در نشست خبری مدیرکل میراث فرهنگی استان مطرح شد
رشد منفی گردشگری اصفهان

مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: مجوز ایجاد پایگاه جهانی صنایع‌ دستی در ریسباف از سوی شورای جهانی گردشگری صادر شده است.

به گزارش «سفر امروز» به نقل از مهر، میر کرم‌زاده در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: گذر کمر زرین نقطه بسیار ارزشمند تاریخی برای مردم شهر اصفهان است درواقع این گذر هویت شهر اصفهان به‌حساب می‌آید و به همین جهت اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان تأکید دارد این گذر تبدیل به سایت موزه شود، منتهی شهرداری اصفهان باید برای این امر طرح بیاورد. اما متأسفانه شهرداری در این زمینه مقداری کند پیش می‌رود.

وی ادامه داد: اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان برای کاوش گذر کمر زرین قراردادی با پژوهشگاه میراث فرهنگی منعقد کرده است زیرا تنها بخش وزارت میراث فرهنگی که اجازه کاوش مناطق باستانی دارد پژوهشکده میراث فرهنگی است و حتی اداره کل میراث فرهنگی اجازه کاوش ندارد. خوشبختانه کاوش گذر کمرزیرن به اتمام رسیده است. و باید شهرداری اصفهان طرحی مناسب برای تبدیل‌شدن این گذر به سایت موزه ارائه دهد.

مرکز تجاری عامل مهم در سایت موزه نشدن گذر

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان تصریح کرد: شهرداری طرحی برای ایجاد سایت موزه ارائه داد منتهی طرح ارائه‌شده دارای ایرادتی بوده که اداره کل میراث فرهنگی به شهرداری مهلت داد تا ایرادت طرح را طی بازه زمانی مشخص رفع کند منتهی مرکز تجاری که در کنار گذرکمرزرین ایجادشده است که باعث مشکلاتی در ایجاد سایت موزه شدن این گذر دارد و دادستانی در این حوزه ورود پیدا کرد. مدیریت شهری در خیلی از جاها همچون گذرکمر زرین باید کار انجام دهد یعنی اینکه همه کارها را به عهده میراث بگذارند اشتباه است و گذر کمرزرین یک پروژه مدیریت شهری است.

وی تأکید کرد: در پروژه مدیریت شهری میراث چه نقشی دارد و از آن انتظار می‌رود که ورود پیدا کند، گذر کمر زرین یک پروژه مدیریت شهری است منتهی میراث فرهنگی وظیفه دارد بر این پروژه نظارت داشته باشد و در کاوش‌هایی که صورت می‌گیرد نظر دهد. به نظرم بیشتر از این نهاد وظیفه ندارد که در پروژه‌های مدیریت شهری ورود پیدا کند، میراث فرهنگی دستگاه حاکمیتی است نه نظارتی و جایی که مرمت آن را به عهده میراث فرهنگی می‌گذارند من راضی نیستم زیرا با انجام این کار میراث فرهنگی از وظیفه حاکمیتی خود غافل می‌شود.

 

شهرداری باید گذر آقانجفی را به گذرگردشگری تبدیل کند

کرمزاده بابیان اینکه آنچه باید درگذر گردشگری اتفاق بیافتد درگذر گردشگری آقا نجفی اتفاق نیافتده است، گفت: میراث فرهنگی قرار نیست گذر گردشگری درست کند بلکه باید شهرداری درست کند، در پایتخت و سایر شهرها گذر گردشگری را شهرداری ایجاد می‌کند منتهی تنها وظیفه‌ای که میراث دارد هنرمندان صنایع‌دستی و غیره ترغیب کند که در این گذر رویداد و نمایشگاه برگزار کنند.

وی با اشاره به مشکلات واگذاری ریسباف اظهار کرد: ما چندین جلسه برای واگذاری ریسباف برگزار کردیم که از چه روشی واگذار کنیم که بهتر است که رسیدیم به ماده ۲۷، شهرداری اصفهان گفت من در مزایده ماده ۲۷ شرکت نخواهم کرد و باید این پروژه را به من واگذار کنید اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان برای اینکه شرایط را تسهیل برای شهرداری اصفهان کنیم رویکردمان را عوض کردیم و آمدیم با صندوق احیای بنای تاریخی قرارداد بستیم که طبق آن قرارداد صندوق می‌شود کارگزار می‌شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اصفهان ادامه داد: صندوق احیای بنای تاریخی یک تسهیلاتی دارد که راحت‌تر از ماده ۲۷ است، صندوق اختیار دست خودش است و با امضای وزیر میراث فرهنگی می‌تواند ترک تشریفات کند، ترک تشریفات ماده ۲۷ با رقم ۱,۴۰۰ میلیارد تومان در اختیار استان نیست، بلکه نیازمند به امضای سه وزیر است و فرآیندی بسیار طولانی دارد مضاف بر اینکه خود ترک تشریفات باید دلایل توجیهی داشته باشد به همین خاطر اداره کل میراث فرهنگی فرآیند و رویکرد خود در واگذاری ریسباف را عوض کرد.

