بررسی عملکرد حوزه حملونقل و توسعه گردشگری در سالیان اخیر و دولتهای گذشته از جمله مواردی است که درآستانه انتخابات باید طرف توجه کاندیداها قرار گیرد.
به گزارش «سفر امروز» مسئله حملونقل و توسعه گردشگری از جمله موارد مهم برای کشور است که شاید کمتر به آن پرداخته شده و به فواید و اهمیتهای آن کمتوجهی شده است. این در حالی است که رونق حمل و نقل میتواند سبب درآمدزایی برای مردم و دولتها شده و همچنین موجب ایجاد اشتغال پایدار در کشور شود.
میتوان گفت همه نامزدهای انتخاباتی در همه دورهها شعاری مشترک مبنی بر ایجاد کردن «شغل» داشتهاند. اما از این ظرفیتی که گردشگری در زمینه ایجاد اشتغال دارد به درستی و به شکل کامل استفاده نشده است.
در نظر داشته باشید که پیش زمینهی توسعه گردشگری هر کشوری، بهینه بودن حملونقل آن است. همچنین مساله تامین زیرساختهای حملونقل برای رفاه جامعه نیز حائز اهمیت بوده و لازم است که در برنامههای دولت آتی به این موضوع به شکل جدیتر توجه شود.
برنامههای نامزدهای ریاست جمهوری ۱۴۰۳ برای حملونقل و رونق گردشگری
با توجه به اینکه به چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نزدیک میشویم اظهار نظر نکردن نامزدهای انتخاباتی درباره موضوعاتی نظیر حمل و نقل و گردشگری جای تعجب دارد. این امر نشان دهنده آن است که شاید باز هم شاهد سهل انگاری در این مورد باشیم و با جدی نگرفتن حوزه حملونقل در داخل کشور به رفاه عمومی مردم آسیب برسانیم و در عرصه بینالمللی از ظرفیتهای موجود کشورمان در زمینه گردشگری استفاده نکنیم. با این شرایط حتی هیچ بعید نیست که در ترانزیتها و حملونقل دریایی و جابهجایی بارهای صادراتی (هوایی یا دریایی) به مشکل اساسی بر بخوریم. علاوه بر همه اینها عدم توجه به موضوع حملونقل سبب سیر نزولی توسعه اقتصاد پایدار خواهد شد.
در نخستین مناظرهای که روز گذشته نامزدهای ریاست جمهوری داشتند، یکی از کارشناسان از رئیس جمهور آینده سوالی مبنی بر چگونگی جذب سرمایهگذار خارجی در دولت پرسید که مسعود پزشکیان به بهبود روابط با کشورهای دیگر تاکید داشت و سایر نامزدها هم بیشتر به استفاده از ظرفیتهای داخلی به جای جذب سرمایهگذار خارجی نظر داشتند.
طبق معمول بیشترین صحبت درباره اقتصاد و پیشرفت آن درباره موضوع نفت بود و گرچه مسئله ارزآوری میان نامزدها صحبتش پیش آمد اما هیچکدام از نامزدها از اهمیت گردشگری و بهبود حملونقل که زیرمجموعهای از گردشگری است؛ برنامهای نداشتند و یا از آن صحبت نکردند.
پُر واضح است که یکی از راههای ورود ارز به کشور توجه به مسئله گردشگری است و جذب سرمایهگذار خارجی و داخلی از اهم موضاعات در این حوزه است.
اما در بخش دوم این مناظره اقتصادی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی اشارهای کوتاه به بهبود جادههای روستایی و بزرگراهها کرد که به علت تمام شدن وقت مقرر شدهاش، این موضوع به یک جمع بندی نهایی نرسید.
مسعود پزشکیان نیز در بخش دوم به کشور ترکیه اشاره کرد که جادههای ترکیه به کیفیت خوبی رسیدهاند و ما کیفیت خوبی نداریم. همچنین پزشکیان طعنهای زد و گفت: ترکیه روزی(در دوران پیش از انقلاب) حسرت جادههای ایران را داشت.
سعید جلیلی نیز در میان بحثهای پراکنده درباره اقتصاد از ظرفیت حدود چهل هزار روستا برای گردشگری سخن گفت که البته احتیاج به برنامهریزی دقیق دارد و به این صورت(فعلی) نمیتواند سلول پیشرفت کشور باشد.
