در خصوص شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در هفتههای گذشته نظرات مختلفی مطرح شد. برایند این نظرات ما را به فصل مشترک آنها میرساند مبنی بر اینکه اگر سیدرضا صالحی امیری در مقام وزیر بتواند از ظرفیت مشورتی این شورا بهره ببرد و تصمیمات وزارتخانه را از رهگذر این خرد جمعی بگذراند، بیشک میتوان به تاثیرگذاری این شورا امیدوار بود.
فهرست اعضای شورا تنوعی از رییس سازمان پیشین سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری (مسعود سلطانیفر) تا رییس مجمع تشکلهای گردشگری کشور و رییس جامعه هتلداران ایران (جمشید حمزهزاده)، از رئیس پیشین پژوهشگاه میراث فرهنگی و مدیرکل باستانشناسی سازمان وقت میراث فرهنگی (جلیل گلشن) تا استاد تاریخ و معاون پیشین وزیر علوم (غلامرضا ظریفیان)، از معاون پیشین صنایع دستی کشور (پویا محمودیان) تا مشاور قائم مقام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی (علیرضا تابش) و… را دربر میگیرد. چهرههایی که هر یک در حوزههای فعالیت خود تجربههای قابلاعتنایی دارند و مشورتهای آنها بیشک میتواند در مسیر پر فراز و نشیب وزارتخانه راهگشا باشد.
یکی از اعضای نامآشنای شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، سیدمحمد بهشتی، نخستین رییس سازمان وقت میراث فرهنگی است. بهشتی عضو شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری است و حضورش در مناصب مدیریتی در حوزه میراث فرهنگی و البته فرهنگ و هنر کشور از سالهای آغازین بعد از انقلاب تاکنون از او نام و چهرهای آشنا ساخته است.
در این گزارش پای صحبتهای او نشستیم و از او در خصوص اهمیت و جایگاه شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پرسیدیم. روایت «سفر امروز» از گفتوگو با سیدمحمد بهشتی را بخوانید.
جایگاه و اهمیت شورای راهبردی
سید محمد بهشتی نخستین رییس سازمان وقت میراث فرهنگی و گردشگری بوده است و احتمالا بهتر از هرکس دیگری با مشکلات این سازمان که حالا پس از اضافه شدن صنایع دستی تبدیل به وزارتخانه شده است، آشنا است و حضور او در شورای راهبردی وزارتخانه بیشک میتواند راهگشا باشد.
وی در پاسخ به این پرسش «سفر امروز» که تشکیل شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تا چه اندازه اهمیت دارد و آیا این شورا میتواند دستاوردهایی را که از آن توقع میرود محقق کند، گفت: به هر روی باید پذیرفت که اکثریت اعضای این شورا کسانی هستند که -به اصطلاح- آردهایشان را بیختهاند و الکشان را آویختهاند. کسانی که به سبب حضور متمادی در حوزههای مرتبط با این شورا، صاحب تجربهای طولانی هستند. به این معنا باید گفت که در جلسات این شورا چند قرن تجربه وجود دارد.
وی در خصوص این که پیام تشکیل این شورا از سوی وزارتخانه چیست، گفت: آقای صالحی امیری درواقع با تشکیل این شورا اعلام کردهاند که متخصصان و پیشکسوتان به وزارتخانه راهنمایی و کمک کنند تا بتوان از تجربیات آنها استفاده کرد. درواقع این شورای راهبردی حکم یک نوع عقل منفصل وزیر را دارد.
مشورتی بودن رویکرد شورا
هرچند که سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی انگیزه تشکیل این شورا را پایانی برای فردگرایی و ایجاد گفتمانسازی جدید عنوان کرده است؛ اما باید اذعان داشت که حدود وظایف و اختیارات این شورا هنوز تا حدودی محل بحث است.
سید محمد بهشتی، نخستین رییس سازمان وقت میراث فرهنگی و گردشگری در خصوص حدود وظایف و اختیارات شورای راهبردی وزارتخانه اظهار داشت: باید پذیرفت که شورای راهبردی اصولا یک شورای مشورتی است و در نهایت تصمیم گیرنده نهایی در موضوعات، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است. به نظرم کاری که شورا میتواند انجام دهد این است که مشورتهای لازم را به وزیر ارایه دهد تا وی بتواند در روشنایی تصمیمگیری کند.
او به این پرسش که وضعیت کنونی حوزههای میراث فرهنگی، گردشگری صنایع دستی و چالشهای موجود را چگونه میبیند و از نگاه او برای حل مشکلاتی که وزارتخانه با آن مواجه است چه رویکردی میتواند راهگشا باشد، اینطور پاسخ داد: به هر صورت اعضایی که در شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی حاضر هستند، همگی در زمره نخبگان حوزههای مربوط به خود هستند و بیشک با در نظر گرفتن شرایط کلی وضعیت کنونی و جوانب مختلف مسایل و نیز با درک امکانات موجود مشورت داده و کمک میکنند که شرایط از آنچه که هست بهتر شود.