گزارش «سفر امروز» از وضعیت اقامت در هتل‌های کشور – بخش نخست
سطح اشغال هتل‌ها در اغلب استان‌ها کاهش داشت/ «مقاصد سنتی» شلوغ و مقاصد جذاب ناشناخته همچنان خالی از مسافرند

سفر امروز: در آمارهای رسمی و دولتی در حوزه سفر و گردشگری، میزان سفرها را به پای رونق صنعت گردشگری می‌گذارند؛ به این معنا که هر گونه سفری را مطابق با رشد و انتفاع صنعت گردشگری در معنای اقتصادی آن جلوه می‌‍دهند. در حالی مروری هر چند اجمالی به کیفیت سفر مردم، بر ما روشن می‌دارد که این سفرها تا چه اندازه به گردش مالی و سرعت بخشیدن به چرخه اقتصادی صنعت گردشگری انجامیده است.

هفته اول تعطیلات نوروز مثل هر سال با سفرهای گسترده مردم به مقاصد همیشگی همراه بود. به گزارش «سفر امروز» آمارها همچنان نشان است میزان بالای سفرها به استان‌هایی دارد که همواره در فصول پررونق سفر پذیرای بیشترین مسافران بودند. به این معنا می‌توان این مقاصد را «مقاصد سنتی» در گردشگری ایران نام نهاد.

در گفتگوهای کوتاهی که «سفر امروز» با روسای جوامع هتلداری تعدادی از استان‌های کشور داشت، ضریب اشغال هتل‌ها در اغلب استان‌ها همچنان کمتر از سال‌هایی است که اقامت سافران در هتل‌های مختلف بیشترین رونق را داشت. در برآوردی کلی، ضریب اشغال هتل‌های ۴ و ۵ ستاره بیشتر از هتل‌های یک تا ۳ ستاره بود. دلیل آن هم کاهش قدرت اقتصادی اقشاری از مردم است که معمولاً در سفرهایشان از هتل‌های یک تا ۳ ستاره استفاده می‌کنند. این گروه که عمدتاً متشکل از کارمندان است در سال‌های گذشته کمتر از هتل‌ها استفاده کردند و آمارهای اقامت هتل‌ها بر حسب درجه‌بندی، نشان از وضعیت مشابه چند سال گذشته در نوروز ۱۴۰۴ دست کم در هفته اول دارد.

بنا به گزارشی که از جامعه حرفه‌ای هتلداران استان خراسان رضوی به «سفر امروز» رسیده، ضریب اشغال هتل‌های این استان در هفته اول نوروز حدود ۸۰ درصد بود. این آمار تقریباً مشابه آمار نوروز سال گذشته است. حال آن‌که ضریب اشغال هتل‌های شهر مشهد در ادواری به ۱۰۰ درصد هم رسیده بود.

جامعه حرفه‌ای هتلداران استان مازندران نیز از اشغال ۷۰ درصدی هتل‌های این استان در هفته نخست سال به «سفر امروز» خبر داد که کمتر از سال گذشته است. مازندران یکی از مقاصد اصلی و همیشگی مسافران در تعطیلات است و امسال نیز بیشترین مسافران را جذب کرده اما ضریب اشغال هتل‌های این استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰ درصد کمتر است. این نشان از کاهش مراجعه و استفاده مردم از هتل‌ها و افزایش اقامت در اقامتگاه‌های غیررسمی و البته غیرقانونی و غیرمجاز دارد.

در استان کرمان هم اوضاع کمابیش مشابه بوده است. جامعه حرفه‌ای هتلداران استان کرمان به «سفر امروز» گزالرش داده است که تنها ۶۰ درصد از ظرفیت هتل‌های این استان در هفته اول نوروز پر شد. در حالی که سال گذشته این رقم ۷۰ درصد بود. به عبارتی هتل‌های استان کرمان با ۱۰ درصد رکود در هفته اول نوروز ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبرو شدند.

وضعیت استان‌های اردبیل و آذربایجان غربی نیز بنا به گزارش جوامع هتلداری این استان‌ها تعریفی نداشت. هتل‌های اردبیل با ۴۰ درصد اشغال نسبت به سال گذشته کاهش محسوسی داشتند و هتل‌های آذربایجان غربی نیز تنها پذیرای مسافرانی برای ۲۰ درصد از ظرفیت اشغال خود بودند. در هر دوی این استان‌ها اوضاع نسبت به سال گذشته دچار رکود بوده است.

گیلان در نوروز ۱۴۰۴ مانند اغلب سال‌ها پر مسافر بود اما بنا به گزارش جامعه حرفه‌ای هتلداران این استان تنها ۸۰ درصد ظرفیت هتل‌های آن پر شد و این یعنی حتی نسبت به سال گذشته هم کاهش محسوسی داشت. با توجه به شلوغی شهرهای استان گیلان در روزهای هفته نخست سال، خالی بودن ۲۰ درصد از ظرفیت هتل‌ها نشان از اقامت در اقامتگاه‌های غیررسمی، غیرمجاز و… دارد و این یعنی میزان استقبال از هتل‌ها علی‌رغم وجود سفر در گیلان کاهش داشته است.

هتل‌های استان اصفهان به گزارش جامعه حرفه‌ای هتلداران این استان تا سقف ۹۰ درصد پر شدند اما باز به سطح اشغال سال گذشته نرسیدند. با وجود سفرهای متعدد به این مقصد شناخته شده کشور، تعداد مسافرانی که در هفته اول نوروز ۱۴۰۴ در هتل‌های اصفهان اقامت کردند، نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵ درصد کمتر بود.

هتل‌های استان خوزستان نیز با ۸۵ درصد اشغال در هفته نخست نوروز ۱۴۰۴ وضعیتی مشابه سال گذشته را تجربه کردند.

بیشترین ضریب اشغال را جامعه حرفه‌ای هتلداران استان فارس گزارش کرده است. بنا به این گزارش ۹۸ درصد ظرفیت هتل‌های استان فارس در هفته نخست سال پر شد که این رقم تقریبا مشابه سال گذشته است.

وضعیت استان‌های دیگر هم چندان تعریفی ندارد و عمدتا سطح اشغالی پایین‌تر از گذشته را تجربه کردند. آنچه از برزایند اینم آمارها برمی‌آید، از یک طرف کاهش سطح اشغال هتل‌ها و از سوی دیگر، همچنان تراکم سفرها در مسیرهای همیشگی و به مقاصد تکراری است.

حال آن‌که ایران کشوری با جاذبه‌های متنوع و گسترده در نقاط مختلف جغرافیایی است. بسیاری از ایسن مقاصد هنوز برای بسیاری از مردم ناشناخته مانده‌اند و این ضرورت اطلاع‌رسانی و معرفی این مقاصد و جاذبه‌هایشان را بیش از پیش یادآوری می‌کند.

بخش دوم این گزارش را هفته آینده و پس از پایان تعطیلات نوروز در «سفر امروز» بخوانید.

پیام بگذارید

آخرین اخبار

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00