وی اضافه کرد: مدیرکل اقتصاد دارایی گفت برای ریسباف باید کارشناس هفت‌نفره بگیرید، کارشناسی هفت‌نفره یعنی ۷۰۰ میلیون توان پول کارشناسی، اما با این کار صندوق مبلغ کارشناسی خود را گرفته و کارهایش را انجام داده و همه‌کاره‌ای لازم در حوزه ریسباف آمده است.

انتخاب مشاور مرمت کارخانه ریسباف بر چه اساسی بوده است؟

کرم زاده در پاسخ با این پرسش مبنی بر معیار انتخاب مشاور برای مرمت و احیای ریسباف باوجود نقدهایی فراوانی که به این شخص وارد است، گفت: ما با دانشگاه خوراسگان قرارداد داریم و یک فرد نیست بلکه یک تیم هستند، ضمن اینکه من مدیرکل میراث فرهنگی مشاور در مورد مرمت و احیای ریسباف نوشت از آن تمکین کنم، اداره کل میراث فرهنگی دارای شورای فنی است در این شورا همه بزرگان و صاحب‌نظران میراث فرهنگی استان اصفهان هستند و بعد ازنظر شورا، موضوع در شورای وزارت میراث فرهنگی مطرح می‌شود و همه موارد بررسی می‌شود و اینگونه نیست که یک نفر مشاور طرحی برای احیا و مرمت ریسباف بیاورد و اداره کل میراث فرهنگی به‌راحتی و بدون هیچ بررسی قبول کند.

او افزود: شهرداری طرحی برای مرمت و احیای ریسباف آورد ما اعلام کردیم که مرمت و احیای ریسباف به‌عنوان موزه منطقه‌ای کاری است که از صد درصد اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان ۳۰ درصد آن را انجام می‌دهد و باید مابقی خودتان انجام دهید. مطالعه ریسباف حداقل ۲۰ میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد اما وقتی یک نفر آمده اکثر کار مطالعاتی آن را انجام داده و در قالب یک طرح دانشگاهی ارائه کرده چرا میراث فرهنگی با ارائه این طرح مخالفت کند؟ نکته جالب اینکه این فرد و دانشگاهی که با آن‌طرف قرارداد هستیم برای اداره کل میراث فرهنگی حداقل سه میلیارد تومان کار رایگان در حوزه مرمت و احیای کارخانه ریسباف انجام داده است.

مدیرکل میراث فرهنگی با رد خبر منتشرشده دریکی از رسانه‌ها مبنی بر اینکه «آغاز مرمت ریسباف با تخریب شروع شد»، گفت: تخریبی در ریسباف صورت نگرفته است بلکه یک سری دیوارهایی در طرح مرمت و احیای ریسباف بود که باید تخریب می‌شد، حتی اگر این دیوارها ۵۰ سال قدمت داشته باشد این‌ها جز کارخانه نبوده است و دیواره بوده است، سقف واحدی که ۶۰۰ متر است و در کل فرسوده شده بود باید برداشته‌شده و مجدد سقف زده شود پس درنتیجه اداره کل میراث فرهنگی برای اینکه خیلی از جاهای ریسباف را درست کنیم اول باید به حالت اولیه آن برگردد.

صدور مجوز ایجاد پایگاه جهانی صنایع‌دستی در ریسباف

وی بابیان اینکه حدود ۳ هفته قبل سند به نام اداره کل صادر شد، اظهار کرد: مجوز ایجاد پایگاه جهانی صنایع‌دستی در ریسباف نیز از سوی شورای جهانی گردشگری صادرشده و طرح اولیه مرمت این مجموعه عظیم را با مساحت ۷۴ هزار مترمربع، با بیش از ۳۰ میلیارد ریال اعتبار انجام داده‌ایم.

کرم زاده افزود: این موزه ۷۴ هزار متر مساحت دارد و طرح اولیه مرمت آن با بالغ‌بر سه میلیارد تومان اعتبار انجام‌شده است؛ شهرداری اصفهان تنها متقاضی برای مرمت است تا در قالب موزه منطقه‌ای واگذارشده و حدود ۳۷ تا ۳۸ سال کارشناسی شده است همچنین تیرماه سال ۱۴۰۲ مصوبه دولت انجام شد و سند به دلایل مختلف به نام‌اداره کل منتقل نشده بود تا در نهایت حدود سه هفته قبل منتقل شد و این‌قول را می‌دهم‌تا زمان پایان مسئولیتم ریسباف تعیین تکلیف شود.

