سفیر کشور تاجیکستان در ایران که با هدف شرکت در یازدهمین نمایشگاه ملی صنایعدستی و سومین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تبریز، به این شهر سفر کرده بود، بر ضرورت توسعه گردشگری به واسطه اشتراکات فرهنگی میان دو کشور تاکید کرد.
نظامالدین زاهدی، در گفت وگو با «سفر امروز» گفت: اشتراکات فرهنگی، ادبی و زبانی دو ملت ایران و تاجیکستان، زمینه را برای افزایش همکاریهای دوجانبه فراهم میکند.
او افزود: تاجیکان و ایرانیان اشتراکات ادبی، زبانی، دینی و فرهنگی بسیاری دارند که این امر زمینه را برای افزایش همکاریهای دوجانبه فراهم میکند. در طول تاریخ، عالمان و ادیبان بزرگی همچون کمال خجندی، پیوندی ناگسستنی میان دو کشور ایجاد کردهاند و این پیوند های فرهنگی برای هر دو کشور بسیار ارزشمند است و همزبانی که میان دو کشور وجود دارد می تواند بیش از سایر کشورها که این ویژگی را ندارند زمینه تعامل را میان دو کشور فراهم کند.
زاهدی با اشاره به اقبال گردشگران تاجیکی برای سفر به ایران گفت: براساس آمار سال گذشته بیش از هفت هزار تاجیک به ایران سفر کردند و از جاذبههای گردشگری ایران به ویژه شیراز بازدید کردند اما امسال هنوز آمار دقیقی از سفر گردشگران تاجیک به ایران ندارم اما پیشبینی می کنم این آمار کاهش یافته است.
او ادامه داد: ایران از مناظر تاریخی و فرهنگی ارزشمندی برخوردار است اما باید قبول کرد سفر به ایران برای تاجیکستانیها نسبت به سایر کشورها، سفر گرانی به شمار میرود اما با این همه ایران نه تنها از جنبه گردشگری برای تاجیکها جذابیت دارد، بلکه در سالهای اخیر ایران توانسته به عنوان یکی از مقاصد گردشگری سلامت برای تاجیکستانیها مطرح شود.
سفیر تاجیکستان ادامه داد: هدف ما این است که مراوده با ایران را افزایش دهیم و این امر مستلزم این است که روادید از سوی ایران به صورت کامل لغو شود؛ متاسفانه در حال حاضر لغو روادید صرفا برای برخی شهرهای ایران انجام شده است.
او افزود: مهمترین راهکار در گام نخست برای گسترش سفر به دو کشور، آسان کردن سفر است و باید همکاری مستمری برای این امر میان دو کشور انجام شود و گردشگران دو کشور اطمینان خاطر داشته باشند که عوامل مختلف سیاسی و اجتماعی مانعی بر سر سفر آنها به دو کشور ایجاد نمیکند.
او در ادامه با اشاره به اینکه ایران این قابلیت را دارد که به عنوان یکی از مقاصد گردشگری سلامت در منطقه مطرح شود، گفت: از تاجیکستان برای پیوند عضو به شیراز سفر کرده و یا برای پیوند چشم به مشهد و برای بیماری های قلبی و عمل قلب به تهران میروند.
سفیر تاجیکستان در ایران ادامه داد: روابط اقتصادی ما نیز در سطح قابل قبولی قرار دارد و حجم مراودات اقتصادی دو کشور طی سالهای اخیر پنج برابر افزایش یافته است. امیدواریم که این روند ادامه پیدا کرده و همکاریهای اقتصادی و فرهنگی میان دو کشور بیش از پیش گسترش یابد.
او یازدهمین نمایشگاه ملی صنایعدستی و سومین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تبریز را حرکتی مثبت برای تقویت روابط دوجانبه عنوان کرد و افزود: این نمایشگاه بستری مناسب برای معرفی ظرفیتهای فرهنگی و اقتصادی تاجیکستان و ایران فراهم کرده و میتواند به گسترش مراودات بیشتر بین ایران و تاجیکستان بینجامد.
او افزود: بیشتر مراودات تجاری تاجیکستان با استان خراسان رضوی انجام میشود و این مراودات در سطح مطلوبی قرار دارد، اما تلاش میکنیم همکاریهای تجاری خود را با تمامی استانهای ایران برقرار کنیم و به تازگی مراودات خود را با استان همدان آغاز کردهایم.
سفیر تاجیکستان در بخش پایانی سخنانش گفت: با این همه، با وجود همه مراودات تجاری، فرهنگی و اقتصادی میان دو کشور، این مراودات بسیار کم است و برای گسترش روابط همه جانبه میان دو کشور ضرورت این وجود دارد که دو ملت بیش از گذشته یکدیگر را بشناسند و براساس امکاناتی که هر دو کشور دارند، روابط خود را گسترش دهند.