همین که وارد شهر تبریز شدم، حس و حال متفاوت شهری را که به استقبال نمایشگاهی بینالمللی میرود، حس کردم. شور و شوق مردم و روی گشاده مغازهدارانی که در مسیر منتهی به نمایشگاه قرار دارند، گویای امیدواری مردم و فعالان اقتصادی شهر تبریز به برگزاری این رویداد بینالمللی گردشگری و صنایع دستی بود.
به گزارش «سفر امروز» آن طور که از صحبتهای احمد حمزهزاده، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی بر میآید، نمایشگاه گردشگری تبریز خیز خود را برای تبدیل شدن به رویدادی مهم در ابعاد منطقهای و بینالمللی برداشته است و باید از این پس این نمایشگاه را در کنار نمایشگاه گردشگری تهران یکی از دو رویداد بزرگ حوزه گردشگری در ایران قلمداد کرد.
باید اذعان داشت که برگزاری همزمان سومین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و یازدهمین نمایشگاه ملی صنایع دستی این شهر، رنگ و بویی متفاوت به تبریز داده است. در هر گوشه شهر میتوان بنرها و پلاکاردهایی را دید که برگزاری این رویداد را به شهروندان اطلاع رسانی میکند.
هتلها و مراکز اقامتی شهر هم با توجه به حضور فعالان صنعت گردشگری، هنرمندان صنایع دستی و خبرنگاران داخلی و بین المللی با وجود قرار داشتن در فصل کممسافر شرایط نسبتا خوبی را پشت سر گذاشتند و این امید شکل گرفته که برگزاری هم زمان دو رویداد مهم در شهر تبریز بتواند جانی دوباره به صنعت گردشگری این شهر بدهد.
استقبال گسترده از نمایشگاه
یازدهمین نمایشگاه ملی صنایعدستی و سومین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تبریز با برپایی ۲۲۰ غرفه صنایعدستی، ۷۰ غرفه گردشگری و ۶۰ غرفه جانبی روز چارشنبه ۲۵ مهر با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گشایش یافت.
باوجود تنشهای منطقهای در هفتههای اخیر استقبال بینالمللی قابل قبولی از نمایشگاه گردشگری تبریز صورت گرفت. در این نمایشگاه سفرای کشورهای تاجیکستان و ازبکستان، کاردار ارمنستان، کاردار ترکیه، سرکنسول آذربایجان و هیات اقتصادی ارمنستان و رسانههای داخلی و خارجی و جمعی از هنرمندان صنایعدستی و فعالان گردشگری حضور یافتند.
رضا صالحیامیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مراسم افتتاحیه یازدهمین نمایشگاه ملی صنایعدستی و سومین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تبریز گفت: روزی به یادماندنی برای تبریز خواهد بود. افتتاح این نمایشگاه را به مردم غیور و فهیم استان آذربایجان شرقی به ویژه تبریز تبریک میگویم.
او آذربایجان و شهر تبریز را نگین درخشانی دانست که نهتنها ایرانیان بلکه همه جهانیان به آن افتخار میکنند.
وزیر گردشگری همچنین ابراز امیدواری کرد که برپایی نمایشگاه صنایعدستی بهانهای برای شناخت و معرفی ظرفیتهای تبریز و آذربایجان شرقی باشد و قابلیتهای متعددی و ظرفیتهای گردشگری و صنایع دستی تبریز به جهانیان معرفی شود.
اقبال مردمی به بخش صنایع دستی
سه سالن نمایشگاه بینالمللی تبریز با نام های پروین اعتصامی، شهریار و آذربایجان به نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی اختصاص یافته بود.
در سالن ویژه صنایع دستی که با استقبال گسترده مردم و بازدیدکنندگان مواجه شد؛ هنرهای سنتی نظیر میناکاری، چاپ باتیک، شیشه گری، سنگ تراشی و کپوبافی و… توسط هنرمندان و صنعتگران حوزه صنایع دستی ارایه میشد. در این سالن هنرمندانی از استانهای مختلف کشور حضور یافته و به معرفی و عرضه صنایع دستی خود پرداختند.
