تفرش یکی از شهرستانهای استان مرکزی است که به سبب جاذبههایش از مقاصد گردشگری استان محسوب میشود. تفرش در سالهای گذشته به سبب شرایط آب و هوایی مطلوب و جاذبههای طبیعی، علاقهمندان زیادی در میان گردشگران پیدا کرده است.
این شهر که با چشمه سارها و کوچه باغ هایش، طبیعتی بکر و زیبا را به گردشگران عرضه می دارد اما به لحاظ زیرساخت های اقامتی و گردشگری وضعیت مطلوبی ندارد. افزایش افسارگسیخته خانه مسافرها و خرید خانه های ویلایی تفرش توسط ساکنان شهرهای صنعتی اطراف، ایجاد و توسعه هتل و بومگردی در این شهر را با چالش مواجه کرده است.
از سوی دیگر شهر تفرش برای آنکه بتواند از پتانسیل هایش در حوزه گردشگری بهره کامل ببرد، نیازمند بهبود وضعیت دسترسی و حمل و نقل شهری است. در این گزارش سعی می کنیم در گفت و گو با یک کارشناس جهانگردی فعال در تفرش، مهمترین موانعی که برای توسعه گردشگری این شهر وجود دارد را بررسی کرده و راهکارهای تعالی توریسم این شهرستان استان مرکزی را بر شمریم.
تهدید رشد قارچ گونه خانه مسافرها
یکی از مشکلات اصلی شهرهای گردشگر پذیر در حوزه اقامتی، رشد قارچ گونه ویلاهای شخصی و خانه های دومی است که صاحبان آن در شهرهای دیگر سکونت دارند. وجود این خانه های دوم که معمولا در زمان عدم حضور صاحب خانه تبدیل به خانه مسافرهایی فاقد مجوز می شوند، برای گردشگری تفرش مساله ساز شده است.
مهسا فراهانی- کارشناس جهانگردی و فعال گردشگری تفرش- ضمن تشریح این مشکل به «سفر امروز» گفت: شرایط مناسب آب و هوایی و اقلیم مناسب زیستی در تفرش، باعث جلب توجه گردشگران به خصوص گردشگران شهرهای صنعتی(نظیر اراک) میشود و همین موضوع تقاضا برای ساخت و یا اجاره خانههای دوم در تفرش را افزایش داده است. درواقع آب و هوا و طبیعت بکر و زیبای شهرستان تفرش به خصوص در فصول خاص سال، باعث جذب گردشگران شده است. با وجود این توجه ذاتا امر مثبتی است اما آنچه در صنعت هتل داری درباره این مقصد گردشگری نگران کننده است، مساله خرید خانههای دوم از سوی گردشگران در تفرش است.
وی افزود: ساخت و اجاره خانه های دوم که به سرعت تبدیل به خانه مسافر می شوند، نقطه ضعفی برای توسعه پایدار تفرش بوده و حتی به صنعت هتلداری آن نیز آسیب می رساند.
این فعال گردشگری خاطر نشان کرد: ویلاسازی در باغها، مراتع و اراضی کشاورزی این شهرستان در قدم اول باعث آسیب به آب و هوا و اقلیم زیستی این شهرستان شده و در قدم دوم و بسیار مهمتر باعث آسیب به صنعت هتلداری شهرستان شده است. در نتیجه این وضعیت میزان رسوب اقتصادی و ضریب اشغال در شهرستان تفرش آنطور که باید و شاید نیست و متاسفانه در این شرایط از نظر اقتصادی تاسیس اقامتگاههای بوم گردی و به خصوص هتل توجیه اقتصادی ندارد.
وضعیت دسترسی و حمل و نقل تفرش
یرای آن که یک شهر بتواند تبدیل به مقصدی گردشگری شده و پذیرای مسافران انبوه باشد، باید وضعیت دسترسی و حمل و نقل مناسبی داشته باشد.
فراهانی در خصوص وضعیت جادهای و دسترسی پذیری تفرش، گفت: نزدیکی تفرش به کلان شهرهای ایران باعث شده است که دسترسی به جاذبههای گوناگون این شهرستان بسیار آسان باشد و بتوان در قالب تورهای یک روزه از جاذبههای شهرستان بازدید کرد.
وی افزود: در گذشته وضعیت جادهای شهرستان تفرش چندان مطلوب نبود اما حدود یک دهه است که وضعیت جادهای شهرستان به نسبت مطلوب شده است. با این همه به نظرم همچنان در راستای توسعه گردشگری پایدار و برای بهسازی و توسعه امکانات جادهای تفرش لازم است که اقدامات بیشتری صورت گیرد.
این فعال گردشگری در خصوص مشکلات حمل و نقلی تفرش که گریبانگیر گردشگری این شهر شده است، گفت: در حال حاضر یکی از معضلات جذب گردشگر در شهرستان تفرش نبود وسایل حمل و نقل عمومی منظم، جدید، به روز و ایمن است. در نظر داشته باشید که توسعه گردشگری پایدار و اصولی می تواند موجب جذب منظم و مستمر گردشگر به تفرش شود و جذب گردشگر محدود به فصول خاص سال نباشد. در نهایت باید بگویم که به نظرم به نظرم چنانچه مشکل فصلی بودن گردشگری در شهرستان تفرش مرتفع شود، خود به خود مشکل حمل و نقل نیز تا حدود زیادی برطرف خواهد شد.
وضعیت اقامتگاهها و بومگردیهای تفرش
یک شهر برای آنکه تبدیل به مقصد گردشگری شده و گردشگران با خیالی آسوده آن را برای سفر خود انتخاب کنند، نیاز به امکانات و زیرساخت هایی دارد که یکی از مهمترین آنها ظرفیت های اقامتی نظیر هتل و بومگردی است.
فراهانی-کارشناس جهانگردی- در خصوص وضعیت اقامتگاه های تفرش گفت: هرچند در سالهای اخیر اقامتگاههای بسیار خوبی هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی در شهرستان تفرش تاسیس شدهاند اما آنطور که باید و شاید صرفه اقتصادی نداشتهاند.
وی خاطر نشان ساخت: نکته حائز اهمیت برای مقاصدی مانند شهر تفرش که به عنوان یک مقصد نوظهور گردشگری مطرح شده و در نزدیکی شهرهای مهم صنعتی ایران قرار گرفته است، رعایت کیفیت و کمیت در زمینه واحدهای اقامتی است و انتظار می رود این موارد بیشتر طرف توجه قرار گیرند.
فراهانی در پایان ابراز امیدواری کرد که با نگاه تخصصیتر و علمیتر به حوزه گردشگری شهرستان تفرش بتوان ارتباط موثری بین عناصر مختلف گردشگری در این شهر برقرار کرد و شاهد توسعه پایدار گردشگری در جامعه میزبان باشیم.