به طور کلی خروجی خاصی در حوزه اقتصاد در گردشگری را در این مناظره مشاهده نکردیم و بحثهایی هم در مطلب فوق آورده شد به صورت کلی گویی و گسسته بود.
باتوجه به این شرایط بد نیست که رئیس جمهور منتخب مردم با نگاهی به عملکرد دولتمردان سابق برنامه جدیدی را برای تغییر و بهبود حمل و نقل و توریسم کشور در نظر بگیرد.
نتایج ادغام وزارت راه و شهرسازی
ادغام وزارت راه و شهرسازی از جمله مواردی است که در طول سالهای گذشته به آن نقدهای جدی وارد شده است و برخی معتقدند این ادغام مانع پیشرفت و توسعه راههای کشور شده است.
اقبال شاکری عضو کمیسیون عمران مجلس قبلی در تاریخ ۶ مهر ۱۴۰۱ درباره ادغام وزارت راه و شهرسازی گفت: در ۱۱ سال گذشته که وزارت راه و شهرسازی ادغام شد نه حوزه مسکن بهبود پیدا کرده است و نه حوزه حمل و نقل کشور پیشرفتی داشته است.
شاکری نماینده مردم تهران در مجلس پیشین، برآورد این ۱۱ سال را منفی قلمداد کرد و تاکید کرد که اگر وزارت راه و شهرسازی تفکیک شود و هر کدام از وزارتخانهها وظایف خود را دنبال کنند، قطعا میتوانند گام موثرتری در پیشبرد اهداف خود در حوزه مسکن و حمل و نقل بردارند.
از این صحبتها برمیآید که ۱۱ سال مختص یک دولت نیست و وزارت راه و شهرسازی به زعم یکی از مسئولین دستاوردی نداشته است!
نتیجه مبهم از دو خبر و اطلاعرسانی در تاریخهای نزدیک به هم
آمارهای موجود از هر کارشناس و هر مسئولی در این حوزه یکسان نیست؛ و ما در این حوزه حتی آمار یکسان و استانداری در دست نداریم و بر مبنای چندین آمار بر روی یک موضوع نمیتوان قضاوت کرد و قضاوت نهایی به شکل انتزاعی به دست میآید که این اتفاق بدی در این حوزه است و عملا ارائه دادن راهکار و حل مسئله چالشهای فراوانی دارد.
کمبود اتوبوسهای برون شهری
حمل و نقل برون شهری با کمبود چند هزار اتوبوس دست و پنجه نرم میکند و اتوبوسهایی که در حال حاضر در خطوط مختلف در حال خدمت رسانی هستند نیز چند سالی است که عمرشان به پایان رسیده و از رده خارج شدهاند، اما به قولی با دست و پنجه نرم کردن با مشکلات توانستهاند به حیات خود ادامه دهند.
با نگاهی گذرا به وضعیت ناوگان اتوبوسرانی میتوان متوجه شد که ناوگان حمل و نقل عمومی تاکنون موفق به تحقق یک چهارم از وظایف خود شده است.
نیاز به بازنگری در پیش فروش بلیتهای قطار
گزینه اصلی و محبوب مردم برای تردد بین استانی و سفرها، استفاده از حمل و نقل ریلی است. انتخابی که در برخی موارد با مشکلاتی مواجه است. مهمترین مشکل در این حوزه کمبود بلیت است البته این موضوع در سایر ترددها یعنی هوایی و جادهای هم وجود دارد، اما در این حوزه بیشتر مشهود است.
با توجه به اینکه برای اضافه کردن ناوگان ریلی تلاشهایی به انجام رسیده است، اما مشاهدات میدانی نشان میدهد که هنوز مردم برای تهیه بلیت با مشکلات عدیدهای مواجه هستند و طرحی که برای پیش فروش بلیتها در نظر گرفته شده نتوانسته آنطور که باید و شاید رضایت مردم را جلب کند و براساس گفته کارشناسان این حوزه باید با بازنگری در نحوه فروش بلیتها، آمار بازدهی و رضایت را افزایش دهند.