382
اولین جلسه «اتاق فکر گردشگری ایران» با حضور جمعی از اعضای صنوف مرتبط با گردشگری، فعالان این حوزه و اهالی رسانه در دفتر شرکت پاسارگادتور برگزار شد. در این نشست که ۱۵۰ نفر هم به صورت برخط در آن حضور داشتند، حاضران درباره موانع و مشکلاتی که پیش روی توسعه گردشگری ایران وجود دارد، بحث و گفتوگو کردند. همچنین مقرر شد که جلسات این اتاق تداوم داشته باشد و برای تاثیرگذاری هر چه بهتر بر روند توسعه گردشگری کشور، دبیرخانه دائمی «اتاق فکر گردشگری ایران» نیز تشکیل شد.
هماندیشی بخش خصوصی در «اتاق شیشهای»
به گزارش «سفر امروز» در ابتدای این نشست ابراهیم پورفرج، رئیس پیشین جامعه تورگردانان ایران و پیشکسوت گردشگری گفت: ما [فعالان بخش خصوصی گردشگری] همواره نشستهایی را برای بررسی مشکلات پیش روی گردشگری ایران برگزار میکنیم. این نشستها تاکنون دستاوردهای خوبی برای برطرف کردن مشکلات موجود داشتهاند. باید بتوانیم تجربیاتمان را به همکارانمان انتقال دهیم. گاهی بعضی از مشکلات را که مانع پیشبرد کار میشود، با یک ارتباط تلفنی حل کرد. این جلسات چنین ظرفیتی را دارد که از مشورت و تجربههای هم استفاده کنیم.
پورفرج افزود: با توجه به اینکه مدتها بود نشستهای متعددی در کلاب هاوس با موضوعات و مشکلات گردشگری ایران برگزار میشد، تصمیم گرفتیم [در قالب اتاق فکر گردشگری ایران] به طور مداوم دور هم جمع شویم و به نوعی در اتاق شیشهای درباره مشکلات کلان گردشگری کشور صحبت کنیم. همانگونه که میدانید این نشست به صورت برخط نیز برگزار میشود و همه با صراحت از مشکلات پیش روی این حوزه میگوییم.
او گفت: متأسفانه صنعت گردشگری در ایران همواره با مشکلات عدیدهای روبهرو بوده است و بخش اصلی و عمده این مشکلات از سوی دولت بوده و بخش خصوصی همواره در تلاش است تا با آنچه در توان دارد این مشکلات را برطرف کند.
او افزود: متأسفانه وزیران و معاونانی که سکان گردشگری کشور را برعهده گرفتهاند، نتوانستهاند کاری از پیش ببرند و همچنان مشکلات این حوزه بر سر جای خودشان باقی مانده است. به نظر من سؤال بهجا و درستی که باید از مسئولان وزارتخانه و معاون گردشگری بپرسیم این است که در این چند سال چه کاری برای گردشگری کشور کردهاند. همینطور میتوانیم از آقای صالحیامیری بپرسیم با چه برنامهای برای گردشگری این پست را پذیرفتهاید؟
رئیس پیشین جامعه حرفهای تورگردانان ایران گفت: همواره وزرا میآیند و میروند و مشکلات همچنان بر جای خود میمانند. به همین واسطه دلیل به عنوان کسی که ۳۲ سال در این حوزه کار کرده، میدانم که با چه مشکلاتی روبرو هستیم. نگرانیهای بخش خصوصی را در مورد آینده گردشگری کشور و آینده شغلی اعضای صنوف مرتبط با این صنعت را میدانم و به نظرم ضرورت این وجود دارد که این مشکلات را با هم در میان بگذاریم و درصدد این باشیم که راهکاری برای حل این مشکلات پیشنهاد کنیم و امیدوار باشیم که میتوانیم با جلب نظر بخش دولتی درصدد رفع این موانع بربیایم.
کنسرسیوم، بهترین راه خروج گردشگری از بحران است
در ادامه این نشست محمد محب خدایی، معاون پیشین گردشگری کشور از اهمیت تشکیل کنسرسیومی در صنعت گردشگری ایران پرداخت و عنوان کرد: با راهاندازی این کنسرسیوم میتوان مشکلات این حوزه را برطرف کرد.
او با اشاره به جلسات متعددی که در حوزه گردشگری با حضور فعالان و متخصصان صنعت گردشگری برگزار شده است، گفت: هدف از برگزاری این نشستها بررسی چالشها و مشکلات صنعت گردشگری است؛ اما سؤال اصلی این است که چگونه میتوان از این بحثها برای برطرف کردن مشکلات این حوزه بهرهبرداری کرد.
