درنگ «سفر امروز» بر یک خبر
انتقاد نماینده وزارت خارجه از کمبود زیرساخت‌های گردشگری/ «فرابخشی» بودن گردشگری در شُرُف فرهنگ شدن است؟

سفر امروز: بی‌شک نفس این‌که دستگاه‌های دولتی دیگر که ماهیتا بیرون از وزارت گردشگری قرار دارند با جدیت در مورد این حوزه نظر می‌دهند، امر مبارکی است. روز گذشته در گزارشی از قدردانی وزیر گردشگری از استانداران کشور، یادآور شدیم که این رویکرد به تقدیر از مدیران عالی استان‌ها که در زمره مدیران وزارت کشور قرار می‌گیرند، نوعا رویکردی در پس سیاست ایجاد همدلی هر چه بشتر است؛ همدلی همان چیزی است که به باور بسیارانی حلقه مفقوده دستگاه مدیریت کشور و موجب شکاف میان اجزای تشکیل‌‎دهنده این دستگاه عظیم است. حلقه مفقوده‌ای که پس از روی کار آمدن مسعود پزشکیان و دولتش، واژه «وفاق» را به عنوان شناسه‌ای از این دولت به ادبیات سیاسی کشور افزود.

امروز در خبرها آمده است که نماینده وزارت امور خارجه در شرق کشور از مشکلات ساختاری حوزه گردشگری در شهر مشهد گفته. احمد معصومی‌فر به کمبود زیرساخت‌ها، ضعف تبلیغات بین‌المللی و نبود امکانات لازم برای جذب گردشگران خارجی اشاره و تاکید کرده است که این کاستی‌ها باید مورد بررسی جدی قرار بگیرد.

اگر چه این اظهارنظر در نشست وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با فعالان گردشگری خراسان رضوی در اتاق بازرگانی بوده اما یک نکته مهم در آن نهفته است. این‌که پیش از این صفت «فرابخشی» که صنعت گردشگری همواره آن را یدک می‌کشید، جز برای فعالان اصلی این صنعت و تا حدی مدیران دولتی ذی‌ربط با این حوزه، چندان جدی گرفته نمی‌شد و صرفا در حد شعار باقی می‌ماند. در بسیاری از تنشست‌های بین‌ حوزه‌ای که علاوه بر مدیرذان و فعالان صنعت گرذدشگری، نمایندگانی از دیگر دستگاه‌ها هم حضور داشتند، دغدغه رونق و گسترش این صنعت تنها در سخنان اهالی صنف جاری می‎شد. آنها مطالبات صنعت را از بخش‌های دیگر مطرح می‌کردند و نمایندگان آن بخش‌ها در مقام پاسخ برمی‌آمدند و در بهترین شرایط وعده‌هایی را که داده بودند و یا قانون بر عهده آن‌ها نهاده بود، عملی می‌کردند. این بار اما موضوع به طور جدی از سوی یکی از مسئولان حوزه وزارت خارجه مطرح شده است. معصومی‌فر تبلیغات ناکافی در سطح بین‌المللی را از مهم‌ترین چالش‌ها در مسیر جذب گردشگر خارجی دانست و گفت: در حالی که ایران‌هراسی از سوی برخی کشورها با هزینه‌های بالا دنبال می‌شود، ما هنوز نتوانسته‌ایم تبلیغات مهندسی‌شده و معرفی مؤثری از جاذبه‌های گردشگری کشور در خارج از مرزها ارائه کنیم.

او همچنین از نبود امکانات ساده خرید بلیت در کشورهای خارجی گفت و این‌که «کشورهایی مانند ازبکستان توانسته‌اند با بهره‌گیری از تجربیات بین‌المللی، بسترهایی ساده و قابل‌ دسترس برای گردشگران خارجی فراهم کرده‌اند.»

 او گردشگری سلامت را از ظرفیت‌های  مهم کشور برشمرد اما از این‌که کشور مدت‌هاست در انتظار رونمایی از سامانه جامع گردشگری سلامت به سر می‌‌برد انتقاد کرد. چرا که به باور این مقامات دستگاه سیاست خارجی، مسیر بهره‌مندی گردشگران خارجی از خدمات درمانی کشور با رونمایی و فعالیت سامانه جامع گردشگری تسهیل خواهد شد.

معصومی‌فر از دیپلماسی گردشگری گفت که همواره یکی از اولویت‌های وزارت خارجه بوده. او همچنین به اقدامات وزارت متبوعش در این زمینه اشاره کرد؛ از جمله راه‌اندازی سامانه صدور آنلاین روادید که به میانجی آن، هر فرد از هر نقطه جهان، به جز چند کشور خاص، می‌تواند ویزای خود را دریافت کند. ضمن این‌که همزمان با صدور ویزا، بیمه مسافری نیز برای گردشگران صادر می‌شود.

او علاوه بر این‌ها موضوعات ذی‌ربط دیگری را هم در نشست با وزیر گردشگری مطرح کرد. آنچه سبب خرسندی است، این میزان دغدغه و استقبال از سیاست همدلانه برای کمک به باروری صنعت گردشگری است. آیا این خوشبینیی را باید ناشی از جدی‌تر شدن «گردشگری و. ظرفیت‌های آن» به عنوان موضوعی ملی و فرابخشی تلقی کرد؟ آیا دستگاه‌های خارج از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مجاب شده‌اند که گردشگری را به عنوان موضوعی جدی در دستور کار خود قرار دهند؟ آیا این خوشبینی ادامه خواهد داشت؟ باید صبر کرد و منتظر بروز نشانه‌هایی دیگر از سوی سیاسر نهادهایی ماند که بخشی از موضوع جامع صنعت گردشگری به حوزه کاری آنها مربوط می‌شود.

پیام بگذارید

آخرین اخبار

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00