هفته گذشته خبر برگزاری نخستین جلسه شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تاحدی سبب امیدواریهایی در فضای گردشگری کشور شد. «سفر امروز» پس از انتشار خبر آن جلسه، با دبیر کارگره گردشگری شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفتوگو کرد. در ادامه این گفتوگوها این بار سراغ بهمن نامور مطلق، از اعضای شورای راهبردی وزارتخانه رفتیم و با او گفتوگو کردیم. نامورمطلق معتقد است که تشکیل این شورا میتواند موجب بهره بردن از نظرات کارشناسی در امور کلی و کلان و کمک به مشخص شدن برنامههای استراتژیک حوزههای سهگانه وزارتخانه شود. متن گفتوگو را در ادامه بخوانید.
اخیرا شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با حضور چهرههای شناخته شده حوزههای سهگانه وزارتخانه، تشکیل شد. تشکیل چنین شورایی را چگونه ارزیابی میکنید و انتظارات از آن چیست؟
تشکیل شورای راهبردی مسالهای نیست که مسبوق به سابقه نباشد و تجربههایی از برگزاری چنین شوراهایی پیش از نیز در دستگاههای دیگر وجود داشته است. شوراهای راهبردی وظایفی کلی در برخی از وزارتخانهها نظیر وزارت امور خارجه دارند و کارشان بیشتر پرداختن به مباحث کلان، رصد کردن فعالیتها و همینطور پیشبینی برخی از راهکارها در خصوص مباحث مرتبط است. بنابراین این مسالهای نیست که وزارت گردشگری آن را راه انداخته باشد و فرآیندی است که وجود داشته و تجربه آن وجود دارد و امیدواریم که بتوان از این تجربه به شکل مطلوب استفاده کرد. اساس شوراهای راهبردی بهره بردن از نظرات کارشناسی در امور کلی و کلان یک تشکیلات از جمله در زمینه برنامههای استراتژیک است. در شورا میتوانند موارد و مسایل تخصصی را مورد بررسی قرار داده و درباره آنها نظر دهند. همچنین توجه به مباحث مرتبط با آیندهنگری یک سازمان و همینطور نظارت بر اجرای سیاستهای بالادستی به صورت مشورتی میتواند مد نظر شورا باشد.
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یکی از وزارتخانههایی است که معمولا به سبب حوزه فعالیتش و شرایط موجود با بحرانهایی مواجه میشود که بحران اخیر در خصوص تعلیق پروازها یکی از نمونههای روشن آن است. فکر میکنید تشکیل شورا در زمینه مشورتی و در مواجهه با بحرانها تا چه حد میتواند اثرگذار باشد؟
به هر روی، بررسی بحرانهایی که یک سازمان را تهدید میکند میتواند جزء وظایف کلی شوراهای این چنینی باشد. به نظرم اگر این شورا بتواند وظیفه اصلی شوراهای راهبردی را انجام دهد و وزارتخانه بتواند از آن استفاده کند، میتواند بسیار سودمند باشد و وزارتخانه میتواند از آن استفاده کند. امیدوارم که این شورا پایدار باشد و مورد استفاده نیز قرار گیرد. به نظرم اگر مدیران آماده شنیدن و نه توجیه کردن باشند، این شوراها میتواند موثر باشد.
از نگاه شما چه فرصتهایی در حوزههای صنایع دستی و گردشگری کشور وجود دارد و به عنوان کسی که در بخش صنایع دستی سابقه فعالیت دارد، فکر میکنید که شورای راهبردی وزارتخانه تا چه حد میتواند در این بخش ثمربخش باشد؟
به نظرم این شورا میتواند در حوزههای گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی به وزارتخانه کمک کند و مثلا شورا میتواند درباره آینده رفتار علمی، تربیت نیروی انسانی حوزههای مرتبط نظر دهد.
از سوی دیگر به این سبب که اعضای شورا با مردم هم در تماس هستند، میتوانند نماینده این قشر هم باشند. توجه داشته باشید که آشنایی با حوزههایی نظیر میراث فرهنگی و صنایع دستی نیاز به سالها کار دارد و طبیعتا یک وزیر نمیتواند به تنهایی با زیر و بم تمامی این حوزهها به شکل کامل آشنا باشد و از طریق شورای راهبردی میتواند از ظرفیت متخصصان استفاده کرده و بهره بگیرد.
در نهایت به نظرم با کمک شورا میتوان در زمینه کمکهای حمایتی به فعالان صنایع دستی، بهبود وضعیت حضور هنرمندان در بازارهای داخلی و خارجی پیشنهادات کلان ارایه شود.