یکی از مطالبات همیشگی مردم از دولت و وزارت گردشگری تامین و ایجاد شرایط مناسب برای سفر ارزان بوده است. به گزارش «سفر امروز» در این سالها همواره طرحهایی از سوی دفتر توسعه گردشگری داخلی و سایر اجزای وزارتخانه جهت تحقق امکان سفر ارزان برای عموم مردم اجرایی شده است. با این وجود در سالهای گذشته در کشور شاهد بودهایم که مردم خصوصا در مقاطع شلوغ سال مثل تعطیلات نوروز و تعطیلات رسمی، برای تامین هزینههای سفر خود با مشکل و چالش جدی مواجه بودهاند.
در تعطیلات نوروز، مردم در شهرهای مقصد گردشگری دستهدسته در چادرهای مسافرتی به صورت فشرده مستقر شده و ایام سفر آنها که باید روزگار خوشی باشد، با سختی و محدودیت سپری شده است. بعضی از مردم هم در سفرهای خود به ناچار راهی خانههای بستگان میشوند و امکان بهرهمندی از خدمات استاندارد و حرفهای اقامتی و گردشگری را ندارند. بیشک عبور از این شرایط نیازمند اقدامات برنامهریزی شده و البته هدفمند است.
تمهیدات وزارت گردشگری برای تحقق سفر ارزان
برای بهرهمندی از وعده سفر ارزان که همواره مطرح میشود، چشم امید کسانی که به لحاظ اقتصادی در تامین هزینههای سفر مشکل دارند، به مسوولان مربوطه است.
یحیی نقیزاده محجوب، مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری در پاسخ به این پرسش که «جهت تامین امکان سفر ارزان و با کیفیت برای قشر ضعیف و متوسط جامعه چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟» به «سفر امروز» گفت: حوزه توسعه گردشگری داخلی وزارت گردشگری متولی این بخش است و در مراحل مختلفی نیز در این راستا برنامهریزی کرده اند.
وی افزود: سفر ارزان به معنای سفر بیکیفیت نباید تلقی شود. سفر ارزان به معنای این است که ما امکانات و تسهیلات سفر ارایهدهنگان خدمات را به صورت سیستمی و مشخص با یکدیگر ارتباط دهیم و مقوله سفر را از حالت انفرادی و شخصی به حالت سفرهای حرفهای و گروهی تبدیل کنیم تا{مردم} بتوانند از ظرفیت سفرهای گروهی و حرفهای هزینههای سربار سفر را کم کنند و بتوانند از ظرفیتهای گردشگری و تاسیسات گرشگری بهره ببرند.
مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری در توضیح جزئیات برنامههای در نظر گرفته شده برای سفر ارزان، ابراز داشت: به نظرم مردم در عین استفاده از ظرفیتهای گردشگری و تاسیسات این حوزه باید خدمات سفر و سرجمع هزینههای مورد نیاز برای این سفرها را متناسب با گروههای هدف و زمانی که تنظیم میشود، داشته باشند و{از این طریق} هزینههای آنها کاهش یابد.
دیده شدن سفرهای ارزان در برنامههای وزارت گردشگری
یکی از خواستها و مطالباتی که در این سالها بارها مطرح شده است درخواست توجه دولت به تحقق سفر ارزان برای تمام اقشار جامعه بوده است.
نقیزاده محجوب در خصوص اینکه تا چه حد به مطالبه سفر ارزان توجه شده است، گفت: سفرهای ارزان قیمت هم در برنامههای وزارت میراث فرهنگی دیده شده و هم در ارتباط با سیاستهای توسعه گردشگری کشور قرار گرفته است. امیدواریم از این طریق بتوانیم در عین حال که زمینه و امکانات سفر را به درستی ترسیم و تنظیم میکنیم از حمایتها و مشوقهایی که دولت میتواند در این ارتباط برای گروههای هدف خودش مثل کارمندان، کارگران، بازنشستهها و دانشجویان تمهید میکند، استفاده کند. به این ترتیب امکان همگانی کردن و ارزان کردن سفر{برای همه مردم}فراهم خواهد شد.
بازی دوسر باخت فصلی بودن گردشگری
یکی از چالشهای دیرینه گردشگری کشور که دود آن هم به چشم مردم و هم فعالان صنف گردشگری رفته، مساله فصلی بودن سفر و گردشگری در ایران است.
درواقع از سویی مردم به سبب محدود بودن تعطیلات رسمی به نوروز و تعطیلات مناسبتی، ناچار به سفر در این ایام پرازدحام هستند و از سویی دیگر فعالان گردشگری و صاحبان مراکز اقامتی در ایام پرمسافر مورد اشاره به یکباره با ازدحام مسافر و کمبود تخت خالی مواجه میشوند. در نظر داشته باشید تعداد بالای جمعیت در ایام پرمسافر روی کیفیت و قیمت مراکز اقامتی هم اثرگذاشته و چالشهای جدی و هزینههای جانبی برای مردم ایجاد میکند. این در حالی است که در ایام خلوت و کم مسافر هم کسب و کار فعالان گردشگری خاک میخورد و هم مردم فرصت اجاره خانه و استفاده از خدمات گذدشگری با هزینه به مراتب کمتر را از دست میدهند. شاید اگر گره فصلی بودن گردشگری ایران گشوده شود، امکان انجام سفر ارزانتر برای مردم نیز تا میزان بیشتری مهیا شود.
مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری در توضیح آنکه چه برنامههایی برای رفع آسیب فصلی بودن گردشگری کشور از سوی وزارت گردشگری به انجام رسیده است، گفت:بحث سفر و مقوله استقبال از سفر، هم در حوزه داخلی و هم در حوزه گردشگران ورودی، تابع متغیرهای مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی است. در این حوزه از دیرباز گردشگری ایران موضوعیت و محوریت آنها به صورت فصلی و در ایام خاص بوده است. با این وجود، همه تلاش و سعی وزارت میراث فرهنگی به عنوان متولی اصلی این بوده که تشکلهای گردشگری به عنوان هدایت کننده جریانهای سفر و تلاش برای ساماندهی و نظامبخشی دیده شوند.
وی افزود: درواقع تلاش بر این است که از حالت فصلی بودن، موقتی بودن و از نوسانات سفر در ایام سال کاسته شود و جریان پایداری در بحث سفرهای داخلی و حتی سفرهای خارجی(ورودی) اتفاق بیفتد. در این ارتباط برخی سیاستها و تدابیر مبتنی بر طرحهای تشویقی و ایدههای تسهیل گرایانه برای فعالان است و یک بخش دیگر نیز فراهم ساختن امکان سفر برای خانوادهها است که در ارتباط با تقویت اقتصادی مردم و گروههای هدف تسهیلات ایجاد کنیم تا به سفر کردن تشویق شوند.
نقیزاده محجوب در خاتمه ضمن تاکید بر لزوم تکیه بر نقاط قوت گردشگری ایران گفت: انواع مختلفی از گردشگری زمینههای مناسب و خوبی در ایران دارند که از جمله آنها میتوان به گردشگری فرهنگی، گردشگری زیارتی، گردشگری سلامت و طبیعتگردی اشاره کرد و به نظرم باید روی نقاط قوت و دارای ظرفیت فعالیتهای جدی انجام شود.