نماینده و ناظر مجلس در شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری ۵ خرداد مهمان هیات رئیسه مجمع تشکلهای گردشگری کشور بود.
به گزارش «سفر امروز» احد بیوته، نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس،نیمروز دوشنبه ۵ خرداد به هتل باباطاهر تهران رفت تا در نشستی با اعضای هیئت رئیسه و مشاوران مجمع تشکلهای گردشگری کشور حضور پیدا کند. موضوع جلسه، بررسی مهمترین مسائل تقنینی صنعت گردشگری بود که عمدتا به حوزه کاری کمیسیون فرهنگی مجلس مربوط میشود.
در ابتدای نشست، رئیس مجمع تشکلهای گردشگری کشور شرح مختصری از وضعیت کلی صنعت گردشگری و اصلاحات قانونی مورد نیاز این حوزه ارائه داد. جمشید حمزهزاده در بخشی از سخنان خود به ضرورت تشکیل اتاق گردشگری یا سازمان نظام گردشگری اشاره کرد و گفت: سالهاست که فعالان بخش خصوصی و تشکلهای گردشگری به دنبال تشکیل نهادی هستند که بتواند همان نقشی را ایفا کند که در بسیاری از حوزههای دیگر در بخش خصوصی وجود دارد. امیدوارم با همکاری نهاد قانونگذاری کشور یعنی مجلس شورای اسلامی بتوانیم به سمت تشکیل اتاق گردشگری یا سازمان نظام گردشگری حرکت کنیم.
رئیس جامعه مهمانپذیرها هم به مشکل محدودیت اختیارات تشکلهای گردشگری اشاره کرد. شاهرخ محمدزاده گفت: موضوع تفویض اختیارات پیشبینی شده در قانون که هنوز به بخش خصوصی واگذار نشده، مطالبه مهمی است که تشکلهای گردشگری همواره بر آن تاکید کردهاند اما با وجود گذشت سالها و روی کار آمدن چند دولت مختلف، هنوز در سطح همین مطالبه باقی مانده است.
پس از آن رئیس جامعه سفره خانههای سنتی هم مساله تفویض اختیارات را مهمترین خواسته تشکلهای بخش خصوصی برشمرد. حمید پیرو دین نبی گفت: حرفهای شدن تشکلهای گردشگری باید به کارآمدی بیشتر این تشکلها بینجامد، یعنی باید از زمانی که در قالب اتحادیه صنفی فعالیت میکردند، اختیارات بیشتری داشته باشند اما متاسفانه اینطور نیست. درخواست ما از کمیسیون فرهنگی مجلس این است که به این موضوع توجه ویژهای به خرج دهد.
رئیس جامعه واحدهای پذیرایی بینراهی هم از ضرورت حذف ارزش افزوده در حوزه فعالیت این واحدها گفت. حمید سلطانی در این باره توضیح داد که ارزش افزوده سبب میشود که هزینه مضاعفی به متقاضیان و مشتریان این واحدها تحمیل شود و در نهایت فشار اصلی روی آنها باشد و این سبب ریزش آمار کسانی میشود که به این واحدها مراجعه میکنند و در نهایت رکود کسب و کار این واحدها را در پی خواهد داشت. او گفت: اگر مجلس محترم زمینهای فراهم کند که مالیات بر ارزش افزوده واحدهای پذیرایی بینراهی حذف شود، گردش مالی در این حوزه بیشتر خواهد شد و این به نفع همه است.
مدیرعامل انجمن متخصصان گردشگری ایران هم در این نشست در خصوص اهمیت گردشگری در وضعیت کنونی کشور سخن گفت. محسن امامی گفت: برای برونرفت از مشکلات اقتصادی امروز کشور، راهی به جز رونق دادن به گردشگری نداریم. این رونق در گرو تدابیری است که بخشی از آن در داخل وزارتخانه باید صورت بگیرد و بخشی از آن بیرون از وزارتخانه. او پیشنهاد کرد که با توجه به اهمیت و جایگاهِ اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی در مناسبات اقتصادی کشور، نام گردشگری هم به عنوان سازمانیِ این اتاق افزوده شود. رئیس مجمع متخصصان گردشگری در این باره توضیح داد که اتاقهای بازرگانی در همه جای دنیا از اهمیت و اعتبار خاص خود برخوردارند و اگر گردشگری به این نهادِ بخش خصوصی پیوند بخورد، جنبه اقتصادی آن بیش از پیش دیده شده و جدی گرفته خواهد شد. امامی عنوان کرد که برنامه هفتم توسعه باید «بند به بند و پله به پله» اجرا شود و دولت بر فرایند اجرای آن نظارت دقیق داشته باشد. او همچنین گفت: مصوبه شرح وظایف وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باید پیگیری شود؛ این مصوبه مشتمل بر سه بخشِ سیاستگذاری کلان، نظارت و حمایت است که اگر مورد پیگیری قرار بگیرد بسیار راهگشا خواهد بود.
