کمتر از دو هفته تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقیمانده و به زودی سکان هدایت کشور در اختیار یکی از ۶ کاندیدای حاضر در انتخابات قرار میگیرد.
در این شرایط چشم فعالان صنعت گردشگری ایران نیز به این انتخابات است و انتظار دارند که کاندیداها برنامهای جامع و اثر بخش برای حل مشکلات حوزه گردشگری داشته باشند و رییس جمهور آتی بتواند زمینه را برای توسعه صنعت توریسم کشور فراهم آورد.
برای اطلاع از انتظارات بخش خصوصی صنعت گردشگری کشور به سراغ جمشید حمزهزاده، رییس جامعه حرفهای هتلداران ایران رفتیم. وی ضمن تاکید بر پایین آمدن ضریب اشغال هتلها نسبت به مدت مشابه سال قبل، بهبود روابط سیاسی با سایر کشورها، کاهش تعرفههای حاملهای انرژی برای مراکز اقامتی و ارایه مشوقهای اثربخش به فعالان صنعت گردشگری را از جمله مهمترین اقداماتی دانست که دولت آتی برای رونق صنعت گردشگری و تسهیل سفر ارزان باید طرف توجه قرار دهد. مشروح مصاحبه «سفر امروز» با رییس جامعه حرفهای هتلداران ایران در پی میآید.
در آستانه تغییر دولت قرار داریم و در آینده نه چندان دور رییس جمهور جدید روی کار آمده و برنامهها و اهداف خود را دنبال خواهد کرد. شما به عنوان نماینده جامعه هتلداران ایران و بخش خصوصی گردشگری ایران، از دولت چهاردهم چه توقعات و انتظاراتی دارید؟
در این وضعیت نابسمان اقتصادی کشور باتوجه به اهمیت ویژه و ماهیت صنعت گردشگری، این صنعت میتواند هم به بحث اشتغالزایی و درآمدزایی کمک کند و هم باعث کمرنگ شدن موج ایرانهراسی شده و موجب شود گردشگران خارجی بیشتری وارد کشور شوند.
افزون بر این موارد اولویت دادن به گردشگری میتواند باعث شود سرمایهگذاران بیشتری به سرمایهگذاری در ایران علاقهمند شوند. بنابراین انتظار داریم دولت آینده حتما گردشگری را یکی از محورهای اصلی توسعه کشور قرار داده و به آن اهمیت ویژهای دهد. در بحث استفاده از وزرا و نیروی انسانی نیز باید حتما از چهرههای متعهد، متخصص و دلسوزاستفاده کند.
به نظر شما اولویت دولت آینده در حوزه توریسم، باید جذب گردشگر ورودی باشد و یا تمرکز خود را روی توسعه گردشگری داخلی قرار دهد؟
هر دو مورد؛ یعنی تمرکز باید هم بر جذب گردشگران خارجی باشد و هم باید به گردشگری داخلی توجه شود چراکه مردم انتظار دارند سفر کرده و از خدمات مطلوب گردشگری استفاده کنند. بنابراین صنعت باید به شکلی طراحی و مدیریت شود که هم باعث جذب بیشتر گردشگران خارجی شده و هم ضمن رعایت کیفیت مطلوب و تنوع خدمات، هزینه تمام شده سفر برای گردشگران داخلی، ارزان تمام شود.
باتوجه به تورم فزاینده موجود، به نظر شما چه راهکار و ساز و کاری باید به کار گرفته شود تا امکان ارایه سفر ارزان و با کیفیت مطلوب به مردم فراهم شود؟
راهکار به نظرم این است که دولت بیاید و به شکل واقعی از بخش خصوصی حمایت کند و مشوقها را افزایش دهد. این مشوقها میتواند شامل معافیتهای ۱۰۰ در صد مالیاتی در حوزه مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد باشد. همچنین تعریف تعرفه خاص گردشگری در بحث حاملهای انرژی نیز باید به شکل جدی طرف توجه قرار گیرد. در حال حاضر یکی از هزینههای سنگین هتلها، مربوط به حاملهای انرژی است که واقعا فشار زیادی به تاسیسات گردشگری وارد میکند. به نظرم میشود یک تعرفه ویژه تعریف شود تا هزینههای هتلها و مراکز اقامتی و تاسیسات گردشگری کاهش یابد.
در خصوص هزینههای بیمه تامین اجتماعی و بحث سهم کارفرما نیز ارایه تسهیلات کمبهره کمک کننده است و میتواند موجب شود که هزینه ارایه خدمات در کشور کاهش پیدا کند و وقتی این هزینهها کاهش پیدا کرد نیز سفر ارزان شده و مردم راحتتر میتوانند به سفر بروند.
بنابراین تا زمانی که دولت حمایت واقعی از سفر نکرده و صرفا حرف آن را میزند، سفر روز به روز گرانتر میشود. به هر روی به نظرم همه باید در جهت ارزان شدن سفر تلاش کنیم و از رییس جمهور آتی نیز این درخواست را داریم و البته این انتظار، انتظار مردم نیز هست و میخواهند که سفر را برایشان تسهیل کنند. از نمایندگان جدید مجلس شورای اسلامی هم درخواست داریم که با وضع قوانین جدید راه را در جهت توسعه گردشگری و ارزانسازی سفر تسهیل کنند.
ضریب اشغال هتلها در شرایط کنونی چگونه است و تصور میکنید برای بهبود این آمار چه اقداماتی میتوان انجام داد؟
ضریب اشغال هتلها در سطح انتظارات نبوده و بسیار پایینتر از توقعات است و حتی در ایام تعطیلات عید نوروز نیز ضریب اشغال هتلها نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته به شدت کاهش داشته است. چنانچه بخواهم به طور مشخص اشاره داشته باشم در هفته اول نوروز ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه در سال قبل ضریب اشغال هتلها حدود ۲۰ درصد کاهش داشته است و میزان کاهش ضریب اشغال هتلها در هفته دوم نوروز نیز حدود ۱۷ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل بوده است. بنابراین به نظرم تا زمانی که دولت اقدام نکرده و مشوقهای لازم ایجاد نشود، در شرایط بحرانی اقتصاد(کشور) سفر کردن برای مردم ما روز به روز سختتر می شود.
از سوی دیگر باید در نظر داشت که جذب گردشگران خارجی ارتباط مستقیمی با مسایل سیاسی کشور دارد. یعنی هر چقدر ارتباط دولت با کشورهای دیگر بهبود پیدا کند باعث جذب بیشتر گردشگران خارجی خواهد شد و هر چقدر که روابط ما با کشورهای دیگر خصوصا اروپا و دیگر کشورها تیرهتر شود، تعداد گردشگران ورودی به کشور کاهش پیدا خواهد کرد.
بنابراین انتظار داریم ارتباطات کشور به گونهای تعریف شود که باعث توسعه گردشگری کشور شده و در نهایت موجب شود که مساله ایران هراسی و تبلیغاتی که در اکثر کشورها علیه کشور ما می شود دفع و رفع شود. به هر صورت ایران به لحاظ برخورداری از جاذبههای گردشگری در تمام دنیا کمنظیر است. آن طور که خود سازمان جهانگردی گفته است به لحاظ طبیعتگردی ایران جزء پنج کشور برتر دنیا است و همچنین به لحاظ جاذبههای تاریخی نیز جز ۱۰ کشور برتر جهان به حساب میآییم.
به نظرم با توجه به جاذبههای فرهنگی و طبیعی و پتانسیلهایی که داریم باید شرایط را به خوبی مدیریت کنیم تا بتوانیم کشور را تبدیل به یکی از مقاصد اصلی دوستداران سفر و گردشگری در سراسر جهان کنیم.