جلسه هیات رئیسه مجمع تشکلهای گردشگری کشور با حضور حداکثری اعضا در هتل همای تهران برگزار شد. در این جلسه علاوه بر اعضای هیات رئیسه، جمعی از نمایندگان تشکلهای مختلف از جمله اعضای تشکلهای گردشگری کشور و روسای کانونهای استانی نیز حضور داشتند.
به گزارش «سفر امروز» جمشید حمزهزاده، رییس مجمع تشکلهای گردشگری کشور هدف از برگزاری این جلسه را همفکری با هدف رفع موانع تشکل عنوان کرد. در این جلسه همچنین پیشنهاد حضور و عضویت نمایندگانی از بخش خصوصی حمل و نقل در مجمع تشکلهای گردشگری کشور مطرح و با موافقت اعضا همراه شد.
در ادامه این جلسه ابراهیم پورفرج، عضو هیات رییسه مجمع تشکلهای گردشگری کشور گفت: چنانچه بخواهیم واقعیت را بگوییم باید اذعان داشت که صنعت گردشگری متاثر از برخی مسایل با مشکل مواجه است. در حال حاضر شرایط به گونهای است که حتی گردشگر به صورت مجانی تمایلی به حضور در ایران نشان نمیدهد. برای پاییز امسال ۷ یا ۸ تور داشتیم اما امروز به من خبر دادند که بسیاری از گردشگران تورهایشان را لغو کردهاند و از یک گروه ۳۲ نفره که قرار بود به ایران بیاید، فقط ۷نفر مانده و از یک گروه ۲۸ نفره هم صرفا سه نفر باقی مانده است و مابقی تور خود را لغو کردهاند.
وی افزود: شخصا در طول سال به نمایشگاههای بینالمللی میروم، مهمان دعوت کرده و برای جذب گردشگر خارجی تلاش میکنم اما شرایط به گونهای است که گردشگر به کشور نمیآید. در گذشته گردشگران بسیاری را باتوجه به امنیتی که در ایران بود و اطمینان آنها به امنیت، به کشور میآوردم اما الان اینگونه نیست و گردشگران خارجی جهت حضور در ایران نگرانیهایی دارند. در این شرایط گردشگری محدود به گردشگران داخلی شده که آن هم هتلداران و دیگر فعالان گردشگری باید با تخفیفات ویژه به مسافران خدمات بدهند.
مسیحالله صفا، نماینده شورای فعالان اقتصادی مناطق آزاد نیز در این جلسه با بیان اینکه آنچه امروز داریم گردشگری نیست، گفت: امروز شرایط به گونهای است که فعال و سرمایهگذار حوزه گردشگری پول را از این جیب در آورده و در آن جیب میگذارد. به عنوان مثال در خصوص کیش، امروز تور هتل پنج ستاره به مقصد جزیره را پنج میلیون تومان میفروشند و این در حالی است که قیمت رفت و برگشت بلیط هواپیما براساس نرخ مصوب ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است! بنابراین آن آژانسداری که آمده و هتلها را گارانتی کرده، نه تنها پول هتل را میدهد بلکه حتی یک مقدار سوبسید هم میپردازد.
اوافزود: از سوی دیگر دریافتی هتلها از گردشگران خارجی نیز ریالی است؛ در حالی که در تمام دنیا نرخ اتاق هتل را بر مبنای ارز بینالمللی میگیرند.
در ادامه جلسه مجمع تشکلهای گردشگری کشور، محمد پناهی، فعال و پیشکسوت گردشگری سلامت، گفت: در کشور در حوزه کلان تشکیلات گردشگری سلامت دچار مشکل هستیم و گردشگری سلامت تولیت واحد ندارد. این مساله آسیب بسیار بزرگی را به این حوزه وارد کرده است. واقعیت این است که ساختار تشکلهای گردشگری کشور نیز به یک استخوانبندی نیاز دارد تا بتواند همه فعالان حوزه گردشگری را داشته باشد.