در بخشی از سالن ویژه صنایع دستی بازدیدکنندگان می توانستند نحوه کار استادان منبتکار و یا سفالگر را به تماشا نشسته و در بخشی دیگر شاهد جلوه آفرینی هنرمندان شیشهگر و ساخت اشیا هنری و فرهنگی باشند.
نکته جالب اما آن بود که امکان خرید صنایع دستی بدون واسطه از هنرمندان فراهم بود که هم قیمت نهایی جنس خریداری شده را برای بازدیدکننده کاهش میداد و هم بازار فروشی مناسب برای هنرمندان صنایع دستی که از جای جای کشور و از خراسان تا خوزستان و اصفهان در این نمایشگاه حاضر بودند فراهم میکرد.
در میان غرفههای بخش صنایع دستی عرضه و ارایه هنرهای متفاوت و کمتر شناختهشدهای نظیر نقاشی روی چوب و چرم و نیز ساخت خودروهای کوچک تزیینی با لوازم بازیافتی خودروهای واقعی با استقبال گسترده بازدیدکنندگان مواجه شد.
ایستگاه کمپینگ و خودروهای تاریخی
شهر تبریز به عنوان یکی از کانونهای خودروهای تاریخی کشور مطرح است. عشق و علاقه تبریزیها به نگهداری از خودروهای کلاسیک در این شهر همواره زبانزد بوده است. یکی از سالنهای نمایشگاه گردشگری تبریز هم حول همین محور میچرخید و کانون جهانگردی و اتومبیلرانی در آن اقدام به نمایش تعدادی از خودروهای شاخص تاریخی کرده بود.
با توجه به میل وافر مردم تبریز و بازدیدکنندگان به این خودروهای تاریخی و نیز با نظر به عرضه وسایل کمپینگ و تجهیزات در این بخش، این سالن نمایشگاه گردشگری تبریز، تبدیل به یکی از سالنهای پر ازدحام نمایشگاه شده بود. در این سالن بازدیدکنندگان ضمن تماشای خودروهای قدیمی فرصت آشنایی با جدیدترین تجهیزات و امکانات مورد نیاز برای خودروهای آفرود و سفرهای طبیعتگردی را هم داشتند و میشد شور و حال جوانانی را که با علاقه از این سالن بازدید کرده و با خودروهای تاریخی سلفی میگرفتند، به روشنی دید و با تمام وجود حس کرد.
حضور گسترده آژانسهای مسافرتی و فعالان گردشگری
در نمایشگاه گردشگری تبریز یک سالن کامل مشتمل بر ۷۰ غرفه منحصرا مربوط به حوزه گردشگری بود. بسیاری از آژانسهای مسافرتی و تورگردانان آذربایجان شرقی و نیز سایر استانها در این غرفهها خدمات تور و نحوه ارایه خدمات مسافرتی خود را به بازدیدکنندگان معرفی میکردند.
در این بخش از نمایشگاه تورهایی که از مبدا تبریز به جایجای کشور برگزار میشد، با استقبال مناسب بازدیدکنندگان مواجه شد. همچنین حضور طیف گستردهای از تجارتها و فعالان گردشگری در این سالن نمایشگاه گردشگری تبریز باعث میشد که زمینه برای مشارکت و همافزایی بیشتر فعالان صنعت گردشگری شکل گرفته و شرایط لازم برای برقراری ارتباطات B2B (تجارت به تجارت) وجود داشته باشد.
باید اذعان داشت که ثبت رکورد حضور بیش از ۱۰۰ هزار بازدیدکننده در یک روز از نمایشگاه گردشگری تبریز، گواهی بر موفقیت این نمایشگاه بوده و خیز نمایشگاه گردشگری تبریز را برای تبدیل شدن به یکی از نمایشگاههای مهم منطقهای و بینالمللی ایران نشان داد.
عکسها: مژگان کریمنیایی/ سفر امروز