ایران به سبب مرزهای وسیع دریایی در شمال و جنوب کشور پتانسیلی ویژه در حوزه گردشگری دریایی دارد.
به گزارش «سفر امروز» با وجود بهرهمندی کشور از ظرفیتهای بالا در حوزه گردشگری دریایی اما نبود فرهنگ دریایی در کشور، کمتوجهی به اقتصاد دریا و وارد نشدن زیرساختهای لازم و کشتیهای کروز به ایران، مانع توسعه گردشگری دریایی کشور شده است.
نبود فرهنگ دریایی در کشور
کاپیتان امیرحسین مزینیفر، مشاور ارشد و مباشر سرمایهگذاری صنعت دریایی، در پاسخ به این پرسش که ظرفیتهای گردشگری دریایی ایران چه هستند و برای استفاده از آنها باید چه اقداماتی صورت گیرد، به خبر نگار«سفر امروز» گفت: گردشگری دریایی میتواند مادر صنعت گردشگری ایران باشد، کشور ما ۵هزار و ۸۰۰ کیلومتر مرز آبی و ۷ هزار و ۲۰۰ کیلومتر ساحل دارد. بنا بر ماتریکس آنالیز SWOT ایران ۸۶ مزیت در حوزه دریایی دارد. این در حالی که شاید داشتن دو یا سه مورد از این مزایا آرزوی بسیاری از کشورها باشد. آرزوی بسیاری از کشورها داشتن ۳ کیلومتر از مرز آبی مشابه ما است. آنچه که حلقه مفقوده گردشگری دریایی است اما نبود فرهنگ دریایی در کشور است. چنانچه بخواهیم در حوزه گردشگری ساحلی و دریایی اقدامی کنیم، مهمترین اقدام تغییر نگرش و ایجاد فرهنگ دریایی در جامعه است. جامعه ایرانی، جامعهای است که به عمد در ۲۰۰ سال گذشته از دریا دور شده است. سند این موضوع نیز این است که ۸۰درصد مردم کشور در حاشیه ساحل زندگی نمیکنیم. یعنی با داشتن آن همه ساحل، جمعیت ایران بیشتر از تهران به سمت شمال غرب و شمال کشور متمرکز شده است.
وی افزود: باید دید که چه اتفاقی افتاده که گنج مکران را رها کرده و جمعیت را در بخش دیگری از کشور ساکن کردهایم. باید دید که چرا صنایع آب بر بیشتر در مرکز کشور مستقر شدهاند. از نظر من این موضوع ناشی از یک توطئه تاریخی است و به عمد توسط کشورهایی که خواستهاند ما را از دریا دور کنند، از این منطقه دور شدهایم. علت نیز آن است که ایران هر وقت چسبیده به دریا بوده و قدرت دریایی داشته است، در دنیا سیادت کرده است. ایران قابلیت امپراتوری را دارد و به همین خاطر گشته پیدا کرده و ما را از دریا دور کردهاند. آنقدر این برنامه قوی بوده که جامعه ایرانی از فرهنگ دریایی خود فاصله گرفته است. به نظر در این حوزه باید فرهنگ سازی شود و نیاز بر فرهنگ دریایی داریم.
فرصت از دست رفته گردشگری دریایی
او در تشریح اهمیت گردشگری دریایی در کشورهایی نظیر مالدیو گفت: در مالدیو هیچ چیز به جز یک ساحل بکر وجود ندارد، اما با توسعه گردشگری دریایی از آن درآمدزایی میکنند. ایران اما با ۸۶ مزیت در حوزه گردشگری دریایی و اقتصاد دریا که تک تک آن میتواند اثربخش باشد از این مزیت بهره چندانی نبرده است.
این فعال گردشگری دریایی افزود: زمانی که مصر و لیبی به مشکل خوردند، شرکتهای بزرگ فعال در حوزه گردشگری دریایی خیلی دوست داشتند که ایران را جایگزین این دو کشور کرده و سواحل ایران را به مقاصد کشتیهای کروز بدل کنند. آن زمان من مشاور اتاق بازرگانی ایران بودم و خیلی هم برای تحقق این موضوع تلاش کردیم اما مقاومتهایی که در مجموعه حاکمیت وجود دارد، نشانهای از عدم وجود فرهنگ دریایی است.
تبعات ارائه اطلاعات اشتباه به مردم
او در پاسخ به این پرسش که آمدن گرندفری و وعده وارد شدن کشتیهای کروز به کشور را چگونه میبینید، گفت: به نظرم ما داریم به جامعه اطلاعات اشتباه میدهیم و اینطور اعلام میشود که گرندفری کروز است، در حالی که گرندفری هرگز کروز نیست و صرفا یک روروی دریایی است. نباید اطلاعات غلط به مردم بدهیم. وقتی ادعا میشود که گرندفری کروز است، پس وقتی کشتی کروز بیاید چه تعریفی از آن خواهید داشت؟
این فعال گردشگری دریایی گفت: گرندفری یک اتوبوس مسافری دریایی است که قابلیت حمل خودرو و رستوران دارد اما هر چیزی که اسمش را بگذارید، کروز نیست. وارد شدن گرندفری خیلی خوب است و امیدواریم که ۱۰گرندفری و نظایر آن وارد ایران شوند و «میرزاکوچک خان» و سایر زیرساختهای گردشگری دریایی در کشور هم امیدواریم احیا و ایجاد شوند اما باز باید اذعان داشت که باید به توسعه فرهنگ دریایی در کشور هم توجه داشت.
گردشگری دریایی، فرصتی برای تحول اقتصادی
مزینیفر در پاسخ به این پرسش که ایجاد زیرساخت و احصای امکانات لازم برای تحقق گردشگری دریایی تا چه اندازه میتواند اقتصاد کشور را متاثر کند، گفت: تا سال ۲۰۱۲ تیتر یک اخبار جهان ورشکستگی اقتصادی یونان بود الان حدود ۱۰ سال میگذرد و آنها توانستهاند با احیای استراتژی استفاده از کشتیهای کروز مشکل خود را حل کنند. امروز در یونان درب متروها و ایستگاههای اتوبوس به کشتیهای کروز ختم میشود، یعنی مسافر از مترو پیاده شده و وارد کروز میشود. خیابانها و همه چیز آتن بر مبنای کروز شکل گرفته است و در یک کلام اقتصاد یونان را صنعت کشتیهای کروز نجات داده است. جابهجایی سالی ۲۵ تا ۳۰ میلیون مسافر با کشتیهای کروز شوخی نیست.
وی افزود: استفاده درست از دریا در امارات متحده عربی هم بسیاری را به سوی دوبی کشانده است. به نظرم اگر بخواهیم اقتصادمان مقاومتی باشد و برون رفت از مشکلات اقتصادی را داشته باشیم، صرفا یک راه داریم و آن اقتصاد دریا است.