«سفر امروز» از وضعیت اقامت نوروزی مسافران در استان‌ها و مناطق کشور گزارش می‌دهد
رکود نوروزی مهمان‌پذیرها و هتل‌های یک تا ۳ ستاره/ آمارها نشان از پایین آمدن قدرت اقتصادی کارمندان دارد

اگرچه در آمارها اعلام می‌شود ۴۰ درصد مردم در نوروز ۱۴۰۴ سفر کردند اما این آمار به معنای رونق گردشگری در معنای اقتصادی آن نیست. به گزارش «سفر امروز» آنچه در این آمارها معمولاً مورد غفلت واقع می‌شود، کیفیت سفر است. بسیاری از خانواده‌هایی که در نوروز امسال سفر کردند، در ستادهای اسکان دولتی اقامت داشتند. به عنوان مثال ستاد اسکان فرهنگیان که با توجه به نامش باید از سوی آموزش و پرورش برای کارکنان این وزارتخانه در نظر گرفته شود و در شرایط خاص در مناطقی که ظرفیت اقامتگاه‌های رسمی پر باشد، مسافران دیگر را هم اسکان بدهند.

در استان‌های مختلف از سوی بازرسان جامعه هتلداران گزارش شده است که ستاد اسکان فرهنگیان اقدام به جذب مسافران از همه اقشار و مشاغل کرده است. حتی استانی داریم که رئیس تشکل بخش خصوصی آن در گفت‌وگویی صراحتاً اعلام کرده که بیش از ۵۰ درصد مسافران آن استان در مدارس ساکن شدند! طبیعی است که ۵۰ درصد از مسافران یک استان نمی‌توانند معلمان و کارکنان آموزش و پرورش باشند! بنابراین ستاد اسکان فرهنگیان عملاً دست به رقابت اقتصادی با اقامتگاه‌های رسمی و هتل‌ها زده است.

از سوی دیگر اقامتگاه‌های غیرمجاز هم که مجوز فعالیت ندارند، بسیاری از این مسافران را جذب کردند. این اقامتگاه‌ها نه مجوز فعالیت دارند، نه نظارتی بر آنها هست، نه هزینه‌های معمول فعالیت رسمی در زمینه صنعت اقامتگاهی را می‌پردازند. مالیات ندارد، هزینه پرسنلی ندارند، بیمه ندارند و…

نکته دیگری که وجود دارد، کاهش استقبال از هتل‌های یک تا ۳ ستاره بود. قراین نشان می‌دهد که مهمانان معمول این هتل‌ها که عمدتا از میان اقشار کارمند و کارگر هستند، امسال به دلیل پایین آمدن قدرت اقتصادی‌شان، نتوانستند به هتل بروند. جدای از این، چنان‌که فعالان حوزه مهمانپذیرها می‌گویند، استقبال از این اقامتگاه‌ها حتی از هتل‌های یک تا ۳ ستاره هم کمتر بود.

در ادامه آمار سطح اشغال هتل‌های کشور را به تفکیک استان‌ها و مناطق مختلف مرور میی‌کنیم.

 

خراسان رضوی:

در زمینه آمار هفته اول در اکثریت قریب به اتفاق استان‌ها و مناطق آزاد کشور نسبت به سال گذشته با کاهش سطح اشغال روبرو بودیم.

مثلا در استانی مانند خراسان رضوی که معمولاً پذیرای زائران و گردشگران مذهبی است، انتظار می‌رفت در شب‌های قدر شاهد استقبال گسترده تری از هتل‌ها باشیم؛ اما در دو روز آخر اسفند و چهار روز اول فروردین تنها ۸۰ درصد از ظرفیت هتل‌های این استان پر شد. در هفته دوم نیز مجموعاً سطح اشغال ۷۵ درصد بود.

 

اصفهان:

در استان اصفهان در هفته اول تعطیلات سطح اشغال ۹۲ درصد بود اما در هفته دوم به ۸۵ رسید. اصفهان نه تنها نسبت به سال گذشته با کاهش سطح اشغال روبرو بود بلکه در هفته دوم امسال هم نسبت به هفته اول کاهش داشت.