دبیر کمیته راهبردی گردشگری سلامت استان تهران همچنین این پیشنهاد را مطرح کرد که در مجمع تشکلهای گردشگری افزون بر استفاده از ظرفیتهای افراد حقوقی، از تواناییهای نخبگان و شخصیتهای حقیقی نیز استفاده شود.
در این جلسه دکتر حسن تقیزاده انصاری عضو هیات رییسه مجمع تشکلهای گردشگری کشور نیز بر اهمیت و جایگاه شاخص تشکلهای گردشگری تاکید داشت. او گفت: در دوره وزارت آقای مونسان بعضا تصمیماتی گرفته میشد که بخش خصوصی گردشگری از آن اطلاعی نداشتند اما با حضور پررنگ مجمع، از خیلی تصمیمات نامطلوب جلوگیری میشد.
مجتبی برزویی، عضو جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی نیز ضمن مقایسه گردشگری ایران و روسیه به این نکته اشاره کرد که در روسیه مجموعههای گردشگری معمولا کمیتهای دارند که با وزارت خارجه آنها در ارتباط است اما در کشور ما این موضوع وجود ندارد و باید به برقراری این ارتباط توجه شود.
علی صدرنیا، رییس هیات مدیره جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی هم بر اشراف کامل بخش خصوصی به گردشگری تاکید داشت و این موضوع را پیش کشید که وزیر محترم جدید باید متوجه باشد که گردشگری بخش خصوصی است و این بخش خصوصی است که باید در مورد صنعت گردشگری تصمیمگیر باشد؛ چرا که این بخش به خوبی بر ضعفها و قوتهای گردشگری شناخت دارد.
او همچنین به مدل عمل برخی کشورهای اروپایی در صنعت گردشگری اشاره داشت و تاکید کرد: در این کشورها دولت صرفا نقش سیاستگذاری گردشگری را داشته و مابقی موارد بر عهده بخش خصوصی است.
صدرنیا در همین راستا خواستار تفویض اختیارات حوزه گردشگری به تشکلهای واقعی این حوزه شد.
سلمان رفتاری، عضو هیات مدیره جامعه تورگردانان ایران که به نیابت از مصطفی شفیعی شکیب، رییس آن تشکل در این نشست حضور یافته بود بر اهمیت بخش خصوصی در گردشگری تاکید داشت و خواستار اثرگذاری بخش گردشگری بر وزارتخانههای مرتبط جهت بهبود وضعیت صنعت گردشگری کشور شد.
کامیار اسکندریون، دبیر و عضو هیئت مدیره جامعه هتلداران ایران نیز در سخنان خود بر لزوم اثرگذاری بخش خصوصی و تشکلها بر صنعت گردشگری تاکید داشت.
او ضمن ذکر مثالی از ترکیه گفت: در ترکیه رییس سندیکای هتلداران آن کشور وزیر گردشگری کشور است. به هر حال وزیر گردشگری برای سامان دادن به فعالان و فعالیتهای بخش خصوصی گردشگری میآید و طبیعتا باید این بخش هم در انتخاب وزیر گردشگری و معاونان آن نظر داشته باشد.
احمدرضا موحد، رئیس انجمن دفاتر مسافرت هوایی و جهانگردی استان یزد و عضو شورای هماهنگی انجمنهای دفاتر خدمات هوایی نیز اظهار داشت: یک انجمن صنفی وجود دارد که یک به اصطلاح رییسی هم دارد؛ اما چه اتفاقی میافتد که ما مجبور میشویم بیاییم شورای هماهنگی انجمنهای دفاتر خدمات سفر کشور را تشکیل دهیم؟
او در ادامه صحبتهای خود به متفرق بودن بخش خصوصی و نداشتن انسجام اشاره داشت و این وضعیت را آسیبزا دانست. موحد خاطرنشان کرد: از اوایل دهه ۱۳۸۰ که انجمنهای صنفی استانی شکل گرفت، دیگر هیچ آژانس جدیدی عضو انجمن ایران نشد! چون دو تشکل موازی اجازه فعالیت نداشتند. این در حالی است که بیش از ۸۰درصد آژانسهای فعلی کشور از ۱۳۸۰ به بعد مجوز گرفتهاند و هیچ کدام هم عضو انجمن ایران نشدهاند. یعنی عملا انجمن ایران مرجعیتش را از نظر نمایندگی کشور از دست داده است.