رئیس مجمع تشکلهای گردشگری استان همدان و نایب رئیس جامعه حرفهای هتلداران ایران هم در خصوص موضوع مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده تاسیسات گردشگری گفت: در ایران هزینههای مالیاتی بار مضاعفی است که بر دوش مصرف کنندگان قرار میگیرد. شهرام شیروانی به تلاشها، رایزنیها و جلسات متعددی که برای رفع مشکلات مالیاتی تاسیسات گردشگری انجام شد اشاره کرد و گفت: اگرچه ما در قالب هیئت مدیره جامعه هتلداران ایران با مقامات دولتی و نمایندگان مجلس و سایر نهادها جلساتی پیرامون مسائل صنفی برگزار میکنیم اما همواره منافع مجموعه صنعت و همه تاسیسات و بخشهای مختلف گردشگری موضوع جلسات ماست
شیروانی افزود: در ماده ۸۳ برنامه هفتم توسعه به تصریح آمده است که تمامی تأسیسات و فعالیتهای گردشگری و حوزه صنایع دستی از هر نظر دارای معافیتهای مالیاتی قبلی و قوانین و مقررات بخش صنعت خود بوده و از شمول قوانین نظام صنفی مستثنی هستند. با مراجعه به ماده ۱۳۲ قانون مالیاتهای مستقیم میبینیم که درآمدهای خدماتی بیمارستانها، هتلها و مراکز اقامتی گردشگری از زمان وضع و این قانون به مدت ۵ سال و در مناطق کمتر توسعه یافته به مدت ۱۰ سال با نرخ صفر مشمول مالیات است. بنابراین ادامه این روند تا پایان برنامه هفتم توسعه به صراحت آمده و باید اجرا شود.
مشاور عالی مجمع تشکلهای گردشگری هم در این نشست به بودجههای رفاهی سازمانها و نهادهای دولتی اشاره کرد و گفت: بودجههای سنگینی در این زمینه وجود دارد که اگر هدایت و ساختارمند شود شرایط بهتری در زمینه سفر و گردشگری هم به لحاظ اقتصادی و هم به لحاظ رفاه عمومی فراهم خواهد شد. محمد محبخدایی به رویکرد وزیر گردشگری در زمینه ارائه آمار سفر اشاره کرد و گفت: خوشبختانه کاری که آقای صالحی امیری با دیتاهای ابری در زمینه آمار انجام دادند، خیلی از مشکلات را در این زمینه برطرف کرد؛ طوری که بر اساس این روش میدانیم که همین حالا چند نفر در این هتل اقامت دارند.
رئیس جامعه گردشگری الکترونیک هم در خصوص بودجههایی رفاهی سازمانها و نهادها نکاتی را مطرح کرد. حسن تقیزاده انصاری گفت: اگر بودجههای رفاهی سازمانها و نهادها به صندوق حمایت از گردشگری هدایت شود و این صندوق با حضور و مشارکت بخش خصوصی اداره شود، میتواند زمینه کارهای مهمی را در صنعت گردشگری فراهم کند.
مشاور عالی مجمع تشکلهای گردشگری و رئیس پیشین جامعه حرفهای تورگردانان ایران هم گفت: حضور و ادامه فعالیت در صنعت گردشگری در ایران تنها یک دلیل دارد و آن عشق به این حرفه است. ابراهیم پورفرچج در این باره افزود: ما کسانی هستیم که وقت و سرمایه خود را در این صنعت صرف میکنیم چون عاشق این کار هستیم؛ وگرنه با این وقت و سرمایه میتوانستیم دهها برابر بیشتر از این سود کنیم. بدون اینکه دردسرهای فعلی را داشته باشیم و مجبور باشیم با مشکلات اداری سر و کله بزنیم.
پورفرج از وضعیت راکد تورهای ورودی به کشور گفت و توضیح داد: مشکل از آنجا ناشی میشود که رغبت توریستها برای سفر به ایران از بین رفته. راحت بگویم، کسی به ایران نمیآید. در حالی که قبلا اینطور نبود. زمانی ما برای تورهایمان هتل کم میآوردیم. یعنی اوضاع به قدری خوب بود که باید برای تورهایمان دنبال اتاق میگشتیم. هتلها خصوصا در پاییز پر بودند. متاسفانه به خاطر بعضی از مشکلات که بیرون از صنعت رقم میخورد، گردشگری کشور دچار مشکل شده و تورهای ورودی در وضعیت رکود کامل هستند. این مشکلات آنقدر زیاد شده که به همه حوزههای گردشگری خسارت وارد کرده است. اشتغال در حوزه گردشگری لطمه شدید دیده است. خود من که در مجموعهام ۸۰ پرسنل داشتم، حالا تنها ۶ نفر از آنها باقی ماندهاند.
در پایان، عضو کمیسیون فرهنگی و نماینده ناظر مجلس در شورای عالی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای جمعبندی، سرفصلهای اصلی مطرح شده در جلسه را به عنوان خروجی نشست مطرح کرد و بزرای پیگیری آنها قول مساعد داد. احد بیوته گفت: ما در کمیسیون فرهنگی، حامی بخش خصوصی هستیم و تا وقتی دولت همراه تشکلها باشد، با دولت همکاری میکنیم و اگر این همراهی وجود نداشته باشد، حتما برخورد میکنیم.
او تصریح کرد که مجلس حتما به و.ظیقه نظارتی خود عمل خواهد کرد و افزود: برای رفع مشکلات تشکلهای گردشگری، برنامهریزیهای لازم را انجام خواهیم داد. از واگذاری اختیارات به تشکلها تا پیگیری مصوبه شرح وظایف وزارتخانه، همچنین مسایل مربوط به مالیات و مالیات بر ارزش افزوده، عوارض خروج از کشور و نزدیک کردن آن به فلسفه وجودیاش یعنی توسعه کشور و… موضوعاتی است که به شخصه در مجلس و به طور مشخص در کمیسیون فرهنگی پیگیر خواهم بود.
بیوته در پایان پیشنهاد کرد که جلسه مشترکی با حضور نمایندگان تشکلها، نمایندگان وزارتخانه و اعضای کمیسیون فرهنگی در مجلس برگزار و خواستههای بخش خصوصی از دولت در آن جلسه به طور مستقیم مطرح شود تا وزارتخانه پاسخ بدهد.