یادداشتی دیگر در واکنش به ناهمخوانی آمارها و اقامت‌‎‌های رسمی
نوروز پُربارِ قانون‌گریزان/ آمار ۷/۵ میلیون نفرشبی هرمزگان با ۴۰ درصد ظرفیت خالی اقامتگاه‌ها نمی‌خواند

مجید میرزا اسماعیلی: میزبانی و خدمتگذاری به میهمانان استان هرمزگان رسالتی است همه‌زمانی و همه‌مکانی. رسالتی که فرد به فرد فعالان حوزه خدمات اقامتی الفبای آن را سالیان سال است که مرور می‌کنند و بند به بند و زیر و زبر آن را از بر هستند. تعطیلات نوروز به مثابه آزمونی است که همه‌ساله این مهارت‌آموختگان پشت سر می‌گذراند و قابلیت‌های خود را به آزمایش و سنجش می‌گذارند. آن‌ها می کوشند تا بهترین‌های خود را به میدان آورند. امسال نیز کما فی‌السابق این ماراتون تکرار شد و اعضای جامعه حرفه‌ای هتلداران استان کوشیدند تا با تمام توان کارنامه‌ای درخشان از خود به  جای گذارند.

مقارن شدن حلول سال ۱۴۰۴ که با ایام خاص ماه مبارک رمضان و شب‌های قدر و به دنبال آن، عید سعید فطر و آغاز ماه شوال در ایام نوروز، حال‌وهوای عید امسال را در هم‌آمیزی این دو بهار متحول کرده بود و به مصداق حول حالنا، احوالی متمایز از سال‌های پیش را در حال و روز صنعت میهمان‌نوازی پدیدار ساخت.

جامعه حرفه‌ای هتلداران استان هرمزگان همچون سنوات قبل از ماه‌ها قبل برای این خدمت رسانی به مسافران در تعطیلات نوروز برنامه‌ریزی کرده بود. با هماهنگی و هم‌افزایی اعضای این تشکل حرفه‌ای، اقدامات بدوی اعم از نظارت‌های اولیه پیش از ورود مسافران و کنترل کیفی و مدیریت کمی زیرساخت‎های تحت پوشش را در دستور کار خود قرارداد. این تشکل از آغاز تا پایان تعطیلات به صورت مستمر و موثر پای کار بود تا مبادا مسافران نوروزی، این دیار مهمان‌پذیر را ناخرسند ترک کنند.

حضور موثر و مستمر در ستاد اجرایی خدمات سفر و هم افزایی تخصصی و کارگشایانه در کنار دیگر نقش‌آفرینی‌های کلیدی و متعارف جامعه حرفه‌ای هتلداران استان، از پیش از آغاز تا پس از پایان ایام پرازدحام و پرتردد نوروز، تنها بخش کوچکی از فعالیت‌هایی بود که به سبب آن‌ها بحمدالله هیچ‌گونه مشکل و معضل لاینحلی در طول این دوره به وجود نیامد. به پیشنهادها و انتقادهای محدود واصله نیز در سریع‌ترین زمان ممکن رسیدگی شد؛ تا جایی که آمار شکایات کمتر از تعداد انگشتان دست است که آن هم ، همان‌طور که اشاره شد، به نحو احسن موردرسیدگی قرار گرفت.

از مجموع یکصدوبیست‌وهشت واحد اقامتی رسمی موجود در سطح استان، اعم از هتل، هتل آپارتمان، متل، مهمانپذیر، اقامتگاه‌های بومگردی، اقامتگاه‌های سنتی و خانه‌های مسافر که با مجوز قانونی با این جامعه حرفه‌ای تعامل راهبردی دارند و ظرفیتی برابر با ۲۴۱۱ باب اتاق را برای این استان پهناور فراهم کرده‌اند، همگی در تعاملی سازنده تلاش کردند تا مطلوب‌ترین خدمات را به مخاطبان خود عرضه دارند. با این حال علی‌رغم آمار اعلام شده مبنی بر حضور ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار و ۸۲۵ نفر اقامت شبانه در طول ۲۲ روز خدمت‌رسانی، تنها ۳۱ هزار و ۸۲۵ اتاق، معادل ۶۰ درصد اشغال واحدهای اقامتی مجاز  و رسمی رقم خورده است! آماری که به صورت متوسط نزدیک به ۱۰ الی ۱۵ درصد از سال گذشته کمتر بوده و سرمایه گذران و فعالان قانون‌مند این حوزه را متأثر کرده است و منفعت مستتر قانون‌گریزان و امکنه غیرمجاز را آشکار می‌سازد.

هرمزگان به دلیل واقع شدن دو منطقه آزاد کیش و قشم در این استان، تنها استانی است که سه جامعه حرفه‌ای هتلداری دارد. آمار هر بخش در آمار بخش دیگر قابل لحاظ نمودن نیست. تلفیق آمار مراجعین به مقاصد آن دو جزیره با آمار تأسیسات گردشگری دیگر نقاط هرمزگان که از جاسک تا پارسیان را دربرمی‌گیرد، کار اشتباهی است؛ چون میزان استقبال از هتل‌ها و دیگر اقامتگاه‌های کیش و قشم، تاثیری بر بازده اقتصادی فعالان رسمی دیگر نقاط استان ندارد.

متاسفانه عدم راهبری نظام‌مند و اطلاع‌رسانی هدف‌گذاری‌شده و هوشمندانه و محدودیت امکانات مهمان‌پذیری و نبود حداقل‌های موردنیاز، کار میزبانی و جلب رضایت مسافران و مهمانان محترم و عزیز را در هرمزگان دشوار کرده است. عدم وجود نظارت‌های موثر سبب سوءاستفاده مراکز غیررسمی، غیرمجاز و قانون‎گریز شده و آنها مهمانان اقامتگاه‌های رسمی را با شگردهای خود اسکان داده‌اند. به تبع این عدم نظارت، جدای از زیان‌های مادی و معنوی که متوجه اقامتگاه‌های رسمی می‌شود، مهمانان نیز نه تنها از مقصد لذت نمی‌برند بلکه تجربه‌ای ناخوشایند برایشان رقم خواهد خورد. چنان‌که می‌تواند سبب ریزش مسافران استان در طول سال شود و کسب و کار آتی فعالان سفر در هرمزگان را تحت‌الشعاع قرار دهد.

آنچه در سطرهای بالا آمد، شرح مختصری است از  شاخص ترین چالش صنعت گردشگری در استان هرمزگان. چالشی که سفت و سخت گریبان فعالان واقعی صنعت استان را گرفته است.

امید آن داریم تا با نهادینه شدن جایگاه صنعت گردشگری و مهمان‌نوازی در ساختار اقتصادی کشور و بهبود روزافزون گردونه اقتصاد و معیشت و نگاه تخصص‌محور و حمایت‌گرانه به این حوزه خدماتی، زمینه تحول کمی و کیفی در سطح کلان فراهم آید و شاهد رشد و تعالی مضاعف این بخش مهم از اقتصاد کشور و استان باشیم.

* رئیس جامعه حرفه‌ای هتلداران استان هرمزگان

پیام بگذارید

آخرین اخبار

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00