مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان از وجود هفت غار در درهی تاریخی خرمآباد خبر داد.
به گزارش «سفرامروز» به نقل از ایسنا، عطا حسن پور گفت: در راستای تکمیل پرونده ثبت جهانی دره خرمآباد، راه دسترسی غار قمری در این شهرستان در حال اجراست.
وی افزود: ارسال پرونده ثبت جهانی این دره با محوریت غارهای پیش از تاریخ قلعه فلک الافلاک، بازید میدانی ارزیاب یونسکو از غارها در حال انجام است.
او اضافه کرد: عملیات یاد شده با هدف آمادهسازی مسیر بازدید گردشگران، و ایجاد راه دسترسی برای غار قمری در حال اجرا بوده و به زودی تکمیل خواهد شد.
این مسئول اظهار کرد: اداره کل لرستان اقدام به پاکسازی مسیر دسترسی ایجاد زیرساخت، پله سنگی، ایجاد نشانک و نورپردازی مسیر نصب تابلو و … کرده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان در ادامه یادآور شد: غارهای هفتگانه دره خرم آباد به عنوان بخشی از پرونده ثبت جهانی این دره، توسط اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان در دست مرمت، بهسازی و ایجاد راه دسترسی قرار گرفته است.
حسن پور افزود: غارهای کلدر، قمری، گیلوران، یافته، کنجی و دو پناهگاه صخرهای گر ارجنه و پاسنگر در دره تاریخی خرمآباد قرار دارند.
برای هر کشوری تنها یک اثر تاریخی به صورت سالانه ثبت جهانی می شود که امسال سهمیه ثبت جهانی سال ۲۰۲۴ ایران در یونسکو به لرستان اختصاص یافت و تلاش برای ثبت دره خرم آباد و قلعه فلک الافلاک ادامه دارد.
غار کلدر خرم آباد در پنج کیلومتری شمال شهر خرم آباد به شماره ۱۸۷۹۶ در فهرست آثار غیر منقول کشور به ثبت رسیده است.
گفتنی است، پارینه سنگی میانه منتسب به دوره زیست انسانهای نئاندرتال و غار کلدر در مبحث پارینه سنگی جدید (دوران زیست انسان های هوشمند (Home-Sapiens) با قدمت ۵۴ هزار و ۴۰۰ سال، تا به امروز قدیمی ترین محوطه پارینه سنگی جدید ایران است.
مطالعات باستان شناسی در غار کلدر خرم آباد نتایج جدیدی از قدمت دره خرم آباد را نشان داد که قدمت این منطقه را از ۴۰ هزار سال به ۵۴ هزار سال پیش رسانده است.
در مطالعات سال گذشته بخشی از جمجمه انسان هوشمند در غار کلدر خرم آباد کشف شد که به این غار جایگاه جهانی بخشیده و تکمیل کننده نظریات کارشناسان پیرامون فرآیند موج دوم مهاجرت انسانهای هوشمند یا هموساپین به اروپا است.