محب خدایی در ادامه افزود: باید برای رسیدن به نتایج مطلوب به سوی تشکیل یک شورای گردشگری با اتاق فکر گردشگری حرکت کرد. البته شکل دادن به چنین ساختاری به تنهایی نمیتواند مؤثر باشد. به نظرم با راهاندازی کنسرسیوم، تمامی ارائهدهندگان خدمات گردشگری و دیگر نقشآفرینان صنعت میتوانند براساس رویدادها و نیازهای بازار همکاری کنند.
به گفته او این ساختار میتواند انسجام واقعی را در صنعت گردشگری ایجاد کند و منافع اقتصادی، معنوی، فرهنگی و اجتماعی را برای تمام اعضا به همراه داشته باشد.
معاون پیشین گردشگری کشور افزود: کنسرسیوم یک پروژه بزرگ و استراتژیک در امارت متحده عربی بود که با هدف تبدیل دبی به یکی از مقاصد برتر گردشگری جهان طراحی و اجرا شد. این طرح از سوی دولت امارات و با مشارکت چندین شرکت بزرگ خصوصی و نهادهای دولتی آغاز شد و توانست نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی و اجتماعی دبی ایفا کند. هدف اصلی این طرح، افزایش تعداد گردشگران بینالمللی، تنوع محصولات گردشگری، افزایش درآمدهای گردشگری، توسعه زیرساختهای گردشگری، ارتقای تصویر جهانی و پشتیبابی از رویدادهای بزرگ بینالمللی است. در کنسرسیوم، شرکای دولتی و شرکای خصوصی و نهادها و سازمانهای بینالمللی سهم دارند.
محب خدایی تصریح کرد که کنسرسیوم، بهترین راهکاری است که میتواند گردشگری ایران را از وضیعت بحران خارج کند.
ضرورت وفاق دولت با بخش خضوصی
در ادامه این نشست کامیار اسکندریون دبیر و عضو هیات مدیره جامعه حرفهای هتلداران ایران گفت: کنسرسیوم در درازمدت میتواند پاسخگوی نیاز گردشگری ما باشد و به نظرم در شرایط فعلی باید راهکاری بیندیشم تا از این بحرانی که با آن در حوزه گردشگری روبرو هستیم عبور کنیم و به ثبات برسیم. باید قبول کنیم که مشکلات ما در حوزه گردشگری مثل مشکلاتی نیست که کشورهای پیشرفته با آن
روبرو هستند. بنابراین باید به مدلی برسیم که در کشور ما با وجود موانع متعدد جواب بدهد و بتواند کارآمد باشد.
اسکندریون افزود: متأسفانه سیاستهای دولت در بخش گردشگری به گونهای است که موجب میشود تشکلهای مرتبط در این حوزه همواره با مشکلات درون سازمانی روبهرو شوند و همین امر موجب میشود نتوانند تعامل درستی با هم داشته باشند؛ در نتیجه انرژی و نیرو که باید در این حوزه صرف کنند، هدر میرود.
او با اشاره به قدرتمند بودن بخش خصوصی در ترکیه گفت: در ترکیه گردشگری خصوصی آن قدر قدرتمند است که وزیر گردشگری را پیشنهاد میکند و اتفاقاً وزیر هم انتخاب میشود اما در ایران اینگونه نیست.
او با اشاره به قدرتمند بودن بخش خصوصی در ترکیه گفت: در ترکیه گردشگری خصوصی آن قدر قدرتمند است که وزیر گردشگری را پیشنهاد میکند و اتفاقاً وزیر هم انتخاب میشود اما در ایران اینگونه نیست.
دبیر و عضو هیات مدیره جامعه حرفهای هتلداران ایران با بیان اینکه وزرای گردشگری باید قدرت و سرمایه کار اجرایی در حوزه گردشگری داشته باشند تا بتوانند کاری از پیش ببرند، عنوان کرد: متأسفانه کارشناسانی که با وزرا و معاونین آنها همکاری میکنند، از بخش دولتی هستند و در بیشتر موارد اطلاعات غلط به وزرا میدهند و مانع ایجاد ارتباط درست و سالم با بخش خصوصی میشوند. باید بتوانیم اعتمادسازی کنیم تا نگاه وزیر گردشگری نسبت به بخش خصوصی تغییر کند. در صورت شکلگیری وفاق و همدلی میان بخش دولتی و بخش خصوصی میتوانیم گامی بلند در برطرف کردن مشکلات موجود برداریم.
