۷ آبان سالن فجر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، محل برگزاری دومین جلسه شورای راهبردی این وزارتخانه بود.
به گزارش «سفر امروز» در دومین جلسه شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که به ریاست سیدرضا صالحی امیری، وزیر گردشگری برگزار شد، جمشید حمزهزاده، رئیس مجمع تشکلهای گردشگری کشور و رئیس جامعه حرفهای هتلداران ایران نیز به نمایندگی از بخش خصوصی صنعت گردشگری حضور داشت و سخنرانی کرد. با او در حاشیه این نشست گفتوگو کردیم.
حمزهزاده با بیان اینکه بحرانها و ریسکهای موجود در حوزههای سهگانه ماموریت وزارتخانه یکی از موضوعات نشست بود، گفت: اعضا نقطه نظراتشان را در این خخصوص مطرح کردند و سپس موضوع بعدی، یعنی ارزیابی کارآمدی ساختار فعلی وزارتخانه به بحث و بررسی گذاشته شد. اینکه چالشهای ساختار فعلی وزارتخانه کدامند و برای رفع آنها چه باید کرد؟
عضو شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همچنین گفت: موضوع دیگری که بررسی شد، ابعاد و نحوه اجرای برنامه هفتم توسعه بود که اعضا در این زمینه هم تحلیلها و نظرات خود را مطرح کردند و نهایتا راهکارهای پیشنهاد شد. آقای دکتر صالحی امیری، وزیر محترم، در این بخش اشاره فرمودند به اینکه الان کشور در شرایط خاصی قرار دارد و با توجه به بحرانهای موجود، برای برون رفت از شرایط فعلی باید برنامه، راهکار و راهبرد لازم داشته باشیم. ایشان تاکید کردند که شورای راهبردی باید بتواند برای برونرفتن از وضع موجود، راهبرد بدهد. باید بتواند به رفع مشکلاتی که از جمله گریبان صنعت گردشگری کشور را گرفته است، کمک کند.
رئیس مجمع تشکلهای گردشسگری کشور در ادامه عنوان کرد: آقای وزیر فرمودند در حال حاضر ۲۷۰۰ پروژه روی زمین مانده داریم و برای اینکه بتوانیم این پروژهها را فعال کنیم و در اولین فرصت به بهرهبرداری برسانیم، شورای راهبردی باید بتواند طرحهای لازم را بررسی و ارائه کند. آقای دکتر صالحی امیری همچنین بر موضوع ایرانهراسی و ضرورت مقابله با آن در افکار عمومی دنیا بسیار تاکید کردند؛ چرا که بارور کردن ظرفیتهای گردشگری کشور در گرو نشان دادن چهره واقعی و صلحآمیز ایران به جهانیان است.
حمزهزاده در پاسخ به پرسش «سفر امروز» درباره موضوع و محور سخنرانی خود در دومین نشست شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: در این نشست به عنوان نماینده بخش خصوصی سعی کردم بیشتر به ساختار وزارتخانه بپردازم؛ چراکه فعالان بخش خصوصی بر این نکته اتفاق نظر دارند که اگر وزارتخانه از ساختاری پویا برخوردار باشد، طبعا شرایط برای رفع مشکلات و موانع بیشتر فراهم خواهد شد.
نماینده بخش خصوصی در ش.رای راهخبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان اینکه ساختار فعلی به هیچ وجه مناسب حوزههای ماموریت وزارتخانه نیست، گفت: این موضوع را در شورا مورد تاکید قرار دادم که ساختار فعلی، پویایی و انسجام لازم را ندارد. نبود این انسجام و پویایی سبب شده است که وزارتخانه جوابگوی نیازهای سه حوزه مهمی که متولی آن است، نباشد.
رئیس جامعه حرفهای هتلداران ایران در ادامه افزود: پیشنهاد ما این است که ساختار فعلی مورد بازنگری قرار بگیرد و ساختار جدیدی تعریف شود. استنباط ما با توجه به تجارب پبیشین و خصوصا سالهای گذشته، این است که یکی از حوزهها وزارتخانه باشد و مابقی سازمانهایی وابسته به آن. در استانها هم ادارات کل مستقل داشته باشیم. به طور مثال میتوان به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره کرد که سازمان اوقاف در عین وابستگی به این وزارتخانه، ساختار و مدیریت مستقل خود را دارد. همینطور حج و زیارت و سازمانهای دیگر را میتوان مثال زد که هر کدام وضعیت مستقل خود را دارند.
حمزهزاده با تاکید بر اینکه توجه به اصلاح ساختار وزارتخانه امروز یک ضرورت اساسی است، گفت: دلایل این ضرورت روشن است. فرضا گردشگری سنخیت چندانی با میراث فرهنگی ندارد. این باعث شده است که هم عزیزان ما در حوزه میراث فرهنگی در این سالها لطمه ببینند و هم حوزه گردشگری آسیب ببیند. حتی در جلسه شورای راهبردی اشاره کردم به اینکه نگاهها در سطح بینالمللی هم همین است. سازمان ملل بحث میراث فرهنگی و صنایع دستی را در قالب یونسکو برده که به طور تخصصی به موضوعات میراثی میپردازد؛ اما گردشگری خود سازمان مستقلی دارد که UNWTO یا همان سازمان جهانی گردشگری است. این نشان میدهد که جهان به این نتیجه رسیده است که موضوعات میراثی و صنایع دستی باید از صنعت گردشگری تفکیک شوند و در قالب دستگاههای تخصصی خود قرار بگیرند. بیشک انجام این کار در کشور ما هم یک ضرورت است. چون هم باعث تقویت گردشگری خواهد شد و هم مشکلات حوزههای میراث فرهنگی و صنایع دستی را بسیار بیشتر از امروز برطرف خواهد کرد.
عضو شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مهمترین ملاحظه در اصلاح ساختار وزارتخانه را اینطور توضیح داد: در جلسه شورای راهبردی همچنین تاکید کردم که مهمترین ملاحظهای که باید در اصلاح ساختار وجود داشته باشد، توجه ویژه به بخش خصوصی است. دولت باید به ایدهای که سالهاست مطرح میشود و به آن عمل نمیشود، عمل کند. به این معنا که تا حد ممکن از تصدیگری دست بردارد و امور را به بخش خصوصی که متخصصان امر هستند، بسپارد. در این صورت شاهد موفقیتهای وزارتخانه و حوزههای مربوط به آن خواهیم بود.
110