 

بوشهر:

سطح اشغال هتل‌ها در استان بوشهر در هفته اول ۹۲ درصد بود که نسبت به سال گذشته ۷ درصد کاهش داشت. در هفته دوم سطح اشغال هتل‌های این استان به ۹۷ درصد رسید

 

مازندران:

در مازندران در هفته اول سطح اشغال هتل‌ها ۸۵ درصد بود و نسبت به هفته اول سال گذشته کاهش داشت؛ اما در هفته دوم و عمدتاً بعد از عید فطر با افزایش سطح اشغال تا مرز ۹۵ درصد روبرو بودیم که این افزایش در مجموع وضعیت هتل‌های مازندران را در نوروز ۱۴۰۴ مشابه سال ۱۴۰۳ کرد.

 

قم:

هتل‌های استان مذهبی قم هم با کاهش قابل ملاحظه‌ای روبرو بودند در هفته اول تنها ۳۵ درصد و در هفته دوم ۶۰ ظرفیت هتل‌های این استان پر شد که در مجموع نسبت به سال گذشته ۳۵ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

 

گیلان:

استان گیلان هم که در آمارها گفته شده به لحاظ میزبانی از مسافران بعد از مازندران و در رده دوم قرار دارد در زمینه سطح اشغال هتل‌ها نسبت به سال گذشته با کاهش روبرو بود. در این استان از ۲۴ تا ۳۰ اسفند سطح اشغال هتل‌ها ۴۰ درصد بود، از اول تا ۱۵ اسفند هم تنها ۸۰ درصد از هتل‌های استان گیلان پر شد.

 

آذربایجان غربی:

 

استان‌های اردبیل و آذربایجان غربی هم کاهش چشمگیری داشتند. در آذربایجان غربی در هفته اول فقط ۵ درصد از ظرفیت هتل‌ها پر شد و در هفته دوم تنها ۳۰ درصد که کاهش چشمگیری نسبت به سال گذشته داشت.

 

اردبیل:

هتل‌های اردبیل هم اوضاع بسیار ناخوشایندی داشتند. در هفته اول تنها ۴۰ درصد و در هفته دوم فقط ۵۰ درصد از هتل‌های استان اردبیل پر شدند که این ۴۰ درصد کاهش را نسبت به نوروز ۱۴۰۳ می‌دهد.

 

خراسان جنوبی:

در خراسان جنوبی اوضاع کمابیش مانند سال گذشته بود. در هفته اول ۲۱ درصد و در هفته دوم ۳۱ درصد از ظرفیت هتل‌های این استان پر شد.

خراسان شمالی:

اما در خراسان شمال اوضاع بسیار متفاوت بود.  بیشترین کاهش به لحاظ درصد سطح اشغال نسبت به سال گذشته مربوط به خراسان شمالی است. در هفته اول تنها ۱۰ درصد از ظرفیت هتل‌های این استان پر شد و در هفته دوم فقط ۲۰ درصد. این رقم در دو سه روز پایانی به ۳۵ درصد رسید که در مجموع ۱۰۰ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

 

زنجان:

هتل‌های زنجان هم در نوروز امسال نسبت به سال گذشته با کاهش روبرو بودند. در هفته اول ۷ درصد و در هفته دوم ۳۶ درصد از ظرفیت هتل‌های استان زنجان پر شد. این آمار از کاهش ۱۵ درصدی اشغال هتل‌های این استان نسبت به سال گذشته حکایت دارد.

 

آذربایجان شرقی:

آذربایجان شرقی هم که با توجه به جاذبه‌هایش معمولاً از مقاصد مهم گردشگری کشور بوده و ضریب اشغال بالایی داشته، امسال تنها ۶۵ درصد ظرفیت هتل‌هایش پر شد.

 

کرمان:

در استان کرمان اوضاع کمابیش مانند سال گذشته بود و در هفته دوم افزایشی بسیار جزئی داشت. هتل‌های استان کرمان در هفته اول تنها ۶۰ درصد و در هفته دوم ۶۵ درصد پر شد.