صدور ۳۰ موافقت اصولی برای پروژه‌های گردشگری استان

وی بابیان اینکه در استان شاهد جو آرام گردشگری هستیم، تصریح کرد: باید این نکته مهم را در نظر داشت که موضوع گردشگری متأثر از مسائل بین‌المللی است و بر این اساس همکاران ما در بخش خصوصی با صبوری در حال طی کردن شرایط هستند بر این اساس در شش‌ماهه نخست سال جاری ۳۰ موافقت اصولی برای پروژه‌های گردشگری صادرشده که ۱۶ مورد به مجوز احداث رسیده و بر این اساس حجم سرمایه‌گذاری هزار و ۵۹۲ میلیارد بوده و پیش‌بینی می‌شود با بهره‌برداری پروژه‌ها، به ۷۵۵ مورد شغل مستقیم خواهیم رسید.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان بابیان اینکه از تسهیلات تبصره ۱۸ در سال گذشته حدود ۹۶ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردیم، گفت: این رقم ناچیز است، در حوزه پروژه‌های مرمتی و زیرساختی نیز ۲۲۱ پروژه داشتیم که قالب آن‌ها مرمتی بااعتباری ۱۳۰ میلیارد تومان بوده است.

دو شیفته شدن موزه‌های مهم استان اصفهان به‌زودی

وی افزود: در بخش‌هایی کمک بلاعوض کردیم اما کل اعتبارمان برای این حوزه سه میلیارد تومان بوده است، از سویی در حوزه تسهیلات با مشکلاتی مواجه هستیم و بر این اساس نیازمند یک نگاه ملی هستیم، البته بر سر منافع استان هستیم و بر این اساس با اتمام نورپردازی چهلستون یعنی حدود یک‌ماه آینده دوشیفته کردن موزه‌های مهم همچون چهلستون، باغ فین و عالی‌قاپو آغاز می‌شود اما دراین‌باره در هیچ حوزه‌ای از سمت استان حمایتی نشدیم.

کرم زاده ادامه داد: استان اصفهان دارای یک هزار و ۸۸۸ اثر ثبت ملی غیرمنقول، ۴۱ اثر منقول، ۴۶ اثر ثبتی طبیعی، ۲۰۱ اثر ثبتی ناملموس، ۴۵۰ حریم ثبت‌شده، ۱۵ اثر ثبت جهانی غیرمنقول، ۲ اثر ثبت جهانی ناملموس و ۴۴ موزه فعال داریم. همچنین ۵۲۸ نشان ملی صنایع‌دستی، ۱۲۶ اثر مهر اصالت سازمان جهانی یونسکو، ۱۰ نشان جغرافیایی صنایع‌دستی، دو شهر جهانی صنایع‌دستی و ۲۲ هزار اثر تاریخی داریم.

وی ادامه داد: همچنین در سطح معرفی هنرمندان و آثار نفیس آن‌ها، ۶۰۰ نشان ملی و ۱۳۲ نشان بین‌المللی اخذشده است، همچنین حدود ۱۲۰ رویداد گردشگری در سطح استان برگزار می‌شود که حدود ۸۰ تا ۹۰ مورد در سطح ملی ثبت‌شده است.

منفی شدن رشد گردشگری اصفهان

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان بابیان اینکه در سال ۱۴۰۱ حدود ۹۴ هزار ۴۰۹ گردشگر خارجی داشتیم اظهار کرد: در شش‌ماهه نخست سال جاری آمار گردشگری به ۷۸ هزار نفر رسیده که نسبت به سال قبل کاهش داشته و دارای رشد منفی شده است که البته این امر مختص به اصفهان نیست همچنین در این مدت ۱۷۷ گواهینامه استانداردسازی انجام‌شده که رشد ۴۳ درصدی داشته است، از سویی نهایی شدن طرح جامع گردشگری ازجمله اقدامات انجام‌شده است همچنین طرح جامع صنایع‌دستی در دست اقدام است.

وی با اشاره به اینکه از هشتم‌تا یازدهم آذر نمایشگاه بین‌المللی آثار و صنایع‌دستی برگزار می‌شود، گفت: در دولت سیزدهم ۵۰۰ میلیارد تومان به حوزه میراث فرهنگی‌استان اختصاص پیدا کردند که حدود ۱۶۰ میلیارد تخصیص داده‌شده است، همچنین ۱۴۸ پروژه با ۱۴ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در دست احداث داریم.

کرم زاده با اشاره به مشوق‌های حوزه صنایع‌دستی افزود: بزرگ‌ترین اتفاقی که در حوزه حمایت از صنایع‌دستی رقم خورد، این بود که پیمان‌سپاری ارزی در حوزه صنایع‌دستی حذف شد، از سویی در حوزه صنایع‌دستی حدود هزار نفر در یک‌سال اخیر بیمه شدند.

پیام بگذارید

آخرین اخبار

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00