یکی از بانوان هنرمند روستای آقداش با راهاندازی کارگاه گلیمبافی و شرکت در نمایشگاههای متعدد و بازاریابی، زمینه ثبت ملی گلیم کلات را فراهم کرد.
به گزارش «سفرامروز» با تلاشهای اکرم رضایی، گلیم خاص روستای «آق داش» در شهرستان کلات خراسان رضوی به ثبت ملی رسیده است.
گلیم بافی در این روستا موروثی است و از مادران به دختران به ارث رسیده است؛ رضایی هم که طبق سنت روستایش گلیم بافی را از مادرش فرا گرفته است، در ۲۷ سال گذشته با بافت گلیم و شرکت در نمایشگاههای متعدد تلاش کرده تا گلیم روستایش را درعرصه ملی معرفی کند.
در گلیمبافی خاص روستا «آق داش» گره به کار نمیرود. همه این ویژگیهای منحصر به فرد، باعث شد که افراد بیشتری با این هنر آشنا شوند؛ تلاشهای اکرم خیلی زود نتیجه داد تا جایی که گلیم به ثبت ملی رسید و گلیم خاص هنر دست دختران، ماندگار شد.
رضایی کارگاه گلیمبافی روستا کلات را با وام کمیته امداد شهرستان کلات راه اندازی کرد و امروزه گلیمبافی، شغل اصلی اهالی این روستا شده است. روستای مذکور ۲۴۰ نفر بافنده دارد که ۲۰۰ نفر از آنها مشغول به کار هستند.
این هنرمند، نخستین زن عضو شورای آقداش است که نشان ملی صنایع دستی دریافت و کمک کرده است گلیم کلات ثبت ملی شود و البته آرزوهای دیگری هم دارد.
در روستایی مرزی و دورافتاده به نام آقداش از توابع شهرستان کلات نادری در استان خراسان رضوی، گلیمی ذهنی بافته میشود که روستاییان این منطقه آن را «پِلاس» یا «پالاس ترکی» مینامند.
گلیم کلات بر روی دارهای زمینی بافته میشوند و هنگام بافت، پشمهای تابیده شده از لابه لای تارها عبور داده میشوند. بر این گلیمهایی که طرح ذهنی دارند، نقشهای هندسی به صورت قرینه یا وارونه بافته میشود و برای قطعی کردن هر رج بر روی پودها شانه زده میشود و رنگ قالب این گلیمها، قرمز است.