 

کرمانشاه:

در استان کرمانشاه اگرچه در هفته دوم قدری با افزایش سطح اشغال نسبت به هفته اول روبرو بودیم اما در مجموع نسبت به سال گذشته افزایشی نداشته است. سطح اشغال در این استان در هفته اول ۸۰ درصد و در هفته دوم ۹۰ درصد بود. البته در مورد کرمانشاه باید اشاره کنم به هتل‌هایی که در شهرهای سرپل ذهاب و قصر شیرین از چرخه ارائه خدمات خارج شدند که طبعاً مسافران این هتل‌ها وارد هتل‌های دیگر این استان شدند و اگر این موضوع را در نظر بگیریم طبعاً سطح اشغال از این ارقام هم پایین‌تر است.

 

یزد:

در یزد اوضاع کمابیش مشابه سال گذشته بود در هفته اول ۶۰ درصد از هتل‌های استان یزد پر شدند و این رقم در هفته دوم به ۸۰ درصد رسید.

 

چابهار:

در منطقه آزاد چابهار وضعیت مثل سال گذشته بود در هفته اول ۹۵ درصد و در هفته دوم ۲ درصد از ظرفیت هتل‌های این منطقه پر شد.

 

البرز:

ضریب اشغال تل‌های استان البرز هم در هفته اول ۲۱ درصد و در هفته دوم ۳۱ درصد بود که کمی افزایش را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد.

 

خوزستان:

در خوزستان گرچه وضعیت اقامتگاه‌های دیگر از جمله مهمانپذیرها تعریفی نداشت اما اوضاع هتل‌ها بهتر از سال گذشته بود. در هفته اول ۷۵ درصد و در هفته دوم ۸۸ درصد از ظرفیت هتل‌‎های خوزستان پر شد و در مجموع ۲۰ درصد افزایش داشت. در آمار ارائه شده تاکید شده است که این رقم صرفا با احتساب هتل‌های استان به دست آمده و آمار مهمانپذیرها بسیار کمتر است.

 

فارس:

فارس و کردستان اوضاع نسبتا بهتری داشتند در فارس ۹۵ شغال هتل‌ها در هفته اول و ۹۰ درصد در هفته دوم ۱۰ درصد افزایش را نسبت به نوروز ۱۴۰۳ نشان می‌دهد.

 

کردستان:

در کردستان هم ۹۰ درصد است ظرفیت هتل‌ها در هفته اول پر شد و در هفته دوم ۱۰۰ درصد.

این میزان استقبال هتل‌های استان کردستان ۱۳ درصد افزایش را نسبت به نوروز ۱۴۰۳ نشان می‌دهد.  بنابراین کردستان تنها استانی است که در نیمه دوم نوروز با اشغال تمام ظرفیت هتل‌های خود روبرو بود.

 

کیش:

منطقه آزاد کیش هم که هفته اول ۸۰ درصد از ظرفیت هتل‌های خود روبرو بود در هفته دوم شاهد افزایش سطح اشغال هتل‌های این جزیره بودیم که در مجموع ۸ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

 

چهار محال و بختیاری:

سطح اشغال هتل‌های استان چهار محال و بختیاری با احتساب آمار ارائه شده، پایین‌تر از سال گذشته بود. در هفته اول تنها ۱۳ و در هفته دوم ۱۵ درصد از ظرفیت هتل‌های استان پر شد. بنابراین در چهارمحال و بختیاری هم با کاهش ۱۲ درصدی اشغال هتل‌ها در نوروز امسال روبه‌رو بودیم.

 

هرمزگان:

استان جنوبی هرمزگان هم با کاهش سطح اشغال هتل‌ها روبه‌رو بود. هم در هفته اول و هم در هفته دوم تنها ۶۰ درصد از ظرفیت هتل‌های این استان پر شد. این رقم ۲۰ درصد کاهش را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد. «سفر امروز» به زودی دلایل کاهش استقبال از هتل‌ها با وجود پابرجا بودن سفرهای نوروزری را بیشتر بررسی می‌کند.

پیام بگذارید

آخرین اخبار

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00