یک نماینده مجلس معتقد است پروژههایی که از گذشته برای توسعه حملونقل و گردشگری تعریف شده، باید تکمیل شود و دولت بعدی ضمن اجرایی کردن آن، برنامههای جدیدی را تعریف کند.
در ادامه پاسخهای صدیف بدری را به پرسشهای «سفر امروز» بخوانید.
چگونه باید حوزه حملونقل را در توسعه گردشگری تقویت کنیم؟
حملونقل اعم از ریلی، جادهای و هوایی در دنیا حرف اول را در توسعه هر کشوری را میزند. به عنوان مثال: در خصوص ترازیت کالاهای از شرق به غرب؛ و از شمال به جنوب، اولویت اساسی کشور در تمام دولتها باید در حوزه حملونقل باشد. (همانطور که در برنامهی هفتم نیز احکام خوبی در این حوزه آورده شده است).
تقویت و کنترل کُریدُر شرق به غرب؛ و شمال به جنوب، اعم از ارتباط جادهای و ریلی از اولویت اساسی دولت آینده باید باشد. پروژههایی که شروع شده است؛ حتما باید تکمیل شود و همچنین اگر پروژههایی هنوز شروع نشده؛ تعریف و اجرایی شود.
نماینده دوره دهم و یازدهم مجلس شورای اسلامی در ادامه توضیح داد: در برنامه هفتم توسعه، ما سالانه پنجاه میلیون تن، حملِ بار یا ترانزیت کالا تعریف کردهایم که دولت باید به آن توجه داشته باشد و در طول برنامهی پنج ساله آن را عملیاتی کند. این امر موجب درآمدهای خوب و قابل توجهی برای کشور ایران میشود. در کنار آن بحث تقویت ارتباطات تجاری نیز حتما به کشور کمک میکند.
برای رسیدن به برنامه توسعه ششم که جذب بیست میلیون گردشگر خارجی است، چه باید کرد؟
جذب گردشگر در چند حوزه برای کشور مهم است. در حوزهی تقویت گردشگر، بسترسازی در تسهیلِ رفتوآمد آنان، اولویتی اساسی است. یعنی به یک سیستم هوایی بهروز و استاندارد و فرودگاههای مجهز لازم داریم. در بحث جادهای نیز ما باید اتوبانها و جادههای استانداری داشته باشیم. در بحث ناوگان حملونقل و توجه به نوسازی جادهای و هوایی باید در اولویت قرار گیرد که سلامت ابتدایی سفر را برای گردشگران تامین کنیم.
نماینده مردم نمین همچنین اشاره کرد: در کنار آن بحث زیرساختهای گردشگری بر اساس پنانسیل استانها جز برنامههای دولت آبنده باید باشد. به عنوان مثال: اگر گردشگری برای بازدید تاریخی و فرهنگی میآید؛ باید وزارت میراث و گردشگری توجه ویژه به این موضوع داشته باشد.
در بحث گردشگران فصلی نیز پتانسیلهای بسیار خوبی در استانهای مختلف وجود دارد؛ که همهی این امور را باید وزارتخانههای متولی همراه با مجلس شورای اسلامی انجام دهد و به صورت جدی در آن ورود پیدا کند.
بدری در این ارتباط اشاره کرد که: کشورهای توسعهیافته یا در حال توسعه، سالبهسال، برای این امر مهم برنامه دارند. کشور همسایه ما ترکیه، به ۳۰ میلیون گردشگر خارجی رسیده است و برنامهشان روی پنجاه میلیون گردشگر در آینده است.
وزارت راه و شهرسازی قراردادی با کشور هند برای توسعه حملونقل و جذب سرمایهگذاران خارجی داشت؛ در ارتباط با این نوع قراردادها و خروجی آن چه شرح تفصیلی میتوان داشت؟
در بحث ایجاد زیرساختهای گردشگری، استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی در داخل و تعامل با سرمایه گذاران خارجی با حفظ منافع ملی و حقوقی از مهمترین و پیشبردیترین کارها در این زمینه است.
از تمام ظرفیتهای کشورهای خارجی باید استفاده شود. چه کشور هندوستان، روسیه، چین و حتی دیگر کشورها با توجه به حفظ منافع ملی و مسائل حقوقی میتوان استفاده کرد.
حتما سرمایهگذاران خارجی و علاقهمندان به حوزهی گردشگری وجود دارند که برای ترتیب دادن برنامهها با آنان باید مذاکراتی صورت گیرد. البته که تاکید میکنم باید به مسئله حقوقی توجه شایان کرد تا کشور دچار این قبیل از مشکلات نشود.
هنوز کمیسیونهای مربوطه در مجلس فعلی تشکیل نشده. به نظر شما در زمینه توسعه حملونقل و گردشگری چه برنامههایی پیشِ روی مجلس فعلی و دولت آینده خواهد بود؟
خوشبختانه ما در برنامهی توسعه هفتم، احکام این حوزه را با مشورت دولت سیزدهم و شخص شهید خدمت آیتالله رییسی انجام دادهایم. دولت قبل در تنظیم این برنامه بسیار همراهی کرد و همفکریهایی که صورت گرفت موجب تصویب این احکام نیز شد.
حال ما باید پس از ابلاغ قانون برنامه توسعه هفتم اولویت اصلیمان عملیاتی کردن این اهداف و برنامههاست که مجلس آمادگی این را نیز دارد که با تشکیل دولت جدید اگر نیاز به اصطلاحات و پیشنهادات جدید بود همراهی و کمک کند.