مرجان شاه ولایتی، مدیرعامل جامعه حرفهای هتلداران ایران هم که به نیابت از محمود مادرشاهیان، رئیس کانون تشکلهای گردشگری خراسان رضوی در این نشست حضور داشت، به فقر قانون و ساختار در حوزه تشکلها اشاره و ابراز خوشبینی کرد که در سالهای آتی با منسجمتر شدن تشکلهای گردشگری، اثرگذاری آنها افزایش یابد.
جمید سلطانی رئیس جامعه مجتمعهای بین راهی هم در این جلسه بر جایگاه شاخص بخش خصوصی در گردشگری تاکید کرد و خواستار تقویت زیرساختهای گردشگری کشور شد. او همچنین از وضعیت ارائه خدمات گردشگری مانند سوخترسانی و دیگر موارد در پیکهای سفر انتقاد کرد و خواستار بهبود ارایه خدمات گردشگری شد.
عبدالحمید حرمتی، رییس مجمع تشکلهای گردشگری خوزستان نیز در این جلسه گفت: تشکلهای گردشگری کشور باید قدرت بگیرند و اثرگذاری بیشتری بر دولت داشته باشند. او لازمه قدرتمند شدن تشکلهای گردشگری را ایجاد قوانین مرتبط در مجلس برای فعالیت این تشکلها دانست.
شاهرخ محمدزاده، رییس جامعه مهمانپذیران و حمید پیرو دین نبی، رییس جامعه سفره خانهداران سنتی نیز نکاتی را پیرامون اهمیت تقویت تشکلها و توجه به مشکلات بخش خصوصی مطرح کردند.
رشید رجبپور، عضو مجمع تشکلهای گردشگری کشور و عضو عضو شورای هماهنگی انجمنهای دفاتر خدمات هوایی نیز بر لزوم اتحاد و انسجام مجمع تشکلهای گردشگری کشور تاکید کرد و خواستار هماهنگی جامعه گردشگری و یکصدایی آنها شد.
محمد محب خدایی، معاون پیشین گردشگری کشور نیز به محدودیتها و مشکلات مربوط به تشکلهای گردشگری اشاره داشت. او در خصوص مساله تبلیغات برای معرفی جاذبههای گردشگری کشور نیز گفت: باید توجه داشت که تنها ۱۸ همت بودجه بخش میراث فرهنگی است و وزارتخانه در تامین هزینههای این بخش با چالش مواجه است. از سوی دیگر به نظرم روشها تغییر کرده و امروز دیپلماسی گردشگری، دست وزارت خارجه نیست و دیپلماسی گردشگری درواقع شامل محصولات بخش خصوصی گردشگری کشورها است.
او افزود: امروز دیپلماسی گردشگری در رستورانها و جوامع اتفاق میافتد و نمونهاش فروش پیتزای ایتالیایی یا نان فرانسوی در سراسر جهان است که در عمل باعث جذب گردشگران بینالمللی به کشورهای فرانسه و ایتالیا میشود.
این جلسه مصوباتی هم داشت از جمله انتخاب دبیر کل و مدیر اجرایی مجمع. طبق این مصوبه ابراهیم پورفرج به عنوان دبیر کل و محمد پناهی به عنوان مدیر اجرایی مجمع تشکلهای گردشگری کشور با رای اکثریت قاطع هیات رییسه انتخاب شدند.