تفاهمنامه لغو ویزا بین ایران و تاجیکستان از شنبه ۲۰ مردادماه به اجرا گذاشته شد و به این ترتیب شمار کشورهایی که ایرانیها بدون ویزا (Visa free) و یا با ویزای هنگام ورود (VoA) میتوانند به آنها سفر کنند به ۴۴ کشور رسید اما آیا تمام این کشورها برای سفر کردن جذاب، آسان و یا دردسترس هستند؟
به گزارش «سفر امروز» به نقل از ایسنا، براساس توافق ایران و تاجکیستان از ۲۰ مردادماه ۱۴۰۳ برابر با ۱۰ اوت ۲۰۲۴ شهروندان این دو کشور که با پرواز وارد تهران و دوشنبه شوند از امتیار ورود بدون ویزا (روادید) بهرهمند میشوند و در هر بازه ۹۰ روزه میتوانند ۳۰ روز در ایران و تاجیکستان بمانند.
این امتیاز هنوز شامل شهروندان ایران و تاجیکستان که از راه زمینی و یا از طریق کشورهای دیگر وارد تهران و یا دوشنبه شوند، نمیشود.
کشور تونس نیز در راستای تحکیم روابط با ایران و کمک به رونق صنعت گردشگری دو کشور، از ۲۶ خرداد ۱۴۰۳ روادید گردشگری را برای ایرانیهای دارای پاسپورت عادی لغو کرده است و به این ترتیب، شهروندان ایرانی میتوانند تنها با تهیه بلیت رفت و برگشت هواپیما و رزرو هتل، در هر بازه ۱۸۰ روزه به مدت ۱۵ روز در تونس اقامت داشته باشند. ایران از بهمن ماه ۱۴۰۲ روادید خود را برای شهروندان تونس لغو کرده بود.
ازبکستان هم از جمله کشورهایی است که انتظار میرود براساس توافقی که با ایران داشته است، به زودی لغو روادید را دو سویه انجام دهد.
اتباع ازبکستان از ۱۵ بهمن ۱۴۰۲ برابر با ۴ فوریه ۲۰۲۴ میتوانند بدون روادید به ایران سفر کنند. رئیس انجمن دوستی ازبکستان و ایران پیشتر از احتمال لغو ویزای ازبکستان برای شهروندان ایرانی خبر داده و گفته بود: قرار است این طرح از سوی مجلس عالی ازبکستان بررسی شود.
تفاهمنامه لغو روادید برای دارندگان گذرنامه سیاسی میان جمهوری اسلامی ایران و ازبکستان نیز از تاریخ ۱۲/ ۱ / ۱۴۰۲ برابر با ۱ آوریل ۲۰۲۳ میلادی، به صورت رسمی به اجرا درآمده است. بر این اساس دارندگان گذرنامه سیاسی بدون روادید به مدت حداکثر ۳۰ روز در طول شش ماه از تاریخ اولین ورود به قلمرو طرف دیگر، میتوانند سفر کنند.
سفر گروهی بدون ویزا بین ایران و روسیه نیز از نیمه سال ۱۴۰۲ امکانپذیر شده است. سفر بدون ویزا بین دو کشور فقط در صورتی ممکن است که گروههایی با بیش از ۵ نفر از طریق آژانسهای گردشگری مشخصی اقدام کنند.
شهروندان ایران همچنین میتوانند بدون روادید (Visa free) به ارمنستان، گرجستان، عراق، قزاقستان، مالزی، عمان، ترکیه، میکرونزی، نیوئه (در اقیانوس آرام)، سورینام، جزایر کوک، دومینکا و ونزوئلا سفر کنند.
مدت زمان اقامت بدون ویزا در این کشورها متفاوت است و ضرورت دارد پیش از سفر و تهیه بلیت، این شرایط بررسی شود. با این وجود، براساس آخرین گزارشها این مدت زمان بین ۱۴ تا ۹۰ روز متغییر است.
علاوهبر این، با توجه به تحولات سیاسی لازم است پیش از برنامهریزی برای سفر به هر یک از این کشورها، مقررات ویزای آنها بررسی شود. این موضوع از آن نظر تاکید میشود که در مقطعی، آذربایجان با ایران لغو ویزا بود، اما با توجه به تحولات چند سال اخیر برخلاف توافق دوجانبه عمل کرد و به جمع کشورهایی پیوست که لازم است پیش از سفر به آن برای ویزای جمهوری آذربایجان درخواست داد. این درحالی است که شهروندان آذربایجان همچنان بدون ویزا می توانند به ایران سفر کنند. یا صربستان که شهریور ۱۳۹۶ در توافق با ایران، ویزای خود را برای شهروندان ایران لغو کرد، اما با افزایش میزان مهاجرت غیرقانونی از طریق این کشور، حدودا یک سال بعد، ویزای صربستان به وضعیت قبل برگردانده شد و حتی سختگیریهایی در صدور ویزا اعمال شد.