مدتی است که مسعود پزشکیان رییس دولت چهاردهم وزرای پیشنهادی خود را معرفی کرده و مجلس در حال بررسی برنامههای این گزینههاست. وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، رضا صالحی امیری است. معرفی او به سبب جایگاه و -به اصطلاح- وزن سیاسی و طبعا نفوذ کلامش در کابینه، گردشگری کشور را به دوره صدارتش در این وزارتخانه امیدوار کرده است. تشکلها و از جمله جامعه هتلداران ایران امید دارند که او بتواند خواستها و مطالبات فعالان صنعت گردشگری و هتلداران را در هیات دولت پیگیری کنذد و زمینهساز بهبود شرایط این صنعت شود.
«سفر امروز» برای بررسی مطالبات و خواستهای فعالان صنعت گردشگری و هتلداری از وزیر پیشنهادی گردشگری، اینبار سراغ سیدحسن سیادتان، عضو جامعه حرفهای هتلداران ایران و رییس جامعه حرفهای هتلداران استان فارس رفته است. سیادتان امیدوار است که صالحی امیری خصوصا با کمک به رفع ایران هراسی، جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی، ارایه تسهیلات برای بازسازی و بهروزرسانی هتلها و تسهیل قوانین برای دریافت نرخ ارزی از گردشگران خارجی، بتواند زمینه را برای بهبود صنعت گردشگری و هتلداری کشور فراهم کند.
اهمیت وجود برنامهریزی مدون و دلیل حمایت از صالحی امیری
عضو جامعه حرفهای هتلداران ایران ضمن اشاره به اهمیت وجود برنامهریزی مدون برای پیشبرد اهداف وزارت گردشگری به «سفر امروز» گفت: میراث فرهنگی، گردشگری و صنایغ دستی، وزارتخانه بسیار بزرگی است و شامل سه حوزه گسترده؛ بنابراین وزیرش هم باید یک وزیر قاطع و فردی باشد که بتواند برای این حجم از کار برنامهریزی لازم را داشته باشد. وزیری کمه بتواند مشکلات گردشگری را که بخش بزرگی از آن مربوط به صنعت هتلداری است، رفع کند.
او در بیان دلایل جامعه هتلداران ایران برای حمایت از وزیر شدن رضا صالحی امیری، گفت: توجه داشته باشید که وزیر باید توان لازم را برای حمایت از حقوق بخش خصوصی داشته باشد. باید برنامهریزی مناسبی داشته باشد که سرمایهگذاران خارجی را به سرمایهگذاری در ایران تشویق کند. طبیعتا اگر این سرمایهگذاری محقق نشود، در سالهای آینده هتلهای ایران رفتهرفته فرسوده میشوند. در نظر داشته باشید که در این چند دهه تسهیلاتی برای بازسازی هتلها پرداخت نشده است و بسیاری از هتلها در معرض فرسودگی هستند. از منظر صنفی، طبیعتا ما به دنبال وزیری هستیم که ضمن داشتن ویژگیهایی که برشمرده شد، بتواند برنامهای برای سرپا نگه داشتن این هتلها هم داشته باشد. از سوی دیگر در ایران و در تمام استانهای کشور با کمبود هتل مواجه هستیم و وزیر آتی میتواند برای جبران این کاستی هم میتواند برمنامه داشته باشد.
گردشگری یکی از سه حوزه مهم اقتصاد ایران
سیادتان خاطر نشان کرد: یکی از سه حوزه مهم در کشور، حوزه گردشگری است و باید بتوانیم از مسیر جذب گردشگر خارجی کسب درآمد و جذب ارز داشته باشیم. در نظر داشته باشید که اگر به گردشگری رسیدگی لازم شود، میتواند حتی درآمدهای ارزی بیش از بخش نفتی داشته باشد. در کشورهای همسایه ایران میبینید که رقمهای بسیار بالایی در حوزه گردشگری جریان دارد. به نظرم باید به این نتیجه برسیم که آیا به صورت کلی گردشگری را میخواهیم یا قصد بهرهگیری از آن را نداریم.
وی افزود: به نظرم گردشگری ایران ظرفیتهای بسیار بالایی دارد که میتوانیم از آن استفاده کنیم و وزیر باید برای گردشگری خط و مشی مشخصی داشته باشد و مجلس و هیات دولت و همه نهادها هم باید به این حوزه نگاه حمایتی داشته باشند تا بتوانیم که موجب پیشرفت صنعت گردشگری و اقتصاد کشور شویم.
امکان رفع ایران هراسی در صورت برش سیاسی وزیر
وضعیت گردشگری کشور خصوصا در حوزه جذب گردشگر خارجی مطلوب نیست و بسیاری ریشه مشکلات در مسیر جذب گردشگر خارجی را به چالشهای امنیتی و سیاسی گره میزنند.
رییس جامعه حرفهای هتلداران استان فارس، در پاسخ به این پرسش که تصور میکند استفاده از رضا صالحی امیری باتوجه به سبقه فعالیتهای امنیتی و سیاسی تا چه حد میتواند در حل این دست مشکلات گردشگری کشور راهگشا باشد، گفت: به نظرم دولت جدید باید برنامهریزی کند که ایران هراسی که در دنیا وجود دارد از بین برود و بتوانیم گردشگران خارجی را به ایران بیاوریم. به هر روی مسایل منطقهای و چالشهای دیگر وجود دارد که باید برنامهریزی داشته باشیم تا این مسایل منطقهای حل شوند. توجه داشته باشید که هر گردشگری که به کشور وارد میشود خود به نوعی مبلغ ایران خواهد بود و طبیعتا گردشگرانی که وارد کشور میشوند با دیدن امنیت موجود در کشور راوی این امنیت موجود در کشورهای خود خواهند شد.
او در اشاره به چالشهای زیرساختی کشور در حوزه گردشگری عنوان کرد: زیرساختهای کشور باید بهبود یابد چراکه در این بخش از کشورهای همسایه عقب افتادهایم و باید برنامهریزی داشته باشیم که این مسایل حل شود و بتوانیم با یک برنامه زمانی کوتاه مدت گردشگری را پیش ببریم و این امر هم فقط از دست دولت و شخص وزیر میراث فرهنگی بر میآید که باید طرف توجه قرار گیرد. در کل به نظرم نفوذ وزیر در هیات دولت بسیار حائز اهمیت است و وزیر باید قاطع باشد و بتواند مصوبههای مناسبی از هیات دولت بگیرد.
مطالبه دونرخی شدن هتلها
سالها است که هتلداران خواستار دونرخی اعلام شدن نرخ هتلها هستند تا هم بتوانند از گردشگران خارجی بر مبنای نرخهای بینالمللی دریافت وجه داشته باشند و هم فرصت ارایه تخفیف برای اقامت گردشگران داخلی فراهم شود. با وجود تمام منافع این امر اما تاکنون این خواسته و مطالبه به حق هتلداران محقق نشده است.
عضو جامعه حرفهای هتلداران ایران، در توضیح مزایای دو نرخی شدن هتلهای کشور گفت: چنانچه امکان گرفتن نرخ ارزی از گردشگران خارجی فراهم شود، گردشگران خارجی بر مبنای نرخهای جهانی از خدمات هتلهای ایران استفاده میکنند و ارز بیشتری به کشور وارد میشود. در ازای آن، هتلها امکان ارایه تخفیف به گردشگران داخلی را هم خواهخند داشت. این به نفع کل کشور و مردم است.
او افزود: در برههای از زمان در ترکیه یکسانسازی قیمت هتلها صورت گرفت اما الان آنها هم به شیوه سابق بازگشتهاند. به نظرم نباید به گردشگر خارجی برای بهرهمندی از هتلهای ایران سوبسید بدهیم و نباید میزان وجهی که گردشگر خارجی و داخلی پرداخت میکنند، یکسان باشد. توجه داشته باشید که بالا بودن قیمت دلار در ایران و کاهش ارزش پول ملی باعث میشود هزینه هتلهای ایران برای گردشگر خارجی بسیار ناچیز باشد. به نظرم قطعا باید دریافتی هتلها از گردشگران خارجی بر مبنای نرخ ارزی باشد و نباید سوبسید نابهجا به گردشگر خارجی پرداخت شود. به هر حال گردشگر باید برای کشور میزبان درآمد ایجاد کند. امروز در هیچ کجای دنیا با ۲۰ تا ۳۰ دلار، اتاق به گردشگر خارجی نمیدهند اما این اتفاق در ایران میافتد و هتلهای ایران درواقع نوعی سوبسید به گردشگران خارجی میدهند و به نظرم شیوه عمل در این خصوص نیاز به تجدید نظر اساسی دارد. به عبارت دیگر منطقی نیست که یک گردشگر خارجی با ۳۰ دلار هتل، صبحانه، ناهار و شام دریافت کند و هتلداران ایران از این موضوع متضرر شوند.