محمد محب خدایی*: در عصر تکنولوژی، اصرار بر رویههای گذشته منطقی به نظر نمیرسد. امروزه شاهد تغییرات بنیادین در فرآیندها و رویههای تمام کسبوکارها هستیم. اما چرا متولیان و فعالان صنعت گردشگری از پذیرش این واقعیت امتناع میکنند و حتی به دنبال قوانینی هستند تا گذشته را حفظ کنند؟ آژانسها و تور لیدرها، بهعنوان متولیان اصلی اتاق فکر راهبردهای گردشگری و مرکز ثقل اجرایی فرآیندهای گردشگری، هنوز در شناخت جایگاه واقعی خود در عصر جدید دچار تزلزل هستند و در مقابل تغییر نگرش لازمه مقاومت میکنند؛ لذا شاهد غیر فعال شدن آژانسهای کشور هستیم؛ در حالی که اگر راهبردهای صنعت گردشگری در جایگاه واقعی خود تولید ثروت برای همه فعالیتهای اقتصادی کشور به خدمت گرفته میشد، باید شاهد توسعه آژانسهای کشور میبودیم. امروزه همه کشورهای جهان برای توسعه پایدار به دنبال راهبردهای گردشگری هستند اما در ایران متولیان اصلی گردشگری با ناامیدی دستوپنجه نرم میکنند.
باید از صاحبان تجربه و دانش گردشگری پرسید که چرا از نقشه گنجی که دنیا برای پیدا کردن راهکارهای حل مشکلات و رشد اقتصادی خود بهره میگیرد، خارج شدهاند؟ دوستان و بزرگان صنعت گردشگری، با توجه به منطق و دانش حاکم بر راهبردهای گردشگری و با افزایش همافزایی صنعت گردشگری با سایر فعالیتهای اقتصادی، باید لحظه به لحظه انواع محصولات گردشگری را تعریف و هدایت کنند. این امر نیاز به بالا زدن آستین و نگرش جدید دارد تا واقعیت جایگاه صنعت گردشگری بهعنوان چاه نفت تبلور یابد.
دوستان باید آژانسهای گردشگری، کانترهای رزرو بلیت، هتل و تورهای داخلی و خارجی خود را در فضای مجازی مستقر و دپارتمانهای محصولات گردشگری نظیر گردشگری سلامت، طبیعتگردی، همایشها و نمایشگاهها، کشاورزی، تجاری و بازرگانی را در دفاتر خود فعال کند. رویدادهایی که با ماهیت گردشگری تعریف میشوند، با سایر رویدادها تفاوت فاحش دارند و این امر باعث شده که در دنیا بسیاری از فعالیتها همانند درمان، صنعت، کشاورزی و… حوزه بهرهبرداری و توسعه بازار خود را در اختیار صنعت گردشگری قرار دهند.
آیا دیگر وقت آن نرسیده است که متولی اصلی همه نمایشگاهها و همایشهای کشور در سطح ملی و جهانی صنعت گردشگری باشد؟ آیا متولی اصلی گردشگری سلامت و تندرستی کشور نباید صنعت گردشگری باشد؟ بله، آژانسهای کشور براساس سند واقعی راهبردی گردشگری باید راهبری تمام محصولات گردشگری کشور را در همه بخشها به عهده گرفته و با این راهبردها گره مشکلات اقتصادی کشور را باز کنند. متولیان حکومت باید باور کنند که گره مشکلات اقتصادی و اجتماعی کشور فقط با راهبردهای گردشگری میتواند باز شود. این مباحث شعار یا تعصب به حوزه گردشگری نیست، بلکه واقعیتی است که همه کشورهای توسعهیافته و حتی ترکیه، دبی، عربستان و… تجربه کردهاند و توانستهاند چاههای نفت نداشته ایجاد کنند یا درآمدهای نفتی خود را برای سرمایهگذاری در سایر حوزهها به همراه درآمدهای ارزی پایدار گردشگری به خدمت بگیرند.
* معلون پیشین گردشگری کشور