رانندگان خودروهای سنگین بابل درصدد تخریب پل تاریخی محمدحسن خان هستند و هر بار با زخمی کردن بخشی از طاقهای این پل به سرعت تخریب آن کمک میکنند.
به گزارش «سفر امروز»پل تاریخی محمدحسن خان بابل پل بهجامانده از دوران زندیه بوده و برروی بابلرود بنا شده است. گفته میشود مصالح بکار رفته در آن ساروج است، ساروج از مصالح قدیمی مورد استفاده در ایران بوده که متشکل از شن، ماسه، آهک و سفیده تخم مرغ است؛ از این رو این پل به یکی از مهمترین پلهای تخممرغی تاریخ ایران معروف شده است.
این پل تاریخی ۳۰۰ ساله در سال ۱۳۵۶ با شماره ۱۴۱۴ در فهرست آثار ملی ثبت شد. سال ۱۳۹۵ شورای ترافیک شهرستان عبور و مرور خودروهای سنگین از زیر این پل را ممنوع کرد.
نصب علائم راهنمایی و رانندگی برای هشدار به رانندگان در ممنوعیت از عبور و مرور نیز کارساز نبوده و رانندگان هربار با برداشتن نیوجرسی براحتی از زیر این پل عبور کرده و بخشی از این بنای با ارزش را تخریب میکنند.
دوستداران میراث سعی کردند از این پل تاریخی به عنوان میراث گردشگری محافظت کنند و با قراردادن نماد تندیس کوچ دامداران این پل را برای جذب توریست تزیین کنند اما این اقدام نیز برای حفظ آن بی اثر بوده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بابل در این خصوص گفت: عبور خودروهای سنگین از زیر پل قصه تکراری و اسفبار پل محمدحسن خان است.
مهران فلاح افزود: هر از گاهی رانندگان کامیون با بیل مکانیکی و یا وسایل دیگر، نیوجرسیها را جابجا کرده و مسیر را برای آمد و شد کامیونها باز میکنند.
وی تصریح کرد: تا زمانی که تصور بر این باشد که حفاظت و نگهداری از این بنا و دیگر بناهای تاریخی ارزشمند صرفاً برعهده اداره میراث فرهنگی است، این مسائل و مشکلات ادامه خواهد داشت.
یک کارشناس میراث فرهنگی نیز اظهار کرد: قسمتی از دهنه پل با اصابت ماشین سنگین فرو ریخته است.
محمد دهسانی افزود: با وجود مکاتبات و نامه نگاریهای متعدد و مستمر به استانداری، شهرداری و دیگر ارگانهای متولی؛ مصوبهای در شورای ترافیک برای ممانعت از عبور و مرور خودروهای سنگین داریم اما تاکنون اجرایی نشده است.
وی افزود: رانندگان علت این تخطی را وجود این پل بعنوان شاهراه ارتباطی بین روستاهای اطراف و طی کردن مسافت کمتر با وجود داشتن بار سنگین عنوان کرده و با برداشتن نیوجرسی بدون توجه به علائم نصب شده از قانون تخطی میکنند.
بلایی که بر سر مکانهای میراثی بابل به هر عنوان فرود میآید نشان از عدم فرهنگ سازی مناسب در اجتماع و بیتوجهی متولیان امر به این حوزه است. تا زمانی که حفظ میراث دغدغه همگانی نشود شاهد نابودی تدریجی مکانهای میراثی هستیم همانگونه که در سالهای اخیر در این شهرستان و دیگر نقاط شاهد بودیم و متاسفانه پل محمدحسن خان مراحل تکمیلی تخریب خود را در سالهای اخیر با سرعت چندین برابر طی میکند.