به فکر طرح نیازهای حداقلی نباشیم
در ادامه رضا خادم الرضا، فعال گردشگری و عضو جامعه توگردانان ایران گفت: تاکنون بسیاری از مشکلات موجود را در نشستهای کلاب هاوس مطرح کردهایم، به نظرم نباید در پی این باشیم که نیازهایمان را در حوزه گردشگری به صورت حداقلی بیان کنیم، بلکه باید برای رسیدن به آرمانهایی که در این حوزه داریم تلاش کنیم.
او افزود: باید از هر گونه رفتاری که موجب پراکندگی اعضای صنوف مرتبط با گردشگری است، پرهیز کنیم و همه اعضای خانواده گردشگری دست به دست هم بدهند تا حال بیمار گردشگری ایران را خوب کنیم. در شرایط فعلی همه باید از لاک دفاعی بیرون بیایند و به فکر راهکاری باشند که در کوتاه مدت هم جواب بدهد.
اهمیت رسانههای تحلیلی، ضرورت تاثیرگذاری بر دولت و افکار عمومی
در ادامه رستگاران از فعالان حوزه رسانه با بیان این مطلب که در بدنه وزارتخانه با مشکلات عدیدهای روبرو هستیم، گفت: در شرایط فعلی رسانههای گردشگری که رویکردی تحلیلی دارند، میتواند با طرح سؤالات متعدد و جریانسازی به عنوان بازوی قدرتمند در این حوزه عمل کنند.
نوروزی از فعالان تورهای ورودی از ضرورت تاثیرگذاری بر افکار عمومی و نیز تغییر نگرش بخش دولتی گفت و تاکید کرد که در این راه رسانهها با موجهای خبری که به راه می اندازند میتواند نقش کلیدی ایفاء کنند.
پیشنهاد جلسه با رئیس جمهور
در ادامه این نشست مجید امانی، دیگر فعال حوزه تورهای ورودی عنوان کرد: باید فهرستی از مشکلاتی را که صنعت گردشگری ما با آن روبرو است، تهیه کنیم و در جلسهای با رئیس جمهور مطرح کنیم.
همایون ذرقانی، مدیرمسئول ماهنامه سفر هم از ضرورت ریشهیابی مشکلات به جای پرداختن به شاخوبرگها گفت.
جلالیپور که سابقه سالها مدیریت در بدنه سازمان توسعه تجارت دارد، نبود نیروهای کارآمد و کارشناس را از مشکلات اصلی صنعت گردشگری دانست. او گفت: اصناف مرتبط با گردشگری در تعاملی درست با وزیر، باید تلاش کنند که اختیار بعضی از کارها به آنها سپرده شود. تجربه به من ثابت کرده با جریانسازی میتوان در این حوزه تأثیرگذار بود.
رشاد زمانی، فعال صنعت گردشگری هم از نقش فنآوریهای نوین در توسعه گردشگری گفت.
فیلترینگ، همچنان چالش گردشگری ورودی
محمود بنکدار، فعال حوزه تورگردانی هم گفت: من مسولیت آوردن اعضای تیم فوتبال قرقیزستان را به اصفهان داشتم. اعضای تیم تا به اصفهان برسند، چندین روز از اعضای خانواده خود بیخبر بودند و اولین کار ما در هتل کوثر اصفهان این بود که روی گوشی آنها فیلترشکن نصب کنیم تا بتوانند با خانواده خود ارتباط برقرار کنند و این واقعاً مشکل بزرگی است. بعضی از آنها که فرزند کوچک داشتند، بیتاب بودند و حتی از دلتنگی گریه میکردند.
بنکدار افزود: کار کردندر چنین شرایطی واقعا طاقتفرسا است. چگونه میتوانیم انتظار داشته باشیم گردشگر خارجی به ایران بیاید در حالی که از تأمین ابتداییترین نیازهایش عاجز هستیم! امیدوارم برای برطرف کردن این مشکلات راهکار درستی اندیشده شود.
«دبیرخانه اتاق فکر گردشگری ایران» هم با اهدافی مانند یکپارچگی صنعت گردشگری و قدرتمند شدن بخش خصوصی در این نشست رسما اعلام موجودیت کرد. در پایان جلسه هم تعدادی از اعضایی که به صورت برخط در جلسه حضور داشتند، موضوعاتی را مطرح کردند که گفتوگوهایی شکل گرفت و تحلیلهایی ارائه شد.