردند.

همزمان با جشنواره چندرسانه ای میراث فرهنگی بازدید از تمام اماکن تاریخی در شهر شیراز رایگان اعلام شد و همین امر فرصتی را فراهم کرد که مردم شهر در کنار هنرمندان حاضر در جشنواره در مراکز فرهنگی-تاریخی این شهر از حافظیه تا سعدیه گرد هم آیند و ناظر اجرای تئاتر و مراسم معرفی برگزیدگان باشند.

شیراز همزمان با برگزاری جشنواره، میزبان دو رویداد مکمل هم بود؛ یکی افتتاح نمایشگاه «عیلام، سپیده دم تاریخ» در موزه تخت جمشید که آثار تمدن عیلامی که از موزه ملی انتقال یافته بود را به نمایش می‌گذاشت و دیگری گشایش «بازار هنر شیراز» که به محلی برای فروش آثار صنایع دستی اختصاص یافته است. اهمیت این دو رویداد جانبی به حدی بود که وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، شخصا در آیین افتتاح آنها حضور یافت.

استقبال گسترده از جشنواره 

آنطور که علیرضا تابش، دبیر جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی گفته، جشنواره چند رسانه ای میراث فرهنگی با مشارکت و استقبال خوبی همراه شده است.

دبیر جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی اعلام کرد: بخش «سینما» شامل ۶ بخش بود و ۳۲۸ اثر به دست ما رسید که پس از ارزیابی ۸۲ اثر واجد داوری دانسته شدند. در بخش «هنرهای نمایشی» که شامل چهار بخش بود، ۱۶۸ اثر دریافت کردیم و ۴۵ اثر پذیرفته شدند. در بخش «ایده و تجربه» که شامل دو بخش است، ۷۸ اثر ارسال شد و ۲۱ اثر واجد داوری شناخته شدند.

وی افزود:  در بخش «رادیو» که چهار بخش دارد، ۱۶۴ اثر رسید و ۸۲ اثر انتخاب شدند. در بخش «موسیقی و شعر» با سه بخش ۴۷۷ اثر به دست ما رسید و ۱۴۲ اثر پذیرفته شدند. در بخش «عکس» ۱۵۷۰ قطعه عکس ارسال و ۴۵ عکس مورد داوری قرار خواهند گرفت. در بخش «میراث دیجیتال» ۶۱ اثر به دستمان رسید که ۳۹ اثر برای داوری انتخاب شدند. در بخش تلویزیون ۲۹۲ اثر رسید و ۹۶ اثر پذیرفته شدند و در بخش «میراث‌بانان آینده» ۱۳۰ اثر دریافت کردیم که ۷۷ اثر داوری شدند.

جشنواره چند رسانه ای

معرفی برگزیدگان و اختتامیه جشنواره

در هر روز جشنواره تعدادی از آثار داوری شده و برندگان در میان کف زدن‌های ممتد حاضران به روی صحنه رفته و جوایز خود را دریافت کردند.

مراسم اختتامیه و اهدای جوایز بخش سینما و تئاتر سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی اما با حضور حداکثری هنرمندان برگزار شد و اجرای برنامه را هم فرزاد حسنی بر عهده داشت.

در این مراسم، پس از اهدای جوایز که با اشک های کودکی که برنده جایزه شده بود، همراه شد و سالن را تحت تاثیر قرار داد، چهره‌های مختلف از جمله سید رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، علی دارابی، معاون میراث فرهنگی کشور و استاندار فارس سخنرانی کردند.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در بخشی از صحبت‌های خود بیان کرد: ما دچار یک شکاف هویتی شده‌ایم چرا که نتوانستیم آن‌گونه که لازم و شایسته این نسل بوده است، هویت ایرانی را به مردم‌ معرفی کنیم. یکی از اهداف این جشنواره بازشناسی هویت است. این جشنواره نشان می‌دهد که مردمان این سرزمین فرهیخته هستند و نسل جوان به فرهنگ و هنر علاقه‌مند هستند. این جوانان، ادیبان و بزرگان کشور سرمایه‌های ملی ما هستند و نباید ناشناخته بمانند.

صالحی امیری افزود: امشب دو قهرمان‌ ملی و المپیک یعنی برادران گرایی هم مهمان این‌ مراسم هستند‌.‌ ما در این جشنواره هیچ وقت قائل به تقسیم و تفکیک میان مردم ایران نبودیم و همه مردم‌ متعلق به این خاک هستند‌. ما باید بپذیریم که با نسل جدید با زبان جدید سخن بگوییم. ما باید سراغ نسل جدید برویم و فهم درستی از آن‌ها داشته باشیم. باید شکاف خودمان را با نسل جدید ترمیم کنیم. امروز سینما، شعر، موسیقی و فرهنگ ما متعلق به نسل جوان است و باید این امانت را به نسل جدید بسپاریم.

وی اظهار کرد: یک میلیون اثر تاریخی در این کشور شناسایی شده است و باید این امانت را به دست جوانان بسپاریم تا از آن‌ها صیانت کنند. میراث ما ایران ماست و ایران ما میراث ماست؛ ما باید آنگونه که شایسته مردم ایران است از این میراث حفاظت کنیم‌. من و همکارانم وظیفه خودمان می‌دانیم که تمام تلاشمان را برای مرمت و نگه‌داری از آثار تاریخی به کار ببریم تا نسل جوان بدانند ایران همیشه یک خورشید تابان است.

وزیر میراث‌فرهنگی ادامه داد: شخصیت‌های زیادی مانند منوچهر شاهسواری و احمدرضا درویش در اینجا هستند. من بارها با فیلم رستاخیز آقای درویش گریه کردم و آقای شاهسواری نیز سال‌هاست که از سینمای ایران صیانت کرده‌اند.

بازار هنر شیراز

افتتاح بازار هنر با هدف رونق صنایع دستی

همزمان با سومین دوره جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی، بازار هنر شیراز هم با حضور وزیر میراث فرهنگی افتتاح شد.

بازار هنر شیراز در مساحتی بالغ بر ۵‌هزار و ۵۰۰متر مربع در سه طبقه و در دل بافت تاریخی شیراز و در محله تاریخی «سنگ سیاه» توسط شهرداری شیراز احداث شده است.

بیشتر هنرمندان حاضر در بازار هنر شیراز از شهر شیراز هستند و در بیش از ۴۰رشته صنایع‌دستی فعالیت داشته و طیفی متنوع از آثار هنری را ارائه می‌کنند. مغازه‌ها هم به صورت تخصصی به هنرمندان اجاره داده شده و تمام آثار ارائه شده به شکل تخصصی مربوط به شیراز و استان فارس است.

معاون توسعه سرمایه‌گذاری امور شرکت‌ها و مجامع شرکت توسعه گردشگری ایران در پاسخ به این پرسش که گشایش بازار هنر شیراز می‌تواند چه تاثیری بر فروش صنایع‌دستی و رونق گرفتن کسب‌وکار هنرمندان شیراز داشته باشد، گفت: همانطور که مستحضر هستید شیراز از سال ۱۳۹۸ به عنوان شهر جهانی صنایع‌دستی انتخاب شده و تنوع صنایع‌دستی در این شهر بی‌نظیر است و الان حدود ۴۰ رشته صنایع‌دستی منحصر‌ به‌ فرد را در بازار هنر گرد هم آورده‌ایم.

وی افزود: به نظرم وجود فضایی نظیر بازار هنر شیراز برای شهری که شهر جهانی صنایع‌دستی است الزامی است. با وجود چنین بازارهایی گردشگران داخلی یا خارجی که به شیراز می‌آیند می‌توانند نظاره‌گر صنایع‌دستی زنده و پویای این شهر باشند. به هر روی به نظرم وجود فضاهای این‌چنینی می‌تواند جهت معرفی صنایع‌دستی شهر و بهبود اقتصاد هنرهای سنتی بسیار کمک‌کننده باشد.

نمایشگاه موزه تخت جمشید

گشایش نمایشگاه عیلام در موزه تخت جمشید

در روزهای برگزاری جشنواره چندرسانه ای میراث فرهنگی نمایشگاه «عیلام، سپیده دم تمدن ایران» با حضور قائم مقام وزیر میراث فرهنگی و مقامات کشوری و استانی در موزه تخت‌جمشید گشایش یافت. در این رویداد تعدادی از هنرمندان برگزیده و داوران جشنواره نیز حضور یافتند.  آنطور که علی دارابی، قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی کشور اعلام کرده، اشیای کمتر دیده شده موزه ملی ایران که برخی از آنها بیش از ۱۰۰سال است در موزه ملی نگهداری شده اما به دلیل محدودیت‌ها به نمایش در نیامده‌اند، حالا در موزه تخت‌جمشید در معرض دید عموم قرار گرفته‌اند. این نمایشگاه که از هفدهم آبان ماه گشایش یافته به مدت یک ماه میزبان علاقه‌مندان است.

در خصوص نمایشگاه «عیلام، سپیده‌دم تمدن ایران» مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید گفته: هدف از برگزاری آن آشنایی مردم و خصوصا جامعه محلی با اهمیت تمدن باستانی عیلام و از این رهگذر تلاش برای بالا بردن حساسیت جامعه جهت حفاظت موثرتر از آثار تاریخی است.

جبرئیل نوکنده، رییس موزه ملی ایران نیز در خصوص جام مرودشت و سایر آثاری که جهت نمایش از موزه ملی به موزه تخت‌جمشید به امانت سپرده شده است، گفت: ۴۰اثر از موزه ملی ایران به نمایشگاه موزه تخت‌جمشید آورده شده است که از آغاز تمدن عیلام یعنی ۳۳۰۰ سال پیش از میلاد مسیح تا دوره هخامنشی را در بر می‌گیرد. یعنی در میان آثار به نمایش در آمده در این نمایشگاه، آثاری از عیلام قدیم، عیلام میانه و عیلام نو وجود دارد.

وی افزود: آثاری که از موزه ملی به موزه تخت‌جمشید ارسال شده است از محوطه‌هایی مثل شوش، چغازنبیل، ارجان و تل ملیان که محوطه‌های کلیدی عصر عیلامی ایران هستند، کشف شده‌اند و بیشتر این آثار هم از بستر باستان‌شناسی و در نتیجه کاوش از این محوطه‌ها کشف شده‌اند.

رییس موزه ملی ایران خاطرنشان کرد: «به نمایش درآمدن این مجموعه آثار در نمایشگاه موزه تخت‌جمشید نشان می‌دهد که قبل از دوره هخامنشی نیز ایران یک فرهنگ غنی داشته است که شاهان هخامنشی نیز خود را وارث این فرهنگ کهن می‌دانسته‌اند.»

پیام بگذارید

آخرین